1

Temat: Serwer NFS - Permission Denied

Odpaliłem serwer TFTP i działa ale nie mogę odpalić serwera NFS. Robię według instrukcji:
https://wiki.openwrt.org/doc/howto/tftp.pxe-server
tylko zamiast na USB robię to na dysku na partycji FAT w maszynie wirtualnej na openwrt_x86_12.09. Próbuję odpalić Debian przez NFS, odpala się do momentu montowania systemu plików NFS i pojawia się błąd:

mount call failed - server replied: Permission denied

2

Odp: Serwer NFS - Permission Denied

Uprawnienia których na fat nie masz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jzef 2016-01-17 11:44:25)

Ja je zmienić, nadać? Szukam i szukam i żadne rozwiązanie nie działa - zaraz coś mnie trafi :$@#@#$:-(
Powinno wystarczyć dodanie exportu w pliku /etc/exports, uruchomienie portmap i uruchomienie demona nfs i to wszystko. Nie rozumiem dlaczego ciągle nie mam dostępu.

Instrukcja 1: http://bredsaal.dk/network-filesystem-nfs-with-openwrt
Instrukcja 2: http://fixmynix.com/how-to-setup-an-ope … ot-server/
Instrukcja 3: http://web.archive.org/web/200902152352 … rozmawiaja

W instrukcjach nie ma żadnych problemów z uprawnieniami.

4

Przypominam iż serwer TFTP działa bez najmniejszego problemu i nie było żadnych problemów z uprawnieniami. Problem jest tylko z serwerem NFS i na pewno wina leży po stronie serwera ponieważ to co mam na drugim dysku VHD (FAT16) w maszynie wirtualnej OpenWRT to jest kopia folderu z Windows z serwera Tiny PXE Server na którym wszystko śmiga nawet gdy serwer Tiny PXE jest uruchomiony na laptopie przez Wifi:
http://savepic.net/7551644m.png

5

tftp to inny typ serwera.

Co w ogóle uruchomiłeś jako serwer nfs?

6

Wykonywałem polecenia z instrukcji ze strony: https://wiki.openwrt.org/doc/howto/tftp.pxe-server:

opkg install nfs-kernel-server
/etc/init.d/nfsd enable
/etc/init.d/nfsd restart

więc chyba mam uruchomiony nfs-kernel-server. W skryptach startowych widać iż mam uruchomiony nfsd ale nie wiem czy to to samo.

7

cat /etc/exports

pokaż. Portmap zainstalowałeś?

8 (edytowany przez jzef 2016-01-17 15:01:01)

Tak portmap jest. Zatrzymałem też nfsd i uruchomiłem unfs3 i dalej ten sam komunikat bez względu na wersję demona NFS. W tej chwili mam tak, że zakomentowana jest pierwsza linia domyślna ale jak odkomentuję to nic nie zmienia:

#/mnt   *(ro,all_squash,insecure,sync)
/mnt/extstor/tftp/images *(ro,async,no_subtree_check)

Drugi dysk VHD (partycja FAT16) to sdb1 zamontowana w /mnt/extstor:

/dev/sdb1 on /mnt/extstor type vfat (rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)

Może patrycję sdb1 należy zamontować w inny sposób bo to co pokazałem to domyślne montowanie OpenWRT

9

Zmontuj ten dysk z parametrami rw,umask=0,dmask=0

10

Nic nie dało montowanie rw,umask=0,dmask=0

11

To dołącz dowolny pendrive, zrób mu  ext2 i zobacz.

12

Zauważyłem pewną rzecz - dlaczego za każdym razem jak uruchamiam OpenWRT w maszynie wirtualnej to jak chcę coś zainstalować to muszę wykonywać polecenie opkg update albo dlaczego nie zapamiętuje historii wykonywanych poleceń?
Po restarcie OpenWRT dysk sdb1 znowu jest montowany domyślnie czyli fmask=0022 i dmask=0022
Czy po każdym restarcie muszę od nowa uruchamiać portmap i nfsd ???

13

Bo to wszystko jest w ramie, tak działa openwrt.

Nie, jeżeli zrobisz /etc/init.d/coś enable to będzie włączone przy starcie. Domyślnie nie jest po instalacji.

14 (edytowany przez jzef 2016-01-17 16:05:49)

Zrobiłem na dysku sdb1 system plików ext2 i absolutnie żadnych zmian - nic to nie dało, nadal Permission denied. Partycja nie została zamontowana automatycznie, zrobiłem to ręcznie:

mount /dev/sdb1 /mnt/extstor

Pojawiło się coś takiego ale zamontowało:
http://savepic.net/7551662.png
i partycja jest zamontowana tak:

/dev/sdb1 on /mnt/extstor type ext2 (rw,relatime,user_xattr,barrier=1)

Bez problemu mogę tworzyć i usuwać pliki lub foldery na partycji sdb1 zgodnie z uprawnieniami rw

Dlaczego za pomocą NFS nie ma dostępu do sdb1 tylko do odczytu nie mówiąc już o zapisie? Partycja sdb1 ma uprawnienia rw więc o jakie tu inne uprawnienia może chodzić?

15

Coś po twojej stronie klient jest źle. Zrobiłem (na CC):

opkg update
opkg install nfs-kernel-server
echo "/tmp/ *(ro,all_squash,insecure,sync,fsid=0)" > /etc/exports
/etc/init.d/portmap start
/etc/init.d/nfsd start

A na kliencie (używam linuksa)

sudo mkdir -p /tmp/test
sudo mount -t nfs 192.168.1.1:/tmp /tmp/test

I działa.

16

Na pewno po stronie klienta nie jest źle bo bez najmniejszego problemu odpalam ten sam Debian Live przez NFS z serwera Tiny PXE postawionego w systemie Windows. Debiana odpalam w ten sposób na dowolnym komputerze w sieci LAN - także na innej maszynie wirtualnej za pomocą dowolnego boot agenta: Argon, Intel-PXE, gPXE, iPXE, Realtek Boot Agent itd.

Dokładnie odbywa się to tak:

Laptop z WinXP ma uruchomiony Tiny PXE Server (przez Wifi) (zintegrowane demony DHCPd, TFTPd, HTTPd) + mały programik o nazwie FreeNFS z ustawionym katalogiem roboczym. Na dysku twardym jest katalog PXE z całą zawartością (obrazy dysków, menu itd.)

Teraz odpalam dowolny komputer w sieci LAN za pomocą dowolnego Boot Agenta np. gPXE, ten uzyskuje IP z DHCP Tiny oraz startuje PXELINUX (pxelinux.0) z serwera TFTPd (też Tiny) i wyświetla menu:
http://savepic.net/7568035m.png
z którego wybieram Debian Live 6.0.5 (need NFS server) i ten system odpala się bez problemu z mojego serwera Tiny PXE. Tak wyglada poprawny start z serwera NFS w Windows:
http://savepic.net/7586466m.png
a tak wygląda niepoprawny start z serwera OpenWRT:

filename: pxelinux.0
Creating /etc/resolv.conf
Begin: Trying netboot from 192.168.xxx.xxx:/debian-live ... Begin: Trying nfsmount

i dalej już tylko w kółko:

mount call failed - server replied: Permission denied.

Więc jak coś tu jest źle to na pewno wina jest w serwerze NFS OpenWRT

17

Zanim zrobisz piętnaście tysięcy rzeczy tak jak pokazujesz - spróbuj zamontować udostępniony zasób. Tak po prostu, bez udziwniania z tftp,pxe i innymi rzeczami. Będziesz miał pewność że nfs działa lub nie.

18 (edytowany przez jzef 2016-01-17 17:27:35)

Jakie piętnaście tysięcy rzeczy??? To nie są żadne udziwnienia tylko żmudnie przygotowany serwer PXE dla systemu Windows i chcę go po prostu przenieść na OpenWRT na router który ewentualnie zakupię. Nie potrzebuję NFS aby ręcznie uzyskać dostęp do jakiegoś katalogu. NFS jest potrzebny tylko do uruchomienia systemu Debian Live odpalanego przez sieć ponieważ dzięki temu nie muszę ładować najpierw całego obrazu Debian LiveCD do RAM tylko system odpala się na bieżąco przez sieć z innego komputera za pomocą systemu plików NFS. Dokładnie jest odpalany w ten sposób:

LABEL live
MENU LABEL Debian Live 486
kernel images/debian-live/vmlinuz
append initrd=images/debian-live/initrd.img boot=live config netboot=nfs ip=dhcp nfsroot=/debian-live

Ale zrobiłem jak piszesz i próbuję zamontować folder /mnt w Debianie i wyskakuje tylko access denied:

root@debian:~# mount -t nfs 192.168.xxx.xxx:mnt /mnt/mp
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.xxx.xxx:mnt
root@debian:~#

Serwer działa bo porty TCP i UDP 111 i 2049 są otwarte i dostępne z sieci LAN z innego komputera.

19

Pokaż wyniki poleceń wykonanych na routerze:

cat /etc/exports
/etc/init.d/nfsd stop
/etc/init.d/nfsd start

20

Linię z # wywal

on się w ogóle nie uruchomił.

21

root@OpenWrt:~# cat /etc/exports
#/mnt   *(ro,all_squash,insecure,sync)
/mnt/extstor/tftp/images *(ro,async,no_subtree_check)
root@OpenWrt:~# mount /dev/sdb1 /mnt/extstor
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/nfsd stop
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/nfsd start

Musiałem najpierw ręcznie zamontować partycję sdb1 EXT2 bo nie montuje automatycznie jak było w przypadku partycji FAT16

22

I teraz zobacz czy zamontujesz zasób na debianie.

23 (edytowany przez jzef 2016-09-13 09:06:50)

Nie mogę zamontować nadal na Debianie. W logach systemowych jest wtedy wiele wystąpień takiego komunikatu:

OpenWrt daemon.warn rpc.mountd[1707]: refused mount request from 192.168.xxx.xxx for /debian-live (/): not exported

P.S. W między czasie poprawiłem poprzedni post bo miałem błąd w pliku exports - nie zamknąłem nawiasu ale już poprawiłem. A ta linia z # to przecież komentarz tylko.

24

Zasób o takiej nazwie nie został wyeksportowany. Coś innego masz w /etc/exports.

25

Męczę się z tym bo jestem uparty :-) Na necie, dokładnie tutaj:
18.7. The /etc/exports Configuration File
na samym końcu pisze o różnych wersjach NFS - nfsv2 nfsv3 nfsv4

Pisze też coś takiego, że aby eksport był kompatybilny z wszystkimi wersjami NFS trzeba wyeksportować również katalog główny (/) np. w trybie tylko do odczytu. Dodałem więc linię do pliku /etc/exports:

/ *(ro,no_subtree_check,fsid=0)
/mnt/extstor/images *(ro,async,no_subtree_check)

zrestartowałem demon nfsd

/etc/init.d/nfsd restart

i teraz przy odpalaniu Debiana mam inny komunikat, dokładnie taki:

mount call failed - server replied: No such file or directory.

czyli zmieniło się z Permission denied. na No such file or directory.
W logach OpenWRT też się zmieniło:

OpenWrt daemon.notice rpc.mountd[1865]: authenticated mount request from 192.168.xxx.xxx:904 for /debian-live (/)
Jan 19 15:24:22 OpenWrt daemon.warn rpc.mountd[1865]: can't stat exported dir /debian-live: No such file or directory

Sprawdziłem też jakie wersje NFS obsługuje OpenWRT:

cat /proc/fs/nfsd/versions
+2 +3

i wychodzi iż nie obsługuje wersji NFSv4, a widocznie taka wersja jest domyślnie w Debianie który próbuję odpalić przez NFS.