1

Temat: CUPS 1043 backfire 10.03.01 prosba o pomoc

Proszę o pomoc bo nie mogę sobie poradzić. Jestem początkujący ale udało mi sie zainstalować cups. Drukarka jest wykrywana

root@OpenWrt:~# /usr/lib/cups/backend/usb
DEBUG: list_devices
DEBUG: usb_find_busses=1
DEBUG: usb_find_devices=5
direct usb://Samsung/ML-2010?serial=3T21BKAP123952N. "Samsung ML-2010" "Samsung ML-2010" "MFG:Samsung;CMD:GDI;MDL:ML-2010;CLS:PRINTER;STATUS:BUSY;" ""

Pozwala sie prawidłowo dodać i zainstalować sterownik pod windowsem. Jednak Nic nie moge wydrukować. Ani spod windowsa ani ze strony cupsa. Tam dostaje komunikat Print Test Page Samsung_ML-2010 Error Unable to print test page:No such file or directory

Czy ktoś mi pomoże?

2

Odp: CUPS 1043 backfire 10.03.01 prosba o pomoc

Czemu zainstalowałeś taką staroć jak backfire?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mar_w 2016-02-10 11:37:04)

szkoda że cups-a nie przenieśli do CC.... sad
Kombinowanie ponad standardowe procedury typu: update oraz install odstrasza przyszłych potencjalnych użytkowników systemu Openwrt...

CUPS-CC-ar71xx.zip

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4

mar_w napisał/a:

szkoda że cups-a nie przenieśli do CC.... sad
Kombinowanie ponad standardowe procedury typu: update oraz install odstrasza przyszłych potencjalnych użytkowników systemu Openwrt...

CUPS-CC-ar71xx.zip

Dzięki za odzew. Rozumiem, że mam to zainstalować. Można prosić o instrukcje jak, bo jestem raczej zielony w te klocki. Byłbym wdzieczny.

5

Cezary napisał/a:

Czemu zainstalowałeś taką staroć jak backfire?

No jakoś nie wiedziałem co sie dobrze sprawdzi na tplinku 1043. A co jest lepszego? Może warto zmienić jeszcze?

6 (edytowany przez mar_w 2016-02-10 13:17:22)

Najłatwiej będzie instalować jeżeli wgrasz BB. Zrobisz tylko

#opkg update
#opkg install cups

czytaj poradnik Cezarego :  http://eko.one.pl/?p=openwrt-cups

A do CC to moją paczkę musisz rozpakować i wgrać pliki do routera przez scp do katalogu /tmp.
a potem komendy: 

#opkg update
#opkg install /tmp/*.ipk

Powinno pobrać dodatkowe zależności trochę z eko.one.pl a trochę z openwrt.org. więc musisz mieć połączenie z Internetem.
lub dodatkowe potrzebne zależności dociągasz na kompa i wrzucasz na router przez scp. ale to więcej czasochłonnej roboty jest.
bo np cups...ipk zależy od libusb-1.0,  libcups zależy od libjpeg, itd itd itd których nie ma w paczce .zip

I nie wiem czy przypadkiem nie będziesz potrzebował do Samsunga takich plików jak:
ML-2010spl2.ppd (podczas tworzenia konfiguracji drukarki)
rastertosamsungspl (wgrać do katalogu /usr/lib/cups/filter/ )

Ale to jest tylko moja hipoteza i nie jestem do końca pewny. Piszę to na wszelki wypadek i przyjmij tą informację na razie jako ciekawostkę smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

7

To moze zainstaluje jednak nowszy firmware. Tylko ciężko mi sie w tym polapac. Wiec  pytania:

1) skad probrac wlasciwy obraz do 1043 żeby można było przez przegladarke zrobić udate z obecnego backfire,
2) czy instalacja extroota i reszty przebiega tak jak do bacfire czy jest jakis inny poradnik,

Sprobowałem zainstalowac ta paczke ale dostałem takie coś w odpowiedzi, wiec nie wiem czy jest sens walczyc czy zainstalowac BB.

//usr/lib/opkg/info/libcups.postinst: .: line 3: can't open '/lib/functions.sh'
Configuring cups-locale-pl.
//usr/lib/opkg/info/cups-locale-pl.postinst: .: line 3: can't open '/lib/functions.sh'
Configuring libcupsmime.
//usr/lib/opkg/info/libcupsmime.postinst: .: line 3: can't open '/lib/functions.sh'
Configuring libcupscgi.
//usr/lib/opkg/info/libcupscgi.postinst: .: line 3: can't open '/lib/functions.sh'
Configuring libcupsppdc.
//usr/lib/opkg/info/libcupsppdc.postinst: .: line 3: can't open '/lib/functions.sh'
Configuring cups.
//usr/lib/opkg/info/cups.postinst: .: line 3: can't open '/lib/functions.sh'
Collected errors:
* pkg_run_script: postinst script returned status 2.
* opkg_configure: libcups.postinst returned 2.
* opkg_configure: cups-locale-pl.postinst returned 2.
* opkg_configure: libcupsmime.postinst returned 2.
* opkg_configure: libcupscgi.postinst returned 2.
* opkg_configure: libcupsppdc.postinst returned 2.
* opkg_configure: cups.postinst returned 2.

8

Tu masz: http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar71xx/ (bez gui) lub http://dl.eko.one.pl/luci/barrier_breaker/ar71xx/ (z gui) tylko weź odpowiednią wersję sprzętową.

9

Zainstalowałem BB i jest dokładnie ten sam problem z cupsem? Co robić?

10

Ale cupsa masz zainstalować a repo a nie tego podanego przez mar_w

11

Zainstalowałem cupsa przez opkg install cups. Wszystko sie zainstalowało bez bledów ale dalej nie działa.
Ta sama drukarka na cupsie zainstalowanym na debianie w wersji 1.5.3 smiga bez najmniejszych problemów. Co jeszcze mozna zrobić?

12

Tylko że na debianie pewnie instalowałeś sterowniki ppd do niej wraz z filtrami a tu zrobiłeś raw. tak?

13

Nie, nic dodatkowo nie było instalowane na debianie. Ruszyła od kopa.
Natomiast tutaj nie ruszyła bez dodatkowych sterowników ani nawet po zainstalowaniu ppd i filtra. Widzi ją , wykrywa ale nie drukuje nic.