Temat: Testowal ktos gargoyle na chaos claimer?
http://www.gargoyle-router.com/wiki/doku.php?id=1.9.x
Czy chodzi to w miare stabilnie?
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Testowal ktos gargoyle na chaos claimer?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Właśnie się przymierzam, ale tam nie ma chyba wsparcia dla E3372 non-hilink (z gui - jak u Cezarego)...także się zastanawiam, czy warto tracić czas na rzeźbę, jak mam wypasionego i sprawnego trunka na WNDR4300v1.![]()
Nie chodzi
Przeczytaj forum na gargoyle, tam piszą o mniejszych-większych problemach.
Na moim 3700v2 chodzi stabilnie ![]()
Bo używasz jednego router i paru funkcji na krzyż..
Bo używasz jednego router i paru funkcji na krzyż..
To miałbyć przytyk, czy co ?
Chyba nie wszyscy użytkownicy routerów to master userzy jak Ty
i im obecny gg 1.9 starczy bo działa ok a być może nie trawią luci jak ja ( tak, wiem jest konsola
)
Tak a propo gargulca jak już nie robisz autorskich jego wersji i wszedłeś w openwrd z luci to może warto zmienić słowa kluczowe strony macierzystej bo tu chyba nie będzie już Gargoyla CC by obsy......skoro tak bardzo lansujesz openwrd z luci a wieszasz psy na gg cc ??
Cezary napisał/a:Bo używasz jednego router i paru funkcji na krzyż..
To miałbyć przytyk, czy co ?
Chyba nie wszyscy użytkownicy routerów to master userzy jak Tyi im obecny gg 1.9 starczy bo działa ok a być może nie trawią luci jak ja ( tak, wiem jest konsola
)
Tak a propo gargulca jak już nie robisz autorskich jego wersji i wszedłeś w openwrd z luci to może warto zmienić słowa kluczowe strony macierzystej bo tu chyba nie będzie już Gargoyla CC by obsy......skoro tak bardzo lansujesz openwrd z luci a wieszasz psy na gg cc ??
Co to jest openwrd?
A starczy, to jest uwiąd ![]()
Ujmę to tak - gargoyle działa. Tak. I w szczególności jak używasz go tylko powiedzmy jako routera to będzie działać. Ale:
- sieć gościnna potrafi nie blokować ruchu
- są jakieś dziwne problemy z identyfikacją interfejsów radiowych w dual radio
- openvpn czasami nie uruchamia się poprawnie
- czasami są problemy z wyświetlaniem danych z hostów
- nie zupełnie poprawnie działa skan wireless - i to znów na niektórych routerch
Tak nasz szybko. Więc nie bierz tego do sobie, ale ten soft naprawdę ma status eksperymentalnego, bo to że działa poprawnie na kilku modelach to nic nie znaczy. A on ma działać na wszystkich a nie na 2 tplinkach i jednym netgearze.
Już pomijając fakt że nadal nie ma wsparcia np. dla AC (o vht80 się rozchodzi). Mnie osobiście denerwuje też bardzo że jak wyłączyć wifi to tak naprawdę jest kasowana cała sekcja w wireless zamiast po prostu ustawiać disabled 1.
Niestety muszę Cię zmartwić - ja nie lubię luci i praktycznie w ogóle go nie używam. Więc nic z tego promowania nie ma.
...najgorsze, że nie che się zbudować ze źródeł (gargoyle-qos - tu się wykłada), bo chciałem sobie swój zestaw/zwiększenie ubi/dodanie wsparcia dla E3372/i.t.d. zapodać..i kicha.
Zrobię jeszcze jedno podejście (make ar71xx.usb_large) i jak znów się wyłoży to sobie odpuszczam.![]()
EDIT:
ups..."make ar71xx.usb_large_nand"![]()
...jeszcze tylko w/w łaty i spróbuję co to za cudo jest.
A ten na BB stabilny dziala lepiej? Uzywam jeszcze tego na AA...
A ten na BB stabilny dziala lepiej? Uzywam jeszcze tego na AA...
Na moim WDR3600 obcina pasmo o połowę. Wróciłem do wydania 1.6.2.2 na AA, od Cezarego. Mimo szczerych chęci nie potrafię się przekonać do LuCI, choć na 1043v1 działa BB z LuCI, ale to most i właściwie tam nie zaglądam.
Gargoyle na BB lepiej nie ruszać nawet kijem...
No i porażka z tym nowym gargulcem 1.9.xx w kilku podstawowych rzeczach (właśnie testuję):
1) na stronie konfiguracji nie potwierdza faktu włączenia tylko jednego radia (cały czas wyświetla dualband) - za to na stronie głównej już to widać (status)
2) nie widać adresu z LTE (status), jedynie same serwery dns
3) wifi nie reaguje na ustawienie (przynajmniej w gui) innyh kanałów, niż wyświetlane (i te się nie zmieniają) po mimo skompilowania sterów z regdomain i dfs
- efekt: na WNDR4300v1 nie można uzyskać większej wartości dbm niż 15 - poza tym działa tylko na kanałach 40 i 48
4) monitor pasma zwolnił mi UPC do...80 Mb/s, a LTE do...11 Mb/s...normalnie straszna siara - po wyłączeniu wróciło do max transferów (chociaż w UPC jednak tylko do 212 z 250 - ale to może być chwilowe przycinanie sieci po stronie operatora)
To tylko podstawowe rzeczy, które dostrzegłem...reszty nawet nie chce mi się sprawdzać...![]()
A sprawdziło by się ten 1.9 w 1043 V2 ten ruter służy tylko do obsługi LTE na e3272 Hi link
Zależy mi na lepszych sterownikach radia bo czasami sie wifi wiesza na 1.6
pozdr
1.9 nie obsługuje modemów hilink. Dopiero przed kilkoma dniami to dodałem.
No nic trudno . Szkoda wersja AA podcina skrzydła temu routerowi . Ale Luci nie chce. Robiłem testy i dziwne rzeczy sie działy
Cezary a może jednak dasz się przekonać na zrobienie własnego build-a z Gargoyle 1.9 by Cezary z obsługą modemów USB ![]()
Jak widać Luci nie przypada większości użytkowników a gargulec jest wygodny.
Nie musisz mnie przekonywać. Problem w tym że dużo rzeczy w niej działa "inaczej" (to delikatne stwierdzenie), a nie ma motywacji żeby to wszystko naprawiać.
Nie musisz mnie przekonywać. Problem w tym że dużo rzeczy w niej działa "inaczej" (to delikatne stwierdzenie), a nie ma motywacji żeby to wszystko naprawiać.
Cezary, a gdyby tak ludzie zmotywowali Cię "datkami" zająłbyś się gargulcem na cc ?
Może faktycznie trzeba sprawę popchnąć w tę stronę ![]()
Luci mówimy stanowcze "nie" !!!
Mi to właściwie by wystarczyło żeby tylko USB obsługiwało HI LINK ![]()
Patrz post 15 - będzie w następnym wydaniu.
Zainstalowałem gargoyle 1.9 na Netgarze WNDR4300 i ogólnie nie jest źle ale są problemy z radiem 5 Ghz widzi tylko trzy kanały 36 44 i 48 zmiany ręczne w pliku konfiguracyjnym nic nie dają. Problem ma też z partycja systemową bo wykorzystuje tylko 6.3M a router ma pamieć 128M i aby zainstalować więcej rzeczy jest problem
Gdyby nie te mankamenty które zauważałem to bym został przy gargulcu.
Całe openwrt ta ma. To że u mnie jest do wykorzystania cały flash to inna sprawa.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Testowal ktos gargoyle na chaos claimer?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc