1 (edytowany przez modelos 2013-10-02 18:31:40)

Temat: jaki wybrać NAS

Witam !!!

Od paru dni się zastanawiam nas serwerem NAS ponieważ kończy mi się miejsce na dropbox. Czytam różne artykuły na ten temat. W jednym z nich znalazłem coś na temat ownCloud i chciałem się dowidzieć jak to się sprawuje na 1043. szybkość działania, stabilność. Chciałbym też, aby można robiło robić backup dysku podpiętego do hub USB i tu pytanie czy router nie będzie się wieszać jak do tego dojdzą  inne usługi. Zastanawiam się Synology 213 tylko koszt zakupu + dyski to 2000 zł więc trochę jest

2

Odp: jaki wybrać NAS

Na 1043 - kiepsko z szybkością. Na php to jest, a ramem też nie grzeszy, więc tak średnio.

Albo kupujesz coś dedykowanego (Synology, QNAP, Thecus, Zyxell), albo robisz składaka na jakiejś maszynie i stawiasz np. openmediavault czy freenas.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a ty masz jakiegoś NAS czy możesz coś polecić czy lepiej składak czy dedykowane urządzenia

4

Ja nie mam. Osobiście kupił bym gotowca.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Jak brak Ci kasy to możesz złożyć takie "Synology" na DN2800MT i wgrać Xpenology. Ja osobiście postawiałem na tej płycie Debiana i webmina.

6 (edytowany przez janptak 2013-10-03 17:51:41)

Właśnie przechodzę na takie małe NAS - Iomega IX2 CE (2 dyski). Dotychczas miałem normalny komputer  z 8x1T. Działało to bezawaryjnie ponad 3 lata (24hx7dni) na freenasie (ZFS w raid-z2).
Ale teraz doszedłem do wniosku, że wolę coś mniejszego, mniej prądożernego. Pewnie, że ma mniejsze możliwości ale to zżera 5-7 watów kiedy dyski są uśpione.

Ogólnie - Iomega 2 zatokowa to koszt ok 350 -450 zł Iomega 4 zatokowa na allegro bywa już za 700zł.
Synology 2 zatokowy może jest droższy ale nie wiem jak wyszło ci 2 tysiaki -  może walisz 2 dyski 4TB?

Ale jeśli miałbym teraz wybierać to kupiłbym netgear ReadyNas 4 zatokowego. Netgeary mają taką fajną wersję RAID - XRaid. Jej fajność polega na tym że możesz do 2 dysków dodać trzeci a potem 4 i NAS powiększy ci volumen bez utraty danych. To samo jest kiedy chcesz zwiększyć pojemność dysków - wymieniasz na większe dyski jeden po drugim a NAS i na końcu masz więcej miejsca. To rewelacja rzadko spotykana w innych rozwiązaniach innych firm (nie ma tego Iomega ani Synology itd). Ta jedna funkcja powoduje, że netgear wygrywa wszelkie konkurencje...

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

7

ZyXel NSA 310 + openwrt smile

8

Posiadam na stałe ReadyNas 102 i Synology DS212j - jakbyś miał jakieś pytania to w miarę możliwości i wiedzy odpowiem.

9

Jeśli szukasz w miarę dobrej i TANIEJ opcji, możesz próbować też z dlink dns-320l, można tam postawić chrootem debiana,
lub dostać się do ssh z oryginalnego softu i tam są gotowe pakiety dostępne w środowisku tej społeczności.
Jeśli nie masz dużych wymagań co do "mocy" a chcesz tylko składnicę na dane to powinno wystarczyć.

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

10

slavo napisał/a:

Posiadam na stałe ReadyNas 102 i Synology DS212j - jakbyś miał jakieś pytania to w miarę możliwości i wiedzy odpowiem.

Gdybyś miał wybierać między Synology a ReadyNasem to którego byś wybrał i dlaczego?

Zastanawiam się i nie mogę się zdecydować co kupić.

11

Dudzio napisał/a:
slavo napisał/a:

Gdybyś miał wybierać między Synology a ReadyNasem to którego byś wybrał i dlaczego?

Ciężko tak jednoznacznie, z tych dwóch każdy ma plusy i minusy w pewnym sensie:

Netgeara bo:
- tańszy
- x-raid
- 2x tyle ramu
- alu obudowa
- wake on lan (ten konkretny ds212j jest wykastrowany z WOL)
- USB 3.0

inaczej już ma się to jakbyś porównywał do ds213j (bieżący model), bo ten ma już 512 ramu

za synkiem może przemawiać większa ilość gotowych paczek z oprogramowaniem, i moim zdaniem, świetny serwis w PL (miałem przygodę z wymiana MB, 4 dni robocze), cichszy wentylator, tak "na ucho" 10-20%

jak coś konkretnego chcesz wiedzieć, to pytaj

12

janptak napisał/a:

Ale jeśli miałbym teraz wybierać to kupiłbym netgear ReadyNas 4 zatokowego. Netgeary mają taką fajną wersję RAID - XRaid. Jej fajność polega na tym że możesz do 2 dysków dodać trzeci a potem 4 i NAS powiększy ci volumen bez utraty danych. To samo jest kiedy chcesz zwiększyć pojemność dysków - wymieniasz na większe dyski jeden po drugim a NAS i na końcu masz więcej miejsca. To rewelacja rzadko spotykana w innych rozwiązaniach innych firm (nie ma tego Iomega ani Synology itd). Ta jedna funkcja powoduje, że netgear wygrywa wszelkie konkurencje...

w synology jest przecież SHR (i SHR2)

u mnie pracował laptop z dyskami po usb jako NAS, ale szybko zmieniłem go na dedykowane urządzenie
- mniej miejsca zajmuje
- mniej prądu żre
- duże możliwości konfiguracji, dodatków już w firmware

kupiłem ds210j zaraz jak się pojawił na rynku i to było to. pracował (dalej pracuje) bez problemów. gdyby nie to, że mi już brakowało miejsca to bym go nie wymieniał.
na początku roku zmieniłem go na ds412+ i to dopiero jest to smile wszystko chodzi szybko, transfery w lan po 120 - 130MB/s, plex transkoduje do 720p, video station daje radę z 1080p.

jeżeli będziesz np chciał oglądać filmy z NAS'a to zobacz na urządzenia z portem HDMI - (qnap i asustor mają je w ofercie, aa i thecus również)

flint2, mikrotik i kilka innych

13

slavo napisał/a:
Dudzio napisał/a:
slavo napisał/a:

Ciężko tak jednoznacznie, z tych dwóch każdy ma plusy i minusy w pewnym sensie:

Netgeara bo:
- tańszy
- x-raid
- 2x tyle ramu
- alu obudowa
- wake on lan (ten konkretny ds212j jest wykastrowany z WOL)
- USB 3.0

inaczej już ma się to jakbyś porównywał do ds213j (bieżący model), bo ten ma już 512 ramu

za synkiem może przemawiać większa ilość gotowych paczek z oprogramowaniem, i moim zdaniem, świetny serwis w PL (miałem przygodę z wymiana MB, 4 dni robocze), cichszy wentylator, tak "na ucho" 10-20%

jak coś konkretnego chcesz wiedzieć, to pytaj

No właśnie zastanawiam się nad nowym modelem ds213j ale jakoś nie jestem przekonany czy ten Netgar nie był by lepszy.

Mierzyłeś może jak wygląda zużycie prądu w Netgarze?

14

Dudzio napisał/a:

No właśnie zastanawiam się nad nowym modelem ds213j ale jakoś nie jestem przekonany czy ten Netgar nie był by lepszy.

Mierzyłeś może jak wygląda zużycie prądu w Netgarze?

Nie, nie mierzylem, jesli dobrze pamietam, to synek byl ~ 10W oszczedniejszy jesli chodzi o zuzycie wg kart katalogowych patrzac.

W netgearze jeszcze jest jeden minus - rzekomo ma to byc naprawione / udostepnione w nastepnych wersjach softu, nie ma funkcji disk spin down, jesli nas jest nieaktywny, w synku dziala to tak ze jak sie z niego nie korzysta, to po zadanym czasie (z konfiguracji) dyski sa zatrzymywane zeby nie zarly energii. Na chwile obecna w netgearze chodza non stop.

15

ds213j jest całkiem niezłą maszynką (214j już nie będzie)
z jednego i drugiego będziesz zadowolony

zobacz jak wygląda obsługa tych urządzeń (linki i hasła do systemów demo masz na stronach producentów)
zobacz jakie jest wsparcie społeczności dla tych netgeara i synology

ja osobiście w tym kierunku bym patrzył.

flint2, mikrotik i kilka innych

16 (edytowany przez janptak 2013-10-13 07:01:55)

slavo napisał/a:

W netgearze jeszcze jest jeden minus - rzekomo ma to byc naprawione / udostepnione w nastepnych wersjach softu, nie ma funkcji disk spin down, .

Czy jesteś pewien że Netgear nie ma spindown? To w/g mnie wyklucza ten NAS z dostępnych opcji ale wydaje mi się że na youtubie widziałem kogoś kto po kolei przechodził wszystkie opcje w tym nowym GUI i tam była opcja wyłączania dysków.

Update: faktycznie- nowe(np 104, 102) Readynas nie mają opcji spindown dysków z uwagi na prawdopodobnie przejście na system plików BTRFS. Daje to użytkownikom dostęp do snapshotów ale nie ma opcji spindown. Wspominają coś o przyszłych upgrade ale do póki tego nie będzie to wstrzymam sie z zakupem. To co w opcjach można wyklikać to po prostu wyłączenie całego NAS w zdefiniowanych okresach.

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

17

nas - readynas od netgeara - jest ok
przy okazji teraz na plex.tv jest promocja dla posiadaczy nasów tej firmy - tzn. bardziej bonus - 3 msc uzytkowania za darmo .

18

ja z kolei lubię sobie pomajsterkować i NASa zbudowałem sam. nie jest piękny, ale ma 6 zatok na dyski, na nich siedzi ZRAID-2, ogólnie dowolny linux (u mnie centos). kosztowało mnie to ok. 500 pln z wykorzystaniem starej klatki na dyski scsi i drobnych przeróbkach, zamawianiem przelotek z chin itp. teraz ze względu na wyższy kurs walut byłoby odrobinę więcej.