1

Temat: ALIX 3D2 i problem z CF Microdrive

Mam problem z instalacją Debiana na microdrive.
Przy instalacj przez sieć wszystko jest ok do momentu wykrycia dysku, nie wykrywa o wcale. Przy bootowaniu widoczny jest widoczny. CF microdrive 2,2GB jest sprawny bo sprawdzałem na innym kompie.

Jak włożę zwykłą kartę wówczas instalator bez problemu ją rozpoznaje. Czy Allix-y mają problem z napędami microdrive? czy coś z moim jest nie tak.

W TinyBIOS mam ustawione jako LBA mode (choć przy CHS jest to samo), wersja biosu 0.99

2

Odp: ALIX 3D2 i problem z CF Microdrive

Zależy jaki to microdrive. 5V działają.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Karta to Seagate ST1 2.5GB z tego co wyczytałem ma zasilanie 5V problem jest o tyle dziwny, że przez instalator microdrive nie est widoczny natomiast jak przez dd wrzucę tam obraz partycji z innego alixa (zwykłej CF) to system odpala ale sypie błędami i staje mam dostęp tylko do busyboxa.

Jak tego microdrive podłączę przez czytnik i sprawdzam fsck to jest czysty, tzn. bez błędów.

Sprawdzając na innym alixie jest podobnie. Czyli słabo, instalator Debiana nie widzi microdrive (choć w biosie jest poprawnie widoczny).

4

Jak Ci system nie chce się z niego uruchomić to problem może być na styku kontroler - karta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.