Temat: Upgrade extroot
Witam,
Czy jedyną metoda upgrade extroot'a jest jego sformatowanie ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Upgrade extroot
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Czy jedyną metoda upgrade extroot'a jest jego sformatowanie ?
A co rozumiesz pod pojęciem upgrade? Pakietów? Po prostu zainstaluj.
Akurat korzystam z trunka, a tam co tydzień się zmienia, i w tej chwili nie mogę bo non stop pojawiają się błędy zależności.
Taki urok trunka. Ale nic w sumie nie musisz robić- jak masz extroota, to tylko robisz upgrade pakietów. Jak chcesz kernela i modułów to musisz od nowa zainstalować system.
Taki urok trunka. Ale nic w sumie nie musisz robić- jak masz extroota, to tylko robisz upgrade pakietów. Jak chcesz kernela i modułów to musisz od nowa zainstalować system.
Ostatnio eksperymentowałem z aktualizacją GargoylePL (na wersje która obsługuje historię komed) i odkryłem ciekawą rzecz.
Zaktualizowałem tylko router przez sysupgrade i uruchomiłem go ze starego extroota (nie formatowalem dysku) i pod extrootem też działa historia komend wprowadzonych w konsoli.
Wiec trochę zgłupiałem bo właśnie wydawało mi się że extroota będzie trzeba przeinstalować formatem żeby też był aktualny.
Czym jest właściwie extroot?
Czy krenel i podstawa systemu jest zawsze ładowana z routera po czy tylko konfiguracja i nowe pakiety są trzymane na extroot?
z tego co wiem, to extroot przykrywa tylko overlay, nie sam system. wiec jak cos masz wkompilowane w system, to bedziesz to mial niezaleznie od tego, czy masz extroota, czy nie
Chyba że "usuniesz" lub zainstalujesz nową wersję pakiety, która przykryje tamtą starą.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Upgrade extroot
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc