Temat: zmiana z AA na CC i gorsze wifi

Hej

Zmienilem ostatnio w koncu AA (Gargoyle 1.6.1.3) na CC 15.05 (luci)
Trzeba najpierw wspomniec, ze u mnie w bloku strasznie sieja sieci, minimum 6 sieci na kazdym glownym kanale
router WDR 3600 mam w jednym pokoju, w drugim laptop i TV. W tym pokoju mocniejsze sa sieci sasiada niz moja wlasna zza sciany hmm

w AA mialem ustawiony kanal 1 / 20 dBm / 40Mhz (powyzej)
w CC ustawilem to samo (tylko 40MHz nie jest zdefiniowane czy wyzej czy nizej)

spadek jakosci zauwazylem na samsung TV w aplikacji youtube - buforuje, przerywa filmiki, nie startuje filmow w HD (detekcja predkosci)
40MHz to i tak chyba nie wykorzystuje, bo widze, ze wszystkie ustawione urzadzenia maja RX/TX 20Mhz -> np RX 65.0 Mbit/s, MCS 7, 20MHz    X 65.0 Mbit/s, MCS 7, 20MHz

Probowalem juz wszystkie glowne kanaly (1/6/11) 14ty odpada, bo nie wszystkie moje urzadzenia to wspieraja - skutek mizerny

Macie jakis pomysl ?
czy AA i CC roznia sie znaczaco w szczegolowych ustawieniach wifi ?

2

Odp: zmiana z AA na CC i gorsze wifi

Gargoyle domyślnie ma noscan na 1 ustawiony. A ty sobie tu tego nie ustawiłeś z tego co pokazujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez miguelos 2016-02-12 10:08:00)

co daje noscan i gdzie go ustawic w CC luci ?
jak traktowac bitrate podawany na wifi przez luci - maksymalny, obecny ? i czy mozna to traktowac jako wskaznik ?

4

https://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless

Pewnie gdzieś w gui też jest, możesz ręcznie w konfigu. Ale - ponieważ masz dużo sieci to włączenie tego oznacza że włazisz komuś buciorami na kanał i po prostu zakłócasz całość. Sterownik sam z siebie nie chce tego robić właśnie z powodu obecności innych sieci w eterze.

5 (edytowany przez miguelos 2016-02-12 10:24:14)

a gargoyle robi z defaulta, ladnie wink dzieki - potestuje

ale z tego co czytam ma to tylko znaczenie gdy uzywam 40MHz :
Do not scan for overlapping BSSs in HT40+/- mode.
z widoku w GUI (status / overview) wyglada na to, ze zadne z moich urzadzen nie laczy sie po 40MHz - w associated stations mam wszystkie 20MHz - dobrze mysle ?

z tego co widze, mimo ze w karcie sieciowej mam ustawione 802.11n channel width for 2.4Ghz na auto (jedyna druga opcja to 20Mhz) - to dalej mam polaczenie przez 20Mhz, nawet przy maksymalnym obciazeniu (speedtest 100Mbit/s) ciagle pozostawalo 20Mhz

6

Jak AP nie uruchomił HT40 to żadne urządzenie nie połączy się na HT40 tylko HT20. I AP i klient musi to wspierać.

Tak, moje gargoyle robiło to domyślnie  - własnie dlatego że miałem dość odpowiadania na pytania dlaczego mam tylko 65Mbps bo nikomu się nie chciało czytać dokumentacji.

7

no tak, ale jak zmusic AP by uruchomil HT40 - w ustawieniach device wszystko jest..

A moze w ogole sprobowac 13ty ? Czy zaklocenia z/na 11 beda mniejsze niz gdybym uzywal 11 ?

8 (edytowany przez Cezary 2016-02-12 10:29:27)

Napisałem Ci to - albo wymuś przez noscan albo zmuś sąsiadów żeby wyłączyli swoje wifi. Ta druga opcja lepsza bo jak im zaczniesz zakłócać inne kanały to pójdą do sklepu lub pociotek im doradzi "mocniejsze" urządzenie i znów będzie problem z sieciami.

9

ok + wymuszenie przez noscan pomaga (zapomnialem o restarcie wifi)
sasiadow nie zmusisz... (30 widocznych sieci) jedyny problem gdy pociotek zza sciany czyta wlasnie ten watek

update:
niestety nic z tego, ustawienia jak w AA, noscan, nawet HT zmienilem na HT40+ (w LUCI GUI tego nie ma) - wszystko jak w AA
youtube dalej buforuje / zmienia jakosc

dziwne, bo w LUCI GUI TX rate jest :    
90.0 Mbit/s, MCS 10, 40MHz
i dochodzi czasami do 115 Mbit

myslisz, ze zmiana na ch 13 HT40- pomoze ?
zgodnie z tabelka :
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802. … 4.C2.A0GHz
srodek wypada na kanal 11

10

Jaki kanał miałeś w AA?

11

mialem ten sam problem  - ten sam router ( sprawdzilem  wszystkie mozliwe ustawienia  na AA na CC na orginalnym  sofcie ) i doszedłem  do wniosku   że  nie ma co sie szarpać  -  w drugim pokoju  postawiłem  drugi routerek 740N  za (25 zł mozna kupic uzywke) ustwiłem go jako most WDS  ( jako most bezprzewodowy  nie zabardzo dziala ) i  teraz wszystko mi działa  , tvheadent , dlna  itd   . - po drugie  mam  lepsze pokrycie  całego mieszkania .  Oba routery na gargoyle by obsy 1.6.2.2

12

Może w ramach testów zmień sobie kraj na Japonię (JP) i zobacz jak by to wyglądało na kanale 14? Wtedy w dużej mierze okaże się czy to kwestia interferencji czy nie.

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

13

marekz napisał/a:

Może w ramach testów zmień sobie kraj na Japonię (JP) i zobacz jak by to wyglądało na kanale 14? Wtedy w dużej mierze okaże się czy to kwestia interferencji czy nie.

Może zanim dasz taką bezsensowną radę, to sobie doczytasz co można na kanale 14?

14

Byłoby świetnie gdybyś rozwinął tę tajemniczą myśl, co takiego bezsensownego jest w tej radzie.

15

marekz napisał/a:

Byłoby świetnie gdybyś rozwinął tę tajemniczą myśl, co takiego bezsensownego jest w tej radzie.

Doczytaj sobie, w jakim trybie radio może pracować na kanale 14.

16

No masz ci los, nie sądziłem doprawdy, że nadajnik w routerze będzie o tym wiedział.

17 (edytowany przez miguelos 2016-02-16 23:18:43)

w AA mialem ch1 HT40+
kanal 14 odpada - nie wszystkie moje sprzety go wspieraja (testowalem wczesniej) + to tylko standard B