1 (edytowany przez yabba235 2015-12-26 11:37:49)

Temat: Serwer tftp w jednej sieci z gargoyle

Witam !
Mam zainstalowanego serera tftp na moim nasie - qnapie - teraz mam mam
tam włączony serwer dns, jak wiadomo nie powinno być dwóch serwerów
dns w jednej sieci - jeden już jest w moim netgearze z gargoyle 1.9.
Co mam wpisać/ustawić w routerze aby ten drugi serwer na nasie nie
kolidował z tym ze serwera - najprościej było by wpisać drugi serwer
dns z ip nasa do konfigu gargpyle ale jak - w gui nie ma takiej pozycji a
to co czytałem o serwerze tftp na openwrt dotyczy przypadku, kiedy ten
serwer jest uruchomiony na routerze, nie na innym urządzeniu w sieci,
jak w moim przypadku.

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

2

Odp: Serwer tftp w jednej sieci z gargoyle

Serwerów dns możesz mieć w sieci ile chcesz i z niczym to nie koliduje. Chyba że piszesz o serwerze dhcp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Masz rację, mój błąd - chodzi o serwer dhcp - może być tylko jeden i jest w routerze.

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

4

Wyłącz ten w qnapie albo go zmuś żeby słuchał tylko na interfejsie wewnętrznym - lo. Albo wytnij na firewalla qnapa.

5

Cezary napisał/a:

Wyłącz ten w qnapie albo go zmuś żeby słuchał tylko na interfejsie wewnętrznym - lo. Albo wytnij na firewalla qnapa.

Właśnie wyłączyć nie mogę, bo nie będzie działać.
Podobno można ustawić to w dnsmasq openwrt, że przepuszcza zewnętrzny serwer tftp - niestety, wszystkie poradniki do tftp i openwrt zakładają włączenie serwera na routerze u mnie to nie ma sensu, bo obrazy kopii z clonezilli mająlądować na nasie. Tak to ma działać - innym działa ( w mikrotiku wpisują drugi dns nasa i wszystko działa), tu jest trochę podgórę.

6

Kurcze, to co w końcu? dhcp czy tftp? Bo co chwila coś innego czytam.

Określ się w końcu co tak naprawdę chcesz wyłączyć/włączyć i gdzie.

7

Przykro mi, że nie weisz o czym piszę.

Serwer tftp na qnapie działa tylko z włączonym serwerem dhcp więc nie mogę go wyłączyć ( serwera dhcp)

Teraz eksperymentuję z opcją "config boot" w /etc/config/dhcp.
Coś zaczyna działać.
Szkoda tylko, że nie ma jasnego poradnika do takiej konfiguracji serwera tftp działającego z openwrt sad

8

Jest: http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … -przyklady

9

Dzięki za linka, już działa !
Pozdr.

10

Dodam od siebie że można mieć kilka DHCP w jednej sieci. Byle miał on ustawiony wlasciwy adres bramy domyślnej oraz DNS.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos