Odp: mr3420 v2 chaos calmer luci
Na magistrali usb w routerze. Nie znalazł urządzenia w ogóle.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → mr3420 v2 chaos calmer luci
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na magistrali usb w routerze. Nie znalazł urządzenia w ogóle.
Udało się bez huba, poprostu za "n" razem się połączył. Wystarczy teraz nie odłączać od napięcia routera.
Nadal twierdzę że potrzebujesz hub usb. Nie będziesz przecież co chwilę resetować urządzenia czy czekać godzinę żeby się połączył.
Odkopię temat ....
Na fabrycznym sofcie, router dość dobrze sobie radzi ze stabilnością modemu LTE- gorzej ma po wifi.
W gargoyle jest odwrotnie .... Przy słabym zasięgu, router nie wykrywa modemu (podczas uruchomienia).
Jak jest dobry zasięg, nie ma żadnych problemów (czyli tak jak pisał kolega powyżej).
Nie jest to problem po stronie softu ? Modem podczas wykrywania nie pobiera dużo energii. Dopiero podczas sporego obciążenia pojawia się jego prądożerność.
Testowałem soft gargoyle 1.9... oraz ten drugi interfejs 1.6.2.2 - na jednym i drugi ten sam problem.
Nie chcę stosować dodatkowych zewnętrznych hubów bo mam już dość zasilaczy i kabli.
Chciałem ten router przerobić, doposażając go w wewnętrzną przetwornicę do USB, ale mam problem z przecięciem odpowiedniej ścieżki.
Więcej tutaj
Cezary pomożesz ?
Po co dorabiać przetwornicę, skoro już jest, i to niezgorsza. Problem stanowi tylko chip ograniczający natężenie prądu. Występuje on w identycznej konfiguracji niemal w każdym tplinku wyposażonym w port USB. Wytnij go w ten sposób: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10766 i po problemie.
Jeżeli to problem zasilania to soft ma dobry.
Cezary ale na oryginalnym sofcie jest wszystko ok z wykrywaniem modemu .....
Ale oryginalny soft to nie jest openwrt.
Zgadza się, ale skoro działa na jednym sofcie, to da się też zrobić na innym.
Co innego jak jest coś skopane w elektronice i nie działa na żadnym oprogramowaniu.
Dysponuję miernikiem napięcia i poboru prądu urządzeń USB.
Modem podczas załączania pobiera max 0,25A
Chyba wiem co może być przyczyną czasowego niewykrywania .....
Modem LTE podczas słabego sygnału potrzebuje więcej czasu na ustalenie połączenia.
Gargoyle został chyba tak zaprojektowany, że jak w danym czasie nie zostanie poprawnie wykryte połączenie, to odcina dane urządzenie (brak zapalonej diody na routerze USB).
Może by tak programowo wydłużyć inicjalizację urządzenia ?
Nie, gargoyle samo z siebie nie odcina urządzenia jeżeli nie ma połączenia. Nawet nie ma pojęcia że takie coś jest możliwe.
Może źle się wyraziłem ....
Jak najbardziej nie odcina urządzenia od zasilania, ponieważ miernik cały czas pokazuje napięcie i mały prąd, pobierany przez modem.
Bardziej myślę o kwestii programowej, ponieważ po mimo podłączonego modemu do routera, dioda na routerze USB się nie pali ....
Podłącz przez hub usb. Aktywny z własnym zasilaniem.
Ale co to da jak modem zużywa max 0,25A ?
Kolejna rzecz na potwierdzenie błędów w oprogramowaniu gargoyle .....
Router włączam bez podpiętego modemu. Router włączył się poprawnie.
Podłączam modem do routera (zasięg bardzo dobry)- modem nie zostaje wykryty a na modemie (hilink) świeci dioda zalogowania do sieci.
Coś jest nie tak z rozpoznawaniem modemów .... to loteria.
Modem zostaje wykryty tylko podczas uruchamiania routera z już wpiętym modemem (oczywiście pod warunkiem, że jest w miarę dobry zasięg).
Pendrive jest zawsze rozpoznawalny po 2s.
Powtórzę jeszcze raz bo to ważne, na oryginalnym sofcie ZAWSZE widzi modem ....
Dobra. Nie instaluj gargoyle, nie podłączaj przez hub. Zostań przy oryginalnym sofcie i problem rozwiązany.
I właśnie chciałem tak zrobić i dzięki użytkowniki hermes-80 chyba uwaliłem router ....
Podał niby oryginalny firmware do powrotu z openwrt ... a teraz pali się tylko dioda zasilana....
mr3420v2 ma tryb recovery. Spróbuj czy zadziała, jeśli nie to masz uszkodzony bootloader i bez programatora się nie obejdzie.
http://tplink-forum.pl/pliki-recovery/
Kolego i dla ciebie flaszka ......
Najważniejsza rzecz to taka, aby kabel LAN podłączyć do LAN a nie WAN jak było w innych poradnikach !
DZIĘKUJĘ
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → mr3420 v2 chaos calmer luci
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc