Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
czesc, istnieje jakis malogabarytowy router co pociągnie bez problemu e3372?
NEXX WT3020.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
NEXX WT3020.
U mnie radzi sobie TP-Link 3020 z CC 15.05 obraz Cezarego (bez Luci, wersja sklepowa routerka).
BTS-y 2-3km (raczej bezpośrednio widzialne), modem 3372 HiLink Orange wetknięty w gniazdo USB w 3020.
Transfery wg. 'task managera' Windows up to 35Mbit. 3020 wpięty jako WAN do TP-Linka 4300. Aaaa i w 3020 wyłączone
wi-fi, zasilacz fabryczny.
Panowie, szybka piłka
Najtanszy router z USB na ktorym pojdzie garg z 8MB flash-em?
(tak zeby zostalo kilka mega na dodatkowe programy bez exroota)
TP-Link 842
Koledzy czy jeśli bym się zdecydował na WNDR4300 (przesiadka z 1043ND) to będzie na nim działać, WOL, FTP, DLNA, DDNS bo gargulca na niego od Cezarego nie ma zgadza się ? jedynie co to LUCi a tam za bardzo nie wiem jak to wszystko poustawiać.
Wszystko działa. Kwestia tego żebyś sobie to ustawił - z luci lub ręcznie.
Właśnie zależy mi na GUI, i jak na pierwsze zabawy z LUCI jakoś nie bardzo mogę się połapać.
Właśnie zależy mi na GUI, i jak na pierwsze zabawy z LUCI jakoś nie bardzo mogę się połapać.
dramatyzujesz - po prostu trzeba się przyzwyczaić oraz więcej jest wymaganych działań w konsoli - to prawie ten sam system - w gargulcu był bardziej zmodyfikowany ale to nadal "pod maską" openwrt.![]()
Ale mi właśnie zależy na GUI żeby było można ustawiać.
Ale mi właśnie zależy na GUI żeby było można ustawiać.
WOL - w gui luci lub ręcznie w konsoli po ssh
FTP - ręcznie w konsoli po ssh (lub dodatkowo w gui luci jak znajdziesz gdzieś w sieci chińską apkę do luci)
DLNA - w gui luci lub ręcznie w konsoli po ssh
DDNS - w gui luci lub ręcznie w konsoli po ssh
...także...dramatyzujesz...![]()
Gargulca też przecież musiałeś się kiedyś nauczyć ustawiać/obsługiwać - prawda ?
...z LuCI to samo - po prostu trzeba chcieć i już.
Będzie trzeba się nauczyć bo właśnie dotarł do mnie WNDR4300, ale na daną chwilę brak natchnienia żeby zacząć zabawę ;-) Na sam początek trzeba oprogramowanie zmienić mając nadzieję że pójdzie dobrze :-)
Mam modem E3272s-153 HiLink. Mam na uwadze do kupienia dwa routery - ASUS RT-51U USB 3G/4G lub WDR3600 i nie mogę się zdecydować, który wybrać ?
Dla openwrt wdr3600. RT-51U nie jest obsługiwany obecnie więc pytanie jest całkowicie bez sensu.
Najtańszy router wifi N150>, 4 porty lan, bez usb, pod najnowsze openwrt - jaki model?
p.s. dostępny w sprzedaży w Polsce
tplink 740?
w Twoich obrazach nie widze go
http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/ar71xx/
Dla routerów z 4MB flash ja nie robię obrazów luci. Czyste bez gui są.
Ja polecam zabawy z https://wiki.openwrt.org/toh/unbranded/a5-v11
Tanszego nie znajdziecie, z kuponami mozna targac od Chinczyka za nawet 6$ . E3372-s153 ciagnie jak na razie fajnie. Jeszcze tego nie "katowalem" wiec nie jest to oficjalne polecenie. Pokazuje tylko ze cos takiego jest i kosztuje tyle co nic. Wada moze dla niektorych to jeden Ethernet, czyli failover nie zrobimy jak komus potrzebne (chyba ze na WiFi). Watek na forum zalozylem poniewaz mam na razie problem z GPIO. Nie wylacza zasilania USB a jest to w miare wazne. Flash niby 4MB i 32MB RAM ale z df -h wynika ze 16MB jednak!
Miejsca troche malo, weszlo CC z luci, moduly CDC do hilinka, helper NAT i kilka skryptow +mems. Musze usunac zbedne moduly do iptables to jeszcze troche miejsca zwolnie. Ogolnie nie wiem czy do tego zmieszcze jeszcze jakis modul OpenVPN by w przyszlosci zastapic PPtP czyms bezpieczniejszym.
Koledzy - jaka komenda sprawdzic rozmiar Flash a jaka rozmiar RAM? Chinol zapewnial mnie ze wersja ma 32MB RAM ale pliki trzymamy we Flashu prawda?
root@OpenWrt:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 576.0K 500.0K 76.0K 87% /
/dev/root 2.3M 2.3M 0 100% /rom
tmpfs 14.3M 512.0K 13.8M 4% /tmp
/dev/mtdblock6 576.0K 500.0K 76.0K 87% /overlay
overlayfs:/overlay 576.0K 500.0K 76.0K 87% /
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /devCzy ja dobrze widze ze tmpfs to bedzie to co w RAM (pamiec ulotna) wiec mam tylko 16MB wersje pomimo zapewnien kitajca?
FLASH: df -h
RAM: free
A najlepiej: dmesg (i tam poszukaj sobie informacji o kości FLASH i rozmiarze RAM).
Sam sprzęt stary i słaby... nie warto. Zdecydowanie lepiej już dołożyć do WT3020.
FLASH: df -h
RAM: freeA najlepiej: dmesg (i tam poszukaj sobie informacji o kości FLASH i rozmiarze RAM).
Sam sprzęt stary i słaby... nie warto. Zdecydowanie lepiej już dołożyć do WT3020.
Pewnie jest stary bo tani ale WT3022 w komplecie ma 1.2A zasilacz. Nie wiem ile sam z siebie ciagnie i czy zasilacz nie jest przewymiarowany na potrzeby np dysku na USB (na 100% tak jest)? Ja potrzebuje malego klienta VPN i tylko do tego bedzie uzywany. Wazne jest aby sama plytka bardzo malo pobierala, tak by zasilic caly zestaw: modem LTE + router z portu USB rejestratora CCCV tj DVR. Jeden zasilacz mniej! Ten port USB moze nie dac mi wiecej jak 500mA (a moze da who knows). Jak widac miejsca mam malutko. Tak wiec 8MB Flash by mnie ratowalo ale sa niby 4...nie wjedzie juz pakiet openssl ktory ma niby ok 1.5MB :-/
Takie cos jeszcze znalazlem
root@OpenWrt:~# cat /proc/meminfo
MemTotal: 29228 kBWitam
Pojawiło się w sprzedaży apu2b2 ktoś to testował już może ???
Witam,
Koledzy szukam routera bo chyba wrt54g z DDWRT już nie wyrabia..... Internet mam z Netii do 20Mb, i z niego puszczam na 54g. Szukam routera który będzie MEGA STABILNY, ponieważ nie ma mnie pół roku w roku i żona musi mieć coś bezproblemowego. Do routera chciałbym podłączyć drukarkę i jeżeli byłaby możliwość to także dysk 2.5'' ale to nie musi być. Do routera jest podłączone ok 4 urządzeń + chromecast 2 + streaming tv na laptopa. Proszę o poradę co kupić a może nie warto zmieniać????
Pozdrawiam z zimnej Finlandii
Nie warto zmieniać.
Nie warto zmieniać.
Dzięki Cezary za info ![]()
Witam
W najbliższych dniach planuję całkowitą zmianę sieci ze względu na rezygnację z internetu radiowego i przejście na LTE. Obecne urządzenia, których używam to juz starsze modele Linksysa (54 i 160 oba na DD-WRT) więc planuję przy tej okazji wymianę całego sprzętu i tu oczywiście pojawia się problem co wybrać i dobrać tak żeby działało optymalnie.
Obecnie posiadam 2 routery (parter i piętro) połączone ze sobą LAN gigabitowym.
Na górze do Linksysa WRT160NL podłączony jest modem internetu radiowego, NAS Synology DS212j i LAN do laptopa używany sporadycznie, gdy chcę szybkim łączem przesłać dane pomiędzy laptopem a NAS.
Pod ten router przez wi-fi podłączone są 3 dekodery tv sat, AppleTV3 i drukarka HP.
Na dole do Linksysa WRT54GL podłączony jest Android TV, dekoder tv sat, PS3 i Amplituner.
Ponadto po wi-fi łączą się 3 MacBooki, 4 iPhony, 1 Windows.
LTE najlepiej działa w Orange.
W Orange jest router Alcatel ONE TOUCH Home H850 z wbudowanym slotem na sim, ale niestety ma tylko 2 x LAN 10/100 i brak anten zewnętrznych wi-fi, ale posiada 2 x wyjście na zewnętrzną antenę LTE - antenę dobiorę po ostatecznym wyborze modemu.
Czytałem, że modemy LTE USB podpinane pod router nie zawsze dobrze działają (zawieszają się).
Rozważam zakup Alcatel ONE TOUCH Home H850 w celu użycia go tylko jako modemu z zewnętrzną anteną dualną LTE i połączenie z dobrym routerem, który będzie odpowiadał za dalszą sieć LAN i wi-fi.
Pytanie co myślicie o takim rozwiązaniu pod względem stabilności działania i zewnętrznej anteny dualnej LTE???
Druga część sieci to routery, które muszą sobie poradzić ze wszystkimi moimi urządzeniami w sieci.
Najkorzystniej cenowo do jakości wychodzi Netgear WNDR4300 (199 PLN), ale nie posiada zewnętrznych anten wi-fi czego się trochę obawiam
Drugi w opcji cenowej jest Asus RT-AC56U (300 PLN).
Ale z tego co czytam na forach to warto zainwestować w NETGEAR R7000 (699 PLN).
Przy dwóch routerach robi się niestety dość duża kwota.
Liczę na wsparcie z Waszej strony przed podjęciem ostatecznej decyzji co kupić.
Pozdrawiam
Jack182
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc