1 (edytowany przez mgrlukasz 2016-02-06 23:32:05)

Temat: TP-Link TD-W8970 internet Zwalnia po wyłączeniu komputera.

Witam

Mam bardzo dziwny przypadek spowolnienia Internetu po wyłączeniu jednego z komputerów które są podłączone bezpośrednio kablem do routera.

Jak mam włączone 2 komputery wykonuje speedtest mam około 14 Mbit/s ( pomiar robię z 10 razy 100% powtarzalności ) Synchronizacja aDSL na poziomie 17Mbit/s.

Wyłączam 1 stacjonarkę i robie na drugim komputerze identyczny test prędkości i nagle jest 8-9Mbit/s ( pomiar robię z 10 razy 100% powtarzalności ) Synchronizacja aDSL na poziomie 17Mbit/s. nie zmienia się. Po WiFi Internet działa z prędkością prawidłowa około 14 Mbit/s.  Jak podłączę stacjonarkę nr 1 przez switcha i ją wyłączę to Internet działa z pełną prędkością.

Wyłączam druga  stacjonarkę i robie na drugim komputerze identyczny test prędkości i nagle jest 8-9Mbit/s ( pomiar robię z 10 razy 100% powtarzalności ) Synchronizacja aDSL na poziomie 17Mbit/s. nie zmienia się. Po WiFi Internet działa z prędkością prawidłowa około 14 Mbit/s.

Co może być przyczyną tak dziwnego działania routera?
Z góry dzięki z pomoc.

Zyxel EX5601-T1

2

Odp: TP-Link TD-W8970 internet Zwalnia po wyłączeniu komputera.

Sprawdź swconfigiem na routerze jaką przepustowość ma porty switcha przed i po odłączeniu drugiego sprzętu. Bo coś mi się wydaje że ten pierwszy przełącza się na 100Mbps tylko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mgrlukasz 2016-04-17 15:03:39)

Niestety jest jeszcze gorzej prędkość spada na 10Mbps.
swconfig dev switch0 show

Port 5:
        uvr: 0
        vsr: 0
        vinr: 0
        tvm: 0
        pvid: 1
        link: port:5 link:up speed:10baseT full-duplex auto
Port 6:
        uvr: 0
        vsr: 0
        vinr: 0
        tvm: 0
        pvid: 1
        link: port:6 link:up speed:1000baseT full-duplex auto

Dlaczego prędkość switcha spada do prędkości najwolniejszego klienta podłączonego?

Jak to naprawić? żeby nie spadało do 10Mbps

Zyxel EX5601-T1

4

Jeśli nie używasz funkcji Wake on LAN na tym komputerze to spróbuj ją wyłączyć w biosie.
Wtedy komputer powinien zachować się jak by był fizycznie odłączony od switcha.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

5

Heinz napisał/a:

Jeśli nie używasz funkcji Wake on LAN na tym komputerze to spróbuj ją wyłączyć w biosie.
Wtedy komputer powinien zachować się jak by był fizycznie odłączony od switcha.

Właśnie używam WoL.

Czy inni użytkownicy Tp-Linka W8970 mają taki sam problem z działaniem internetu?

Dlaczego tak dziwnie działa switch w tym routerze że zwalnia tak połączenie z aDSLem?

Zyxel EX5601-T1

6

Po pierwsze to sprawdź jakość kabli i wtyczek. Możesz któreś kable masz pęknięte i stąd negocjacja na 10Mbps.

7 (edytowany przez mgrlukasz 2016-02-07 18:04:18)

Cezary napisał/a:

Po pierwsze to sprawdź jakość kabli i wtyczek. Możesz któreś kable masz pęknięte i stąd negocjacja na 10Mbps.

Sprawdziłem kable i oba komputery jak są wyłączone to negocjacja jest ustawiona na 10Mbps.
Laptop jak podłacze kablem to na wyłączonym negocjuje na 100Mbps.

Wszystkie komputery jak są włączone to jest 1000Mbps. Prędkość kopiowania wynosi nawet do 98% prędkości 1Gbps.

Ewidentnie coś jest nie tak w routrze ale co?

Wygląda tak jakby switch komunikował się z aDSL z najniższą prędkością jaka jest na portach.

Zyxel EX5601-T1

8

Wykonałem następujący test

1. Na stacjonarce nr1 włączyłem pobieranie plików z neta prędkość około 14Mbps (1Gbps -szybkość Lanu)
2. Podłączyłem laptopa kablem negocjacja na 1Gbps w tym czasie stacjonarka pobieta pełną prędkością.
3. Na laptopie zmieniłem negocjację na 10Mbps i w tym samym czasie prędkość pobierania na stacjonarce spadła do 9Mbps.

Niestety błędnie działa router W8970.

Jeżeli ktoś też używa W8970 proszę o wykonanie analogicznego testu czy też mu prędkość spadnie jak mi wymagana neostrada szybsza niż 10Mbps.

@Cezary co można zrobić z tym problemem?

Zyxel EX5601-T1

9

Sprawdź aktualnego trunka, jeżeli zachowuje się tak samo to zgłoś na dev.openwrt.org