1

Temat: TL-WDR4300 i problem z WAN

Hej,

mam problem polegający na tym, że co jakiś czas siada WAN (tak przynajmniej myślę) na TL-WDR4300, bo nie mogę się połączyć przez SSH.
Jest tam LuCI Cezarego z grudnia (na dniach wyszedł update, dlatego zaznaczam, że nie najnowszy).

ISP to sieć światłowodowa PON i jakaś bramka Huawei.
ISP odświeża IP (lease DHCP) co 20min., więc jak w tym oknie czasowym podepniemy inne urządzenie, to net nie zadziała, trzeba poczekać do kolejnych "20 minut".
IP zewnętrzne jest dynamiczne, ale nie wiem co ile się zmienia. Mam na noip.pl odświeżany DDNS.
Co jakiś czas (kilka dni nawet) po prostu zdycha WAN albo nie odświeża się IP zewnętrzne jak należy.

Moje pytanie jest proste, jak zabrać się do diagnozy tego problemu.
Jak zbierać logi i które konkretnie żeby wykryć problem (nie odświeżające się IP, może nie odświeżający się DDNS, może nie odświeżające się IP na WAN)?

2

Odp: TL-WDR4300 i problem z WAN

Jak nie działa to zaloguj się do routera od lanu i zobacz co się pinga i co jest logach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ale rzecz w tym, że to nie jest u mnie na miejscu, tylko daleeeeko.
No i nie mam pewności czy user w międzyczasie mi routera nie zresetuje (ciężki przypadek).

Stąd moje pytanie jak i gdzie odpowiednie info zbierać (4300 ma zapasy miejsca duże, bo poniżej 20% zajętości).

4

Więc zrób sobie monitor żeby zbierał ping i czy został zrestartowany, odkładaj to w pliku. Jak stracisz dostęp i odzyskać to potem zobacz w pliku co się działo.

5

Mówisz, że mam pingować jakiś serwis zewnętrzny z routera co jakiś czas?
Jak sprawdzać czy został zrestartowany?
Możesz jakiś przykład podesłać takiego skryptu?
Musiałbym to jakoś w tło posłać (jako usługa w init.d? O.o)

DDNS chyba też byłoby warto zbierać, nie?
Ja mam ustawiony DDNS z LuCI tak, że ma sprawdzać adres IP WAN'u swojego (portu).
Może w tym skrypcie warto by było równolegle sprawdzać na jakimś zewnętrznym serwisie?

6

uptime ci to powie

Rób

ping 8.8.8.8 >> /log.txt; uptime >> /log.txt

W cronie np. co 5 min.

7

Nie pomyślałem o cronie... Uptime podziała jako fajny "timestamp" w sumie.
Ping dam z "-w 5" bo inaczej pójdzie w nieskończoność.
Dorzucę jeszcze sprawdzenie zewnętrznego IP:

wget -q -O - http://checkip.dyndns.org | grep -oE "\b([0-9]{1,3}\.){3}[0-9]{1,3}\b"

A jak sprawdzić jakie jest IP zarejestrowane na noip.pl? Po prostu sprawdzić jak rozwiązuje tą konkretną domenę?

8

nslookup domena

lub po prostu ping domena, też wypisze IP.