Temat: Netgear WNDR4300 + E398 - brak informacji o kompatybilności.

Witajcie,

mogę okazyjnie nabyć router jak w temacie na gwarancji. Lecz z krótkiego przeglądu na Internecie, nic nie pisze na temat współpracy z moim E398. Niestety nie wiem jaka jest jego wersja w sklepie na dzisiaj.

Posługuję się WR740N na Gargoylu wszystko działa w automacie. Niestety bez przewodnika nic samemu w temacie sieci poważnego nie zrobię.

Prosze o pomoc, bo słyszałęm że sam E398 jest strasznie ciężko konfigurowalny, zwłaszcza coś z tym routerem - czy da radę.

Wybrałem ta opcję przyszłościowo, bo jeszcze myślałem o 3700v1/WDR3600/WDR4300
- sieć w domku ze stropem
- 3 komputery - Internet udostępnany z modemu
- smartfon (y)
- transmission - pobieranie torrentów na pendrive - modem + pen w hubie z zasilaczem 2A

Sieć 3G HSPA+, opcjonalnie LTE800 Plus (nieopłacalna na razie); nadajniki w promieniu 2km, silny sygnał.

Pozdrawiam

2

Odp: Netgear WNDR4300 + E398 - brak informacji o kompatybilności.

Podłączasz i konfigurujesz, w czym ma być problem.... http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy to dobry wybór, czy skok jakościowy urządzenia w stosunku do WNDR3700 v1? ( WNDR3700 v4 nie dał bym sobie rady chyba, bo ma LuCi.)

Nie chcę nic zepsuć. I nei wiem co miałbymz robić żeby to uczynić.

4

Ma więcej pamięci, choć na zasięgu wifi się pewnie zawiedziesz.

5

Czyli WNDR3700v1 jest równie dobry dla moich potrzeb?

6

v2 lepszy od v1 bo ma więcej flash.

7

Cezary napisał/a:

Ma więcej pamięci, choć na zasięgu wifi się pewnie zawiedziesz.

W sensie stabilności? Jestem zaskoczony bo piszą że pod tym względem lepszy od WDR4300, no ale faktycznie on nie ma antenek na zewnątrz.

v2 ma więcej flash od v1 ale chyba do moich zastosowań to i tak da radę.........

8

Zasięgu nie stabilności.

9 (edytowany przez whiteindian 2016-01-28 09:19:17)

PS> Dzwoniłem na infolinię NetGear i mi powiedzieli że były dwie wersje v1 i v2 i teoretycznie ta ostatnia ma lepsze wsparcie i mniej problemów raportowanych z zasięgiem. Komu ufać?

Cezary napisał/a:

Zasięgu nie stabilności.

A jak ten model porównac pod tym względem do WDR3600/WDR4300? Tu chodzi o kłopoty z pasmem 5GHz, dobrze czytam?

10

Kup oba i sprawdź konkretnie jak będzie u ciebie. Jak ktoś napisze "lepiej lub gorzej" to nic to nie znaczy, od konktetnych warunków środowiskowych zależy.

11

Na oba mnie nie stać ale dziękuję za propozycję hmm

12 (edytowany przez whiteindian 2016-01-28 13:38:59)

A czy dam radę wrócić do oryginalnego softu według tej metody https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=26380 w ilu procentach to jst bezpieczne i zadziała także przy WNDR 4300

A czy to jest bardziej wiarygodne rozwiązanie http://kb.netgear.com/app/answers/detail/a_id/19841

13

Chyba każdy netgear ma tryb awaryjny w ten sposób realizowany. I soft dla netgearów przywraca się w ten sposób.

14

Czy można coś popsuć, czy wystarczy zrobić to przez UPS u znajomego?

Gdy kupię mam okres zwrotu i lepiej jeśli mi nie będzie odpowiadać wrócić bez przygód do oryginalnego softu. Nzajomy pisał o jakimś "loader WRT" ale nie ma to znaczenia?

15

Nie wiem o czym ten znajomy mówił. Popsuć zawsze możesz, wystarczy trochę chęci smile

16

On jest niezły ale w tym nie siedzi "nie wrocisz do oryginalu chyba ze ktos
napisal loader wrt pozwalajacy wrocic" Ja rozumiem, że to nie ma nic do rzeczy w przypadku Twoich obrazów, bo sam tego nie rozumiem. Nie przejmować się tym.

On jeszcze powiedział, że jeśli podczas flash padnie elektronika, to oznacza wadę fabryczną, a przy reklamacjach oni mogą się powoływać na to, że było wgrywane oprogramowanie alternatywne i odrzucić ją. Ale to chyba rozważania do innego działu.

17 (edytowany przez Cezary 2016-01-28 14:41:14)

Teoria dobra, ale nikt routerów nie sprawdza co było wgrywane. Nikt nie bawi się w wylutowanie flash i sprawdzanie co tam jest i analiza czy to jest alternatywny soft. Padł to padł i wymieniają na nowy. Po prostu nie opłaca się z punktu widzenia serwisu taka zabawa.

Nie ma w tym przypadku czegoś takiego jak "loader wrt". Bierzesz oryginalny soft i wgrywać przez tftp, openwrt nie ma tu nic do rzeczy przecież. W ten sam sposób możesz zrobić jak by tam był oryginał i chcesz zrobić aktualizację.

18

Chyba mu chodziło, że fw musi być bez bootloadera jeśli chcemy potem przywróćić oryginalny fw?

19

W netgearach to nie występuje.

20 (edytowany przez whiteindian 2016-01-28 19:55:06)

"nie wydaje mi się, aby powrót do fabrycznego oprogramowania akurat w tym modelu był tak banalny jak w przypadku TP-Linków (widzę to po innym zestawie plików, niż dla większości routerów na SoC Atherosa), więc jeśli planujesz takie ruchy, to zastanów się dobrze i poczytaj czy powrót do fabrycznego softu jest w ogóle możliwy bez zrywania plomby gwarancyjnej, lutowania i używania konsoli szeregowej… "

21

Przytaczasz co raz więcej wypowiedzi żeby mnie nie przekonać że czarne jest białe. Nie chcesz to nie kupuj, proste. Akurat netgeary od zawsze miały to w prosty sposób rozwiązane dzięki tftp, a które później weszło do innych routerów.

OT z mojej strony, bo widzę że wątek co raz bardziej odbiega od tematu.

22

Może masz rację, to może mi ktoś poleci coś kozackiego oprócz RP-Limk w cenie 250 PLN max także z rynku wtórnego?

23

whiteindian napisał/a:

Może masz rację, to może mi ktoś poleci coś kozackiego oprócz RP-Limk w cenie 250 PLN max także z rynku wtórnego?

RP-Limk?

24

WNDR4300 działa z E398 od ponad dwóch lat.

Czas na zmianę modemu.
Do wyboru e3372s-153 (niebrandowany z Hi-Link) albo e3372-h (brandowany bez Hi-Link)
Potrzebuję B20.
Który wybrać, w celu pełnego wykorzystania (typu "wymuszanie określonych czzęstotliwości LTE" etc. programem topnetinfo).
Początkowo myślałem tylko o e3372s-153 lecz czy "przerabianie" jest dzisiaj sensowne.
Wolę wersje klasyczną bo przyzwyczaiłem się do tego jak współpracuje mój router z modemem E398.

Wersja firmware    OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI (git-16.018.33482-3201903)
Wersja jądra    3.18.23

25

s-153 ma B20. A czy hilink czy zwykły - to juz tylko zależy co lubisz. I tak można zmienić w jedną lub drugą stronę.