pepe2k napisał/a:mar_w napisał/a:@pepe2k
Test wykonany w tych samych warunkach, nie powinien odbiegać od średniej normy dla danej lokalizacji.
Ale przecież nie robiłeś tego testu w tej samej lokalizacji? Więc dlaczego nie powinien odbiegać?
Przecież robiłem w tej samej lokalizacji mieszkaniowej. Testy robiłem co 10 minut przez godzinę. Średnie wyniki są takie jak wkleiłem. Wahają się od 32 do 35 Mbps. Nie będę wklejał 100 takich samych wyników. mówię o wynikach WZGLĘDNYCH.
pepe2k napisał/a:mar_w napisał/a:Wąskie gardło jest na karcie WiFi i to nie wymaga uzasadnień, ale skoro między R2 i R3 kolego @frankerr ma 20 Mbps to oznacza że złącze USB potrafi przesłać dane z taką zawrotną prędkością. Karta USB też potrafi. pomiędzy R1 i R2 kolega ma 54Mbps więc ten odcinek też nie jest wąskim gardłem.
Nie zgadzam się. Porównywanie przepustowości przy wykorzystaniu tylko karty po jednej, potem po drugiej stronie, a na koniec zrobienie testu przy wykorzystaniu kart po obu stronach... no przecież CPU będzie miał więcej do roboty jak musi przepchnąć ruch przez dwie karty, niż gdy tylko robi to po jednej stronie, nie sądzisz?
Oczywiście CPU ma więcej roboty, ale jak pokazują moje testy u mnie w jedną stronę przez kartę USB-WIFI jest 42 Mpbs natomiast
ruch przez dwie karty to tylko 33 Mbps. Spadek prędkości o 21% a nie 60% tak jak u kolegi @frankerr.
pepe2k napisał/a:mar_w napisał/a:Udowodniłem (przynajmniej sobie) że router i jego NAT nie obcina aż tak bardzo przy prędkościach ~ 40Mbps.
Ustawienia? nie będę kopiował znanych linków z eko.one.pl ale ustawiłem tak:
[R1 - LAN-wifi-ap-192.168.1.1] <---> [WAN-192.168.1.114-wifi-STA - R2 - LAN-wifi-AP-192.168.5.1] <---> [WAN-192.168.5.178- R3]
Czyli nie wiemy m.in. na jakich kanałach, w jakim trybie, z jaką mocą itd. pracowały radia w routerach...
To nie ma nic do rzeczy. Kolega @frankerr pytał o prędkość WZGLĘDNĄ a nie prędkość MAKSYMALNĄ. Takie dywagacje można prowadzić na temat, który router szybszy i dlaczego.
Problem kolegi @frankerr jest "Co może być powodem takiego spadku transferu?
Cały czas mieszka w tej samej lokalizacji, cały czas ma te same routery, cały czas zagłuszają go inne ale TE SAME sieci Wifi.
Prędkość między R2 i R3 ma 20 Mbps i cały czas zagłuszają go te same sieci Wifi a mimo to osiąga 20Mbps.
A między R1 i R3 prędkość spada do 8 Mbps w tej samej lokalizacji, z tymi samymi routerami, z tymi samymi zagłuszającymi go sieciami Wifi.
Gdy robił test między R2 i R3 to przecież nie wyłączał routera R1. R1 też zagłuszał kartę USB-WIFI.
Jeżeli kolega @frankerr zmieniłby lokalizację i wyskoczył z takim pytaniem:
"Mieszkałem w Gdańsku i na tych samych routerach miałem 50 Mbps a teraz przeprowadziłem się do Warszawy i mam 8 Mbps, dlaczego?"
To wtedy Twoje pytanie "na jakich kanałach, w jakim trybie, z jaką mocą itd." miałoby większy sens , bo Warszawa ma więcej nadajników itd itd itd
Powtórzę jeszcze raz. Nie chcę udowodnić kto ma szybszą kartę, ale wydajność routera z cpu 400Mhz, który radzi sobie bez problemu z kartą Wifi-USB i prędkością 33 Mbps z NAT-em przez 2 sieci Wifi.
Dalsze dywagacje mogę prowadzić z osobami, które poprawnie zrobiły w realu taki test, i nie potrzebuję teoretycznej szermierki słownej.
Logi/ustawienia powinien pokazać kolega @frankerr bo to jemu słabo chodzi i wtedy dostanie (lub nie) wskazówkę.
Wiele razy pomyliłem się pisząc na tym forum i dziękuję wszystkim za poprawienie mnie, bo dzięki temu mogłem zweryfikować swoją nie-wiedzę, ale w tym przypadku zrobiłem test w realu i wiem co może router 
Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *