Temat: Ekwiwalent ustawień między OpenWRT, a fabrycznym softem.
Mam do dyspozycji gniazdko w sieci akademickiej (przydziela adresy zaczynające się na 172.xx.xx.xx).
W sieci szkieletowej jest oczywiście serwer dhcp i autoryzacja w oparciu o adres mac, haslo i login.
Z racji potrzeby posiadania większej liczby urządzeń dopiętych do sieci dołączyłem router tp-link wr841n v7.
I tu zaczynają się schody. Na fabrycznym sofcie przy wpięciu się do WANu, wylaczenia dhcp routera i sklonowaniu mac'a karty sieciowej internet jest na 4-ech wyjsciach LAN (przydzielony addres IP 192.168.1.1xx). Wi-fi nie łączy z internetem, dostaje IP z puli 165.xx.xx.xx na automatycznych ustawieniach bez dnsów i bram domyślnych (czyli nie dziwne ze nei dziala).
W związku z zaistniałą sytuacją przepiąłem kabel WAN do gniazda LAN i teraz zarówno po kablu i po wifi przydziela komplet danych z dhcp serwera (172.xx.xx.xx).
Schody zaczęły się po próbie odtworzenia powyższej konfiguracji na gargoye. DD-WRT mnie pokonał błędami konfiguracji przy klikaniu w przeglądarce (nie wprowadzał zmian).
Zamarzył mi się QOS najlepiej w wydaniu gargoyle, ale dzień zabawy nie zbliżył mnie nawet o krok do działającego setupu.