Temat: mjpg-streamer - "dziwny" obraz i modem nie wstaje po zaniku zasilania
Witam.
Po "ciężkich bojach" z uruchomieniem monitoringu i przesyłaniem z niego danych, musiałem oddać modem Huawei E3272, który działał bezproblemowo
.
Czas było pogodzić się z E367... Przy okazji zainstalowałem najnowsze CC na MR-3220 v2. Postawiłem extroota na karcie SD. Pokonfigurowałem usługi/serwery, które były mi potrzebne. Wszystko działało do "testu braku zasilania". Extroot się nie podniósł - okazało się, że (chyba) modem rozwalił system plików. Sformatowałem kartę, powtórzyłem wszystkie czynności i znów "test". To samo - system plików... poszedł... sobie.
Kupiłem huba USB (pasywny, no-name, chińczyk - dosłownie - kupiony w "chińczyku" za całe 12zł gotówką, ale o dziwo chodzi rewelacyjnie). Podłączyłem Pendrive, w modemie wyłączyłem i cd i czytnik - został modem i reszta portów (NDIS, PCUI, diag), zrobiłem extroot, przy okazji wygrzebałem starą kamerkę (Microsoft LifeCam VX-3000). Zainstalowałem sterowniki, mjpg-streamer i ... działa! Pozmieniałem w configu wymuszanie logowania do live stream, zrestartowałem mjpg-streamer i zaczęły się "krzaki".
Reeboot routera przy okazji zmiany jakiegoś konfigu, znowu działa elegancko. Więc... "test zaniku zasilania"... i znowu zaczęły się problemy:
1. Obraz live stream - jakby zjadł LSD
: Live stream
2. Modem się podnosi, ale nie nawiązuje połączenia. Po wydaniu polecenia:
ifup wanModem nawiązuje połączenie. Modem korzysta z "protokołu" wwan (na innych się zawiesza)
Problem polega na tym, że router znowu stanie w docelowym miejscu, czyli na działce, gdzie dość często zdarzają się zaniki zasilania właśnie. Stąd moje "testy".
Teraz pytania:
1. Co z tym obrazem? (to nie wina zasilania - sprawdziłem, poza tym po instalacji było w porządku)
2. Co zrobić, żeby nawet po zaniku zasilania modem nawiązywał połączenie? (po reboocie wszystko wstaje, jak trzeba)
Liczę na Was, Panowie WueRTowcy
Wierzę, że pomożecie rozwiązać mi te moje bolączki ![]()
Z góry dziękuję.
Paweł.