Temat: Lameriada - jak zrobić przekierowanie na gargoyle

Szanowni,

zmieniam dostawcę netu a co się z tym wiąże punk dostępowy ...
Obecnie mam radiówkę z zewnętrznym IP (dostawca zrobił tak że mam IP na gargoyle 10.X.X.X który jest w pełni przekierowany na publiczny adres)
sąsiedzi są podłączeni do anteny i tam dostają ip-ki 10.X.X.X, 
PC 3.16.50.30 mam przekierowane porty na gargoyla i sąsiedzi widzą do łącząc się przez antenę gdzie jest dhcp z którego oni i ja mamy adresy 10.X.X.X
natomiast za chwilę brzeg od obecnego dostawcy wymienię na router LTE który będzie moim brzegiem ...
i topologia sieci zmieni się jak na obrazku ... teraz antena jest podłączona do swich-a ... niestety modemu LTE nie mogę podłączyć "w miejsce" anteny

i wstyd ... nie wiem jak to skonfigurować ...

http://www.fotosik.pl/zdjecie/c355411d43aa5a92

Założenia:

1. PC 3.16.50.30 widoczny na zewnątrz (wybrane porty) ... pewnie zrobię przekierowanie 3.16.50.30 na port w 3.16.50.1 (jak teraz) i z niego na router LTE

2. PC 3.16.50.30 widziane przez "sąsiadów"
3. Sąsiedzi się nie widzą i nie widzą pozostałych PC u mnie w sieci

czy wystarczy że sąsiedzi wpiszą statyczne IP z klasy z klasy adresowej który będzie przydzielał router LTE ? (sąsiedzi mają routery) więc poza swoimi routerami nie będą widzieli nie swoich LAN-ów ?
Gargoyle będzie miał zewnętrzny adres z routera LTE (więc do mojego lanu nie będą mieli wejścia) a 3.16.50.30 będzie przekierowany więc wchodząc na mój gardoyle po porcie będą widzieć  3.16.50.30 ?

ale może jest inne rozwiązanie ?

2

Odp: Lameriada - jak zrobić przekierowanie na gargoyle

1. Wykupić u operatora usługę (płatną) publicznego adresu ip. Bez tego nic nie zrobisz.
2. Na routerze lte zrobić odpowiednie przekierowania portów lub dmz na gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za błyskawiczną podpowiedz Panie Cezary !!!

1. Jak najbardziej kupiłem wink 6 pln do abonamentu (dynamiczne ale to już rozwiążę dyndns albo pochodną )
2. tylko "lokalizacja" routera LTE to jest to co mnie intryguje ... LTE jest podłączony do Gargoyle a on dopiero do swich-a gdzie mam podłączonych sąsiadów ...
pierwotnie miałem bardziej gwiazdę ...

przepraszam za namolność ...

4

Sąsiedzi sami siebie będą widzieć.  Natomiast możesz wyciąć na firewallu cały ruch pomiędzy twoimi adresami a ich adresami  - wtedy się nie dostaną.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.