Temat: OpenWRT i Tftpd

Chcę ściągnąć pewne pliki z laptopa o adresie 192.168.1.100 na router o adresie 192.168.1.102. Na laptopie mam ustawiony serwer Tftpd64 działający na porcie 69. Czy OpenWRT ma wbudowanego jakiegoś klienta tftpd by pobrać interesujące mnie pliki wydając np polecenie:

tftp -i 192.168.1.100 get file.txt

czy mogę wysłać z laptopa pliki na OpenWRT tak jak się to robi wysyłać oprogramowanie np:

tftp -i 192.168.1.1 put openwrt-WA31-jffs2-64k.bin upgrade_code.bin

Ps. a teraz pytanie z innej beczki: próbowałem w sieli lokalnej ściągnąć ten plik na drugim laptopie ale bezskutecznie, jedyne wyjście to ściągnąć tftpd i skorzystać z opcji klienta... tylko na takiej zasadzie ten serwer Tftpd (że trzeba go mieć na dwóch kompach żeby zadziałał)?

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play

2

Odp: OpenWRT i Tftpd

Nie ma, musisz zainstalować.  Bez senesu  to w sumie, nie mogłeś uruchomić serwera ftp lub http tak po prostu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Aj wszedzie ten tftpd to chcialem sprobowac, wydawalo sie szybko i prosto... A jaki serwer bys polecal?

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play

4

Ja windowsa nie używam więc nie do mnie pytanie "jaki". Najprostszy smile

5

Najprościej będzie użyć WinSCP

6

xury napisał/a:

Najprościej będzie użyć WinSCP

A co jeżeli nie masz fizycznego dostępu do laptopa, a chcesz z niego ściągnąć parę rzeczy na router? smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

7

To przez pendrive smile Router zapewne samotny nie jest i jest do czegoś podłączony.