1

Temat: zaawansowane ustawienia WLAN

Witam,
Korzystam z OpenWRT na Linksysie WRT160nl.
Poszukuję sposobu na ustawienie zaawansowanych parametrów łącza wlan, które są dostępne w oryginalnym sofcie http://ui.linksys.com/files/WRT160NL/1. … vanced.htm
Z tego co zauważyłem, jest możliwość ustawienia "progu włączania RTS/CTS" oraz "progu fragmentacji", niestety potrzebuję jeszcze zadać przepustowość, a i możliwość ustawienia innych parametrów by się przydała.
Proszę o pomoc i pozdrawiam.

2

Odp: zaawansowane ustawienia WLAN

Większości bezpośrednio nie możesz, bo po prostu openwrt tego nie implementuje. Inne rzeczy możesz ustawić przy pomocy poleceń iwconfig i iw (samo iw)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za odpowiedź, proszę jeszcze o podpowiedź jak ustawić przez iw parametr określany jako "transmission rate".

4

iw wlan0 set bitrates 12

Nie możesz wymusić tych wyższych (ponad 54) bo to nie jest wspierane. A tak ogólnie to: http://wireless.kernel.org/en/users/Documentation/iw

5

Niestety tak zbudowane polecenie nie działa, otrzymuję odpowiedź:

# iw wlan0 set bitrates 12
Usage:    iw [options] dev <devname> set bitrates [legacy-<2.4|5> <legacy rate in Mbps>*]

Sets up the specified rate masks.

Options:
    --debug        enable netlink debugging

6

iw wlan0 set bitrates legacy-2.4 12

To że ja czasami piszę z głowy nie oznacza że nie trzeba już sprawdzać w źródłach czy jest tak faktycznie smile

7

Przepraszam, spojrzałem na help do tego polecenia i jakoś ten kawałek zignorowałem.
Mimo to, polecenie nie wywołało żadnych zmian, prędkość dalej pozostała wyższa (sprawdzam na odbiorniku).

8

Na to już Ci nic nie poradzę. Podobne polecenie ma też iwconfig, możesz sprawdzić.

9

Sprawdziłem iwconfig, niestety reakcji brak. Wnioskuję, że się po prostu nie da sad a zmienić można jedynie parametry, które wyświetla iwconfig

# iwconfig wlan0
wlan0     IEEE 802.11bgn  Mode:Master  Frequency:2.472 GHz  Tx-Power=19 dBm   
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:on