1

Temat: Openwrt i sterowanie np. oświetleniem że smartfona

Witam
Wpadłem na genialny pomysł, że mógłbym wykorzystać do sterowania np. oświetleniem że smartfona. Może ktoś widział system F&F Proxi. Może mi ktoś podpowiedzieć co mi jest potrzebne żeby zacząć zabawę z takim sterowaniem?
Zasadniczo to chciałbym mieć możliwość włączania i wyłączania różnych obwodów tj. Światła, furtki, alarmu itp.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

2

Odp: Openwrt i sterowanie np. oświetleniem że smartfona

Nie lepiej zainteresować się arduino? Na nim zrobisz to i wiele więcej, klony drogie nie są.

ThinClient fan

3

Zobacz np. http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio2 http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=99432#p99432

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Cześć
To co podał Cezary jest interesujące ale ja chciałbym sterować tymi obwodami bezprzewodowo tzn. nie mam możliwości podłączenia kablami do niektórych obwodów. Podpowiedzcie co kupić aby sterować bezprzewodowo on/off kilkoma obwodami ( powiedzmy, że na tą chwilę 3-4 obwody).

Zastanawiam się czy np. uda się wykorzystać to co już mam czyli trzy obwody sterowane pilotem. Może by podłączyć się bezpośrednio pod przyciski pilota i" robić na nich tylko zwarcia".

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

5

Możesz do routera dodać diodę IR lub możesz zrobić to np. na esp8266 i sterować przez wifi. To tylko kwestia wykonania.

6

Zadecydowanie polecam ESP8266 za kilkadziesiąt złoty (w zależności od tego co potrzebujesz) możesz sobie podłączyć sterowanie przez przekaźniki lub dodatkowe czujniki w praktycznie dowolnym miejscu gdzie masz WIFI i prąd ...
Ja się tym aktualnie bawię i koszt wersji ESP12-e (9gpio i 1 ADC) to mniej niż 10 zł (od chińczyków u nas ok 25) plus to co chcesz podłączyć (przekaźniki/czujniki etc generalnie większość modułów pasujących dla Arduino). Naprawdę fajna rzecz polecam.

7

Cezary napisał/a:

Możesz do routera dodać diodę IR lub możesz zrobić to np. na esp8266 i sterować przez wifi. To tylko kwestia wykonania.

Mój błąd - pilot jest radiowy.

Wieczorem poczytam o tym esp8266.

Bezpośrednio z gpio nie zasteruje tymi przyciskami na pilocie?

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

8

Jak sobie jakiś zwieracz zrobisz to wysterujesz i pilot.

9

Ja myślałem,żeby jakiś tranzystor dać i ogień. Tam jest chyba sterowanie bezprądowe.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

10

Sprawdź smile

11 (edytowany przez edass 2016-02-28 12:53:47)

Cześć
Dzięki za naprowadzenie na temat.
Arudino i  esp8266 bardzo mi się spodobało ale na tą chwilę przerastają moje oczekiwania - no chyba, że esp8266 potrafi skopiować mojego aktualnie używanego pilota?

Aktualnie moje wymagania raczej nie są zbyt duże - chciałbym sterować:
- impulsowo 8 przekaźników - z nich wysteruje pilota
- 1 może 2 przekaźniki on/off - tutaj podłącze"przewodowo" urządzenia które chcę dodatkowo włączać i wyłączać.
- ewentualnie odczytać kilka temperatur

Doradźcie proszę jaką kartę pod USB dokupić aby to zrealizować na OpenWRT tak aby działało z aplikacją na smartfona od Cezarego.

Jeżeli to konieczne to zdecyduje się na arudino...

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

12

Witam
Trochę się rozeznałem w temacie i chciałbym zapytać czy ten moduł przekaźników nadaje się do sterowania za pomocą routera?

http://allegro.pl/modul-8-kanalowy-prze … 76525.html

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

13

Nie prościej dać mały router na openwrt (np. WR703 albo GL-AR 150). Pobór mocy niewiele większy niż esp, a znacznie łatwiej to oprogramować (i niepomiernie większe możliwości). Do tego mikrokontroler z taką ilością gpio/kanałów adc/pwm jaką sobie zażyczysz i komunikacja po UART (w każdym routerze masz przecież) albo software I2C (taki gl-ar ma wyprowadzony header z gpio więc nie trzeba nawet kombinować).
No chyba, że masz coś, gdzie krytyczny jest czas wykonania, wtedy esp z jakimś rtos-em (zakładając, że już jakiś jest na tę platformę). Albo zasilane bateryjnie, bo routera uśpić nie możesz.

14

Na esp jest po prostu... arduino. I masa bibliotek, więc nie ma problemu ze zrobieniem czegokolwiek.

15

Powiem tak.
Nie bardzo łapie jak to wszytko spiąć razem.
Mogę kupić arduino czy esp ale jak to spiąć z obecną siecią? Do arduino muszę dołożyć esp (połączenie wifi) albo moduł sieciowy ( podłączenie kablem)? To załatwi mi tylko podłączenie arduino z siecią ale co ze sterowaniem ze smartfona? Kolejna sprawa jedno gpio steruje jednym przekaźnikiem? Muszę pod gpio podłączyć jakieś przekaźniki, zgadza się?

Powiem wam dokładnie co chciałbym uzyskać.
1. W piwnicy (nie mam tam sieci lan, wifi ma zasięg) - odczyt temp. z 5 czujników oraz sterowanie 1 przekaźnikiem on off. Jak uda mi się to zrealizować to chciałbym jeszcze dodać odczyt odległości ale to w dalekiej przyszłości.
2. W pokoju na 1 piętrze przy routerze odczyt temp. z 3 może więcej czujników ( może i odczyt wilgotności powietrza w 1 punkcie), sterowanie  czterema przekaźniki radiowym które już mam i aktualnie steruje nimi z pilota ( chwilówki). Chcę zachować sterowanie oryginalnymi pilotami więc jednego podłącze pod przekaźniki (8 przycisków).

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

16

Albo kupujesz moduł na usb i podłączasz na usb do routera albo kupujesz jakieś arduinio i piszesz sobie program do obsługi przekaźników i czujników. Jak kupisz odpowiednią wersję esp z dostateczną ilością wyprowadzeń to i na esp możesz to zrobić.