Temat: Jaki soft najlepszy dla TP-LINK TL-WR1043ND v3 i inne zagadnienia
Po kolei i w wielkim skrócie:
1. Miałem dawno temu kultowego Linksysa WRT-54GL (wrzuciłem Tomato) chodziło jak ta lala w sumie jak nie chciałem niczego zmieniać to się nie dotykałem w ogóle. Internet miałem 30 Mbit, także po wifi nie miałem jakichś wielkich strat.
2. Zmieniłem umowę na 60mbit. Kupiłem router Cisco E900 (wrzuciłem Tomato). Chodziło pięknie, po wifi osiągalne 30 - 50 Mbit (w zależności od urządzeń końcowych ).
3. Podpisałem kolejną umowę na 120 Mbit no i aby sobie trochę przynajmniej teoretycznie poprawić musiałem kupić nowy/lepszy/wydajniejszy router). Padło na wymienionego w tytule TP-LINK TL-WR1043ND v3. Raczej pozytywne opinie i nie kosztuje 500 zł.
4. Wrzuciłem Gorgoyla przerobionego przez któregoś z użytkowników tak aby dał się wgrać do wersji 3 routera (wersja gargoyle 1.6.2.2 )
I obecnie mam podobne transfery na laptopie jak poprzednio, ale już się doczytałem że powinienem ustawić Bond-owanie na routerze (kanał na 40MHz itd). Kwestia jak się zachowa mój laptop, ale to już odrębna sprawa. Obecnie maks jaki mam po połączeniu to bodajże 144Mbit (realny transfer przez internet w granicach 35/40 Mbit). Daj Boże żeby zadziałało bo po wifi ciężko mi będzie wykorzystać te 120 Mbit... ![]()
Poczytałem jeszcze odnośnie problemów z prędkością połączeń jak i konfiguracji pod prędkości 300/450Mbit i widzę że niektórzy użytkownicy poruszają problem opcji WMM. Czy w gargoylu jest taka opcja ? W wersji 1.6.2.2 nie widzę tego nigdzie.
Kolejne pytanie: znalazłem w internecie także wersje gargoyla 1.8 i 1.9 przerobione pod wersję 3 TL-WR1043ND. Warto wgrywać te nowsze wersje czy zostać przy 1.6 ? Jakieś kluczowe zmiany ?
A może jakiś inny alternatywny soft z trybem graficznym ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
P.S. Super forum, masa przydatnych informacji.