Temat: Upgrade extroot

Witam,
Czy jedyną metoda upgrade extroot'a jest jego sformatowanie ?

2

Odp: Upgrade extroot

A co rozumiesz pod pojęciem upgrade? Pakietów? Po prostu zainstaluj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Akurat korzystam z trunka, a tam co tydzień się zmienia, i w tej chwili nie mogę bo non stop pojawiają się błędy zależności.

4

Taki urok trunka. Ale nic w sumie nie musisz robić- jak masz extroota, to tylko robisz upgrade pakietów. Jak chcesz kernela i modułów to musisz od nowa zainstalować system.

5

Cezary napisał/a:

Taki urok trunka. Ale nic w sumie nie musisz robić- jak masz extroota, to tylko robisz upgrade pakietów. Jak chcesz kernela i modułów to musisz od nowa zainstalować system.

Ostatnio eksperymentowałem z aktualizacją GargoylePL (na wersje która obsługuje historię komed) i odkryłem ciekawą rzecz.
Zaktualizowałem tylko router przez sysupgrade i uruchomiłem go ze starego extroota (nie formatowalem dysku) i pod extrootem też działa historia komend wprowadzonych w konsoli.

Wiec trochę zgłupiałem bo właśnie wydawało mi się że extroota będzie trzeba przeinstalować formatem żeby też był aktualny.
Czym jest właściwie extroot?
Czy krenel i podstawa systemu jest zawsze ładowana z routera po czy tylko konfiguracja i nowe pakiety są trzymane na extroot?

6

z tego co wiem, to extroot przykrywa tylko overlay, nie sam system. wiec jak cos masz wkompilowane w system, to bedziesz to mial niezaleznie od tego, czy masz extroota, czy nie

7

Chyba że "usuniesz" lub zainstalujesz nową wersję pakiety, która przykryje tamtą starą.