101

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Jeżeli nie chcesz na tym instalować openwrt to pytanie jest całkiem nie na miejscu w tym wątku...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

102

Szukam najkorzystniejszego rozwiązania do mojej sieci.

Co możesz zaproponować chcąc zainstalować opnewrt?

103

jack182 napisał/a:

Szukam najkorzystniejszego rozwiązania do mojej sieci.

Co możesz zaproponować chcąc zainstalować opnewrt?

Przeczytaj pierwszy post...

104

Czytałem pierwszy post i setki innych postów na tym i innych forach i niestety dalej nie wybrałem rozwiązania.
Największy problem mam z modemem LTE, który będzie stabilnie działał z routerem, a router to co post to inna opinia:-(

105

Polecam NETGEAR WNDR4300 z  OpenWrt   +  Huawei E3372-153 wszystko to działa bardzo stabilnie

106 (edytowany przez MadCow 2016-01-09 18:47:10)

A co wybrać z AC (2.4/5Ghz) i USB aby w 2.4GHz miało zasięg nie gorszy niż 1043ND v1?

107

Tak jak byś miał jakiś większy wybór Archery C5/C7 i w sumie na razie tyle.

108

C5/C7 mają anteny 2.4 wbudowane, myślisz że mimo to zasięg będzie podobny do 1043? Jeśli tak to może lepszym wyborem będzie polecany przez Ciebie Zyxel?
Na tp-linku 4300 gdzie anteny są 2.4/5 jest wyraźnie słabej.

109

Po prostu z AC pod openwrt nie masz żadnego w sumie wyboru. Więc albo te albo wcale...

110

Jest chińczyk za około 300zł "TP-LINK TL-WDR7500 V5.0 Archer C7"  ma 6 anten, niby to samo co Archer C7 v2 ale coś ciężko tam soft zmienić z tego co doczytałem.  Jakby się okazało że jednak da się to może być ciekawą propozycją i cenowo i funkcyjnie.

111

Witam
Szukam mobilnego routera z openwrt na którym stabilnie będzie działał modem LTE (np E3372 - chyba, że polecicie coś mniej prądożernego i stabilniejszego).
Może być zasilany power bankiem, ważne żeby cały pakiet (router, zasilanie, modem) działał stabilnie i nie był za duży.
Zastanawiałem się nad tplinkami MR ale trochę mało mają pamięci.
Jak w takich zastosowaniach spisze się Nexx WT3020 lub GL-iNet GL-AR150?
Ktoś może napisać pare zdań o porównaniu tplinków mr z nexx i gl-net jeśli chodzi o prądożerność, stabilność i transfer na modemie?
Pozdrawiam

112

Nexx może być, gl już gorzej bo na ar933x jest. Ich prądożerność w porównaniu do modemu jest znikoma smile

113

Dzięki za odpowiedź.
Przy Nexx'ie na jaki transfer można liczyć?
Mam w domu 1043 v1.8 na Twoim sofcie z gargulcem, bez huba aktywnego i power lte z plusa spokojnie wyciąga około 25-30mbit DL, jak to mniej więcej może wyglądać w przypadku Nexx'a?

114

Musiał byś poszukać tu na forum. Ktoś się chwalił wynikami.

115

U mnie taki zestaw wyciąga maksymalną prędkość PLAY czyli ok. 60/20 Mbps.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

116

Witam,

Potrzebny router, zakupów dla siostry c.d. smile.

Wymagania:
- cena, nie drogi powiedzmy 200-250 zł
- możliwość pracy w trybie klienta, dobra praca w tym trybie, cokolwiek to znaczy wink
- dwu zakresowy czyli 2,4 / 5 GHz
- mile widziana obsługa standardu AC
- mile widziane USB (choć to pewnie standard)
- Port WAN (telewizja kablowa)
- LAN mile widziane 1000 Mb/s
- wsparcie openwrt

Router ma być tylko mostem bezprzewodowym tzw bridge pomiędzy komputerem stacjonarnym a ZyXEL NBG6716 pracującym w trybie AP. Komputer będzie połączony z nowym routerem kablem UTP - RJ45 do portu LAN. Ważne żeby była możliwość wyłączenia NAT-a routera, tzn. chce żeby router był jakby przeźroczysty, powiedzmy "przedłużeniem kabla". Wszelkie ustawienia np. DHCP, przypisz IP do MAC, host do IP będzie realizowane po stronie AP - ZyXEL NBG6716.

Nowy router będzie pracował jako klient łącząc się bezprzewodowo z ZyXEL NBG6716 poprzez 2,4 GHz lub 5 GHz, w zależności co będzie wydajniejsze. Eter na 2.4 GHz już trochę "zapchany", około 8-15 sieci, a na 5 GHz jest pusto.

Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

117

Zwykły repeater tplinka. Wgrasz openwrt, oprogramujesz sobie jak będziesz chciał.

118

Cezary napisał/a:

Zwykły repeater tplinka. Wgrasz openwrt, oprogramujesz sobie jak będziesz chciał.

Model można prosić, openwrt tam działa ?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

119

OK openwrt działa, nie doczytałem, sorki.

120

wa860re np czy coś podobnego.

121

Cezary napisał/a:

wa860re np czy coś podobnego.

Ciekawa propozycja, jednak po głowie chodzą różne myśli.

1. Zastanawiam się czy jest repeater obsługujący dual band 2,4 / 5 GHz i zarazem ze wsparciem openwrt. Repeater będzie współpracował z NBG6716 który obsługuje dual band i raczej chciałbym zakup przyszłościowy, choć fakt obecnie jest to trochę na wyrost.

Znalazłem TP Link AC750 Wi-Fi Range Extender RE200 ale openwrt na niego nie widzę ?
http://www.tp-link.com/en/products/deta … l#overview

2. Myślę również poważnie o jakimś typowym routerze, który potrafi pracować w trybie repeater czy klient. Tylko nie jestem pewny czy będzie możliwa taka konfiguracja że ruter będzie jakby przezroczysty, bez NAT itp, a wykorzystywać będę w tym ruterze jedynie 1 port Lan.

Coś w rodzaju jak siostra miała TP-Link TL-WA901ND v1 tyle że wczoraj po aktualizacji na gargoyle-1.6.2.2 odmówił współpracy, myślę że szkoda czasu na jego reanimacje. I tak był wąskim gardłem.

Router bardziej uniwersalny, zawsze jak co można z niego zrobić AP, no i z reguły ma USB.

122

2. Zwykły relayd?

123

Cezary napisał/a:

2. Zwykły relayd?

Czytałem pobieżnie to http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=678 i faktycznie jest to jedno z ciekawszych rozwiązań.

Lecz nie rozumiem wszystkiego. Przykładowo kupie jakiś router, który ma 1 x WAN i switch 4 x LAN. Teraz stosując relayd które gniazdo WAN, czy LAN będzie wykorzystywane do połączenia z komputerem po kablu ? Pewnie trzeba to zdefiniować w configu ? Bo rozumiem że ten switch już nie będzie pełnił funkcji switcha w trybie relayd i w zasadzie możliwe będzie do wykorzystania tylko 1 gniazdo. Trochę boję się walki z konfiguracją roll

Druga opcja to TP-Link RE450 ma wszystko co potrzeba tylko chyba brak wsparcia openwrt. Pytanie, nie ma i nie będzie z uwagi na jakieś czynniki, czy może jeszcze nie ma i jest szansa że kiedyś będzie.

124

Przecież to sam ustalasz - robisz połączenie wifi z siecią. A którego wifi i którą siecią to od ciebie zależy.

125 (edytowany przez krynio 2016-01-15 20:56:22)

Wracając do TP-Link RE450 wcześniej ta strona nie chciała mi się otworzyć, lecz przed chwilą się udało https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tp-link_re450

Wygląda na to że jest openwrt RE450 tylko pewnie świeży rozwojowy temat. Pod koniec widać zdjęcie rozebranego RE450.

Poszło kupiony. Dzięki za naprowadzenie.