1

Temat: OpenVPN na Synology vs ostatni update OpenWRT

Mam router z zainstalowanym OpenWRT - LuCI Chaos Calmer 15.05
po aktualizacji 2016-01-03 przestał działać OpenVPN z serwera Synology,
tj. łączę się do serwera, przechodzę autoryzację ale po połączeniu nie ma dostępu do internetu/lokalnych zasobów.
Czy coś się zmieniało w aktualizacji z 3-go co mogło napsuć? od czego zacząć sprawdzanie?
Przywrócenie do wcześniejszego wydania może naprawi problem ale wolał bym się dowiedzieć co się popsuło żeby móc naprawić w przyszłości.
schemat działania: router wystawiony na zewnątrz z zewnętrznym IP, na routerze port przekierowany na serwer Synology z OpenVPN, nic na serwerze się nie zmieniło, tylko poszła aktualizacja OpenWRT z zachowaniem ustawień.

2

Odp: OpenVPN na Synology vs ostatni update OpenWRT

Nic w tym zakresie nie było aktualizowane, openvpn tez nie.

Uruchom openvpn z palca z podaniem konfiga to wypisze czy się uruchamia i co go boli.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też mam ten problem. Ja przeszedłem z AA do CC i wcześniejsza konfiguracja działała mi prawidłowo a teraz max co mogę osiągnąć to dostęp do LANu. WAN nie chce działać i ciągle otrzymuje błąd DNS w przeglądarce pomimo że wypycham DNS a ponadto mogę się do niego dostać. Czy ktoś też miał takie problemy ?

4

Częściowo udało mi się zdiagnozować problem DNSa. Coś się stało że po przejściu na CC i wypychanie do OpenVPN DNS o IP 192.168.1.1 przestało działać. Jeszcze nie wiem czemu ale jeśli ten IP zmienimy na 8.8.4.4 to wtedy prawidłowo działa DNS ... dziwne hmm Teraz nie wiem tylko czemu tak jest. Nie wiem jaką opcję zmienić w DNSie żeby to spowrotem działało