Temat: Sieć Mesh na TL-MR3020
Czy uruchomię sieć mesh na TL-MR3020 w oparciu o pakiet olsr?
Niezamały jest flash 4MB?
Pozdrawiam.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Sieć Mesh na TL-MR3020
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy uruchomię sieć mesh na TL-MR3020 w oparciu o pakiet olsr?
Niezamały jest flash 4MB?
Pozdrawiam.
Na czystym openwrt bez niczego może się jeszcze zmieści.
jeszcze? chce na próbę zainwestować w dwie sztuki i dodatkowo połączyć to z 741? uda mi się to zrobić? a inne polecane modele w miarę tanie?
To kup coś z 8M, 842/1043 np.
Cezary chce coś małego, a TL-MR3020 ma małe gabaryty.
Czy do sieci mash routery muszą być połączone skrętką, czy routery bedą działać na podobnej zasadzie jak tryb repeater?
Jak miałbyś skrętkę to po co był by mesh ![]()
czy dobrze rozumiem sieć mesh to jeden SSID, routery działają podobnie jak hot spoty?
na 842 jest dostępny tylko 12.09. Już nie będzie nowszych wersji?
i znowu pytanie do Cezarego. napisałeś fajny poradnik http://openrouter.info/index.php?option … amp;id=309
czy uruchomie na 15.05 daemona? Nic nie piszesz o szyfrowaniu? Czy można sieć mesh szyfrować? Rozumiem że będzie to działać na zasadzie hot spot?
Na 842 są wszystkie wersje. Jak widzisz 12.09 tylko?
Mesh a hotspot to dwie różne sprawy i na dobrą sprawę nic ze sobą nie ma wspólnego.
W tamtych czasach nie było możliwe ustawienie szyfrowania teraz już można to zrobić.
mesh nie działa na jednym ssid? np. porozstawiam sobie routery po całej hali w ramach jednego ssid,jak będę szedł z laptopem to mi nie zerwie połączenia?
mógłbyś na chłopski rozum wytłumaczyć
Mylisz pojęcia. mesh to nie ap, to warstwa transportowa. Jeżeli laptop działa w meshu to tak się będzie zachowywać, choć pewnie chciałeś żeby to zwykły ap był.
Na chłopski rozum - jeżeli nie zrobić inaczej to mesh to tylko sposób połączenia routerów w określony sposób.
mesh nie działa na jednym ssid? np. porozstawiam sobie routery po całej hali w ramach jednego ssid,jak będę szedł z laptopem to mi nie zerwie połączenia?
Raczej czegoś takiego szukasz: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9658
rozumiem że mogę uruchomić 802.11r w ramach roamingu, a dodatkowo na warstwie transportowej mogę uruchomić mesh w celu poprawienia transmisji danych?
chciał bym taki projekt na studia zrealizować
Pewnie dało by się zrobić.
jakie najlepsze routery do 802.11r ?
Dowolne na których sterownik/hostapd na to pozwala.
wiem lepsze są na Broadcom czy Atheros ?
kupować tp-link 842 czy WNR3500L
Pytanie z natury dziwnych jeżeli chcesz to na openwrt zrobić. Broadcom jest w sumie w podstawowym zakresie wspierany przez otwarte sterowniki, więc jeżeli chcesz openwrt to od razu zrezygnuj z broadcomów.
coś na Atheros z gigabitowym eth?
TP-LINKowe 1043? 3600?
Kupuje TL-WDR3600 czy mam brać pod uwagę którą wersję ?
Jest tylko jedna wersja, na dodatek end-of-life.
Czyli kończy się wsparcie? Jaki wg
Ciebie wybrać router do 250 zł?
Cezary nie lepiej kupić TP-Link TL-WDR4300 czy lepiej Netgear WNDR3700?
4300 to praktycznie prawie to samo co 3600. Więc jak chcesz.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Sieć Mesh na TL-MR3020
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc