1

Temat: TVheadend DVB-T Twin

Jak skonfigurować tvheadend żeby 2 użytkowników mogło oglądać różne kanały.

Mam podwójny tuner w tvheadend widać jakby 2 tunery ale nie wiem jak go skonfigurować na 2 strumienie.

Komuś to działa?

2 (edytowany przez Wildungen 2016-01-29 16:44:10)

Odp: TVheadend DVB-T Twin

Nawet przy jednym tunerze mozna wlaczyc wiecej niz 1 kanal w tym samym czasie- pod warunkiem ze jest to ten sam mux. Nie musisz nic konfigurowac. TVheadend sam wszystkim steruje. Niemozwliwe jest tylko korzystanie z wiekszej ilosci muxow w tym samym czasie niz masz tunerow.

Pamietaj żeby wyszukac kanaly dla wszystkich tunerow ktore masz.

3

Może jasno nie napisałem.

2 użytkowników, każdy ogląda kanał z innego muxa.

mam jeden tuner ale podwójny.

4

Mam podwójny tuner podpiety pod WDR4300 i ogladanie kanalow w tym samym czasie z 2 rózych muxow dziala bez problemu

5

Podaj prosze model tego tunera.

6

Mediatech Navigator Duo mt4168

7 (edytowany przez mar_w 2016-01-30 01:20:16)

Wildungen napisał/a:

Nawet przy jednym tunerze mozna wlaczyc wiecej niz 1 kanal w tym samym czasie- pod warunkiem ze jest to ten sam mux. Nie musisz nic konfigurowac. TVheadend sam wszystkim steruje. Niemozwliwe jest tylko korzystanie z wiekszej ilosci muxow w tym samym czasie niz masz tunerow.

Pamietaj żeby wyszukac kanaly dla wszystkich tunerow ktore masz.

Miałbym kilka pytań.

1. Na której wersji TVH serwer jest tak inteligentny, że potrafi przypisać w locie innego MUX-a do następnej głowicy? Jeżeli na głowicy nr 1 przypiszemy wszystkie MUX-y oraz na głowicy nr 2 też przypiszemy wszystkie MUX-y to z której głowicy będziemy oglądać kanały z MUX1 a z której głowicy kanały z MUX3?
2. Wszystkie 3 MUX-y mają 24 kanały. Jeżeli przypiszemy 3 MUX-y do główicy nr 1 oraz 3 MUX-y do głowicy nr 2 to czy klient TVH np. na Androidzie wykryje 48 kanałów (24 x 2 )?
3. Jeżeli chciałby podłączyć się client nr 3 do innego MUX-a niż client nr 1 oraz client nr 2 to komu wyłączy telewizję?

Bo moim  zdaniem nawet przy dwóch klientach na dwugłowicowym tunerze trzeba iść na kompromis i tylko w szczególnym przypadku można oglądać 2 różne MUX-y niezależnie. Chyba, że nie umiem tego ustawić więc proszę o wskazówkę...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

8

działa to na tej zasadzie że  Tvheadend użyje następny dostępny tuner.  w ten spsob  ogladajac  tvp1 z laptopa  to  właczajac  tablet  np na polsat  to dostanie on sygnała z 2 tunara bo 1 juz jest zajety .
W przypadku tunera 1 głowicowego  gdy  ogladasz  tvp1 na laptopie   to  na tablecie  nie  mozesz przełaczyc  kanalu  na inny niz z tego samego muxa  - dostaniesz info ze tuner jest zajety .

9

Działa smile Ustawiłem 2 różne sieci i śmiga.

10

bez problemu to dziala na poczatku definiujesz siec, przypisujesz jej muxy, a na koncu podpinasz siec pod adaptery na karzdego muxa potrzebujesz jeden adapter(glowice)
cos takiego