janptak napisał/a:Ale jeśli miałbym teraz wybierać to kupiłbym netgear ReadyNas 4 zatokowego. Netgeary mają taką fajną wersję RAID - XRaid. Jej fajność polega na tym że możesz do 2 dysków dodać trzeci a potem 4 i NAS powiększy ci volumen bez utraty danych. To samo jest kiedy chcesz zwiększyć pojemność dysków - wymieniasz na większe dyski jeden po drugim a NAS i na końcu masz więcej miejsca. To rewelacja rzadko spotykana w innych rozwiązaniach innych firm (nie ma tego Iomega ani Synology itd). Ta jedna funkcja powoduje, że netgear wygrywa wszelkie konkurencje...
w synology jest przecież SHR (i SHR2)
u mnie pracował laptop z dyskami po usb jako NAS, ale szybko zmieniłem go na dedykowane urządzenie
- mniej miejsca zajmuje
- mniej prądu żre
- duże możliwości konfiguracji, dodatków już w firmware
kupiłem ds210j zaraz jak się pojawił na rynku i to było to. pracował (dalej pracuje) bez problemów. gdyby nie to, że mi już brakowało miejsca to bym go nie wymieniał.
na początku roku zmieniłem go na ds412+ i to dopiero jest to
wszystko chodzi szybko, transfery w lan po 120 - 130MB/s, plex transkoduje do 720p, video station daje radę z 1080p.
jeżeli będziesz np chciał oglądać filmy z NAS'a to zobacz na urządzenia z portem HDMI - (qnap i asustor mają je w ofercie, aa i thecus również)
flint2, mikrotik i kilka innych