Temat: MiniDLNA problem z dźwiękiem DTS

Mam postawiony na routerze MiniDLNA odbiornikiem jest NETIA PLAYER N7700. Niestety przy filmach z audio DTS brak dźwięku na TV. Niestety prawie każdy film w dobrej jakości jest z takim formatem audio.

Czy jest jakaś szansa na obejście tego problemu?

Pozdrawiam,
Krystian

2

Odp: MiniDLNA problem z dźwiękiem DTS

Poszukaj na forum minidlna czy w takim przypadku audio też jest strumieniowane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

konwertowanie na format AC3 ale to wydaje się trochę bezsensowne robić na routerze ;/ nic więcej konkretnego nie znalazłem.

Czy istnieje jakaś alternatywa dla miniDLNA? Na innych forach polecają Serviio ale dla linuxa.

4

albo http://sourceforge.net/projects/minidlna/

5

krystianmen napisał/a:

albo http://sourceforge.net/projects/minidlna/

No to jest własnie minidlna

6

Jest jeszcze możliwość dodania do minidlna patha audio_transcode. Ale ja nawet nie mam jak tego skompilować

https://bitbucket.org/stativ/readymedia-transcode

Cezary co o tym myślisz?

7

Raz że ten projekt jest praktycznie martwy (12 zmian w zeszłym roku), a dwa - transkodowanie tego na routerze jest średnim pomysłem...

8

@krystianmen: pytanie-wyłom, czy na pewno potrzebujesz DLNA ? (znajomy się upierał, że potrzebuje do kodi, w końcu zrozumiał że mógł to udostępniać za pomocą nfs lub sambą).

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

9

Ale Netia Player czy mój tv nie potrafi odczytać zasobów sieciowych (tak mi się zdaje). Więc nie widzę tego rozwiązania w moim przypadku.

Jedynym ale słabym rozwiązaniem jest podpięcie tv do komputera po hdmi

10 (edytowany przez Wildungen 2016-01-18 23:52:38)

Nie jest czasem tak ze ten dekoder dzwiek w DTS wysyla tylko przez wyjście optyczne? Korzystam z minidlna na openwrt i nigdy nie mialem problemow z dzwiekiem w DTS jesli urzadzenie ktore odtwarzalo film obslugiwalo ten format.

Podłacz dekoder netii kablem optycznym pod jakis sprzet audio i zobacz czy wtedy masz dzwiek. Mozesz tez zrobic serwer DLNA na komputerze i sprawdzic czy dalej dzwiek w DTSie nie dziala.

11

krystianmen napisał/a:

Mam postawiony na routerze MiniDLNA odbiornikiem jest NETIA PLAYER N7700. Niestety przy filmach z audio DTS brak dźwięku na TV. Niestety prawie każdy film w dobrej jakości jest z takim formatem audio.

Czy jest jakaś szansa na obejście tego problemu?

Pozdrawiam,
Krystian

Problemem jest Twoj player, nie minidlna, ktore "pcha wszystko po dlna" i tylko od dekodera/playera/amplitunera zalezy co zobaczysz i uslyszysz.