Temat: Wkompilowanie backupu ustawień w plik factory
Witam!
Jest sposób wklejenia w plik factory gotowych ustawień routera.
Robię około 30 miesięcznie wszystkie tak samo konfigurowane, jest to trochę nudne.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wkompilowanie backupu ustawień w plik factory
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam!
Jest sposób wklejenia w plik factory gotowych ustawień routera.
Robię około 30 miesięcznie wszystkie tak samo konfigurowane, jest to trochę nudne.
Więc czemu po prostu nie skompilujesz sobie systemu z programami/ustawieniami takimi jak chcesz?
Musiał byś rozłożyć i złożyć firmware, co trochę jest bez sensu bo całość można skompilować. Lub wgraj factory a później skryptem dodaj brakujące rzeczy.
W jaki sposób to skompilować?
Kiedyś wgrywałem z backupu ustawień i niestety po jakimś czasie routery się rebootowały i trzeba było zrobić firstboota i skonfigurować od 0
Dodam że soft to gargoile 1.8.1
Wiem, że jest program do edycji pliku bin (Firmware Mod Kit v0.99 ) niestety nie posiadam linuxa
Ale możesz sobie linuksa na maszynie wirtualnej zrobić. Jak skompilować:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja
Odpuszczam myślałem, że jest łatwiejszy sposób.
Byłem przekonany iż wystarczy rozpakować plik bin dorzucić pliki backapu i po robocie
Dziekuje za info
Dokładanie tak. Możesz obraz rozłożyć, powstanie kernel i system plików. Składasz to znów i teraz potrzebujesz zrobić nagłówek - różny dla różnych routerów, ew jeżeli to tp-link to można odciąć nagłówek, później skleić z kernelem i systemem plików i przeliczyć znów sumy kontrolne.
Prościej po prostu skompilować po swojemu...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wkompilowanie backupu ustawień w plik factory
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc