Odp: Netgear WNDR4300 i mnóstwo wątpliwości czy nie zwrócić go do sklepu...
Taaa, uci set oczywiście.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear WNDR4300 i mnóstwo wątpliwości czy nie zwrócić go do sklepu...
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Taaa, uci set oczywiście.
Dziękuję, teraz poszło, ale:
a) inSSIDer pokazuje 40 MHz
b) karta sieciowa w laptopie synchronizuje się na 72 Mb/s
c) w podpiętych urządzeniach mam:
192.168.1.243 -44 dBm -91 dBm 72.2 Mbit/s, MCS 7, 20MHz 72.2 Mbit/s, MCS 7, 20MHz Czy już nie powinno widnieć 40 MHz dla TX i RX?
A klienta... masz ustawionego na HT40?
Dobre pytanie. Podczas testów na 1043ND v2 przy użyciu tego samego laptopa od razu wskakiwało 150 Mb/s i prędkości miałem takie jak w poście 34.
Dobre pytanie. Podczas testów na 1043ND v2 przy użyciu tego samego laptopa od razu wskakiwało 150 Mb/s i prędkości miałem takie jak w poście 34.
150 Mbps sugeruje, że Twoja karta nie potrafi pracować na 40 MHz czyli obsługuje tylko standard N150.
Przy 40 MHz szerokości kanału ustawionym na AP, klient powinien łączyć się z prędkością 300 lub nawet 450 Mbps (przy trybie MIMO 3x3:3 - 1043NDv2 tak potrafi). Doczytaj sobie: https://www.cyberbajt.pl/raport/475/0/477/
Dziwne, bo w jej właściwościach mam możliwość konfiguracji 40 MHz.
Z tym routerem może jest coś nie tak. Przecież na oryginalnym FW i Gargoyle też chodził do bani.
@Pepe2k - nie do końca. 150 sugeruje 1 stream na 40mhz.
Zależność między ilością anten, szerokością kanału i rate raportowanym przez windows przedstawia się mniej więcej tak:
72,2 - 20mhz/1 antena
144 - 20mhz/2 anteny
150 - 40mhz/1 antena
300 - 40mhz/2 anteny
Nie wiem jak jest z 3 antenami przy 2,4 - nie używałem nigdy ![]()
@intruder Może faktycznie trafiłeś, na wadliwy egzemplarz. Parę osób na forum posiada ten model i dotychczas nikt takich problemów nie musiał pokonywać...
Dziwne, bo w jej właściwościach mam możliwość konfiguracji 40 MHz.
Z tym routerem może jest coś nie tak. Przecież na oryginalnym FW i Gargoyle też chodził do bani.
Czemu nie wrzuciłeś na niego DD-WRT- z alternatywnych firmware na nim najlepiej działa radio (nawet możesz sobie dokupić licencję na dodatkowe kanały).
Po podłączeniu pod właściwą sieć ruszył z szerokością 40 MHz:
192.168.1.104 -55 dBm -95 dBm 150.0 Mbit/s, MCS 7, 40MHz 150.0 Mbit/s, MCS 7, 40MHzale po chwili zrzucił na 20 MHz:
192.168.1.104 -47 dBm -95 dBm 65.0 Mbit/s, MCS 7, 20MHz 65.0 Mbit/s, MCS 7, 20MHzWe właściwościach karty cały czas widzę 150 Mb/s.
Nie mogę wykonać testu prędkości, bo stan utrzymuje się tyle ile zajmuje skopiowanie linii.
Domniemam, że jest to wywołane poziomem odbieranego sygnału.
Z poziomu karty sieciowej nie jestem w stanie nic więcej zrobić. Za chwilę przywrócę oryginalny FW i wgram DD-WRT.
A to akurat normalne. Jeśli nie obciążasz sieci, router będzie zrzucał połączenie do 20mhz i niższego rate. Dopiero pod obciążeniem Luci pokaże Ci pełną wynegocjowaną prędkość ![]()
Nie wiem co oznacza obciążenie, ale 10 plików jednocześnie pobieranych z Google Docs nie zmienia sytuacji. Straciłem do Luci cierpliwość, bo zsumowanie tych plików daje niecałe 4 MB/s, a Ookla kręci tylko do 30/30 Mb/s.
Teraz próbuję wgrać oryginał, ale mam problem: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12612
Router zostaje, ale z wgranym DD-WRT. Oto wyniki z dzisiejszych prób.
Ookla LAN DD-WRT:

Google Docs LAN DD-WRT:

Ookla WiFi DD-WRT:

Google Docs WiFi DD-WRT:

Żeby nie było. Te same urządzenie. Ten sam laptop z tą samą kartą sieciową. Tyle samo sieci w eterze. Ten sam testujący. To nie w mojej niewiedzy był problem tylko w LuCi i Gargoyle 1.8.1.
Wyniki zbliżone do 1043ND v2 z Gargoyle 1.6.2.2, więc podejrzewam, że już karta sieciowa ogranicza. Może się zmobilizuję i kupię kartę na 5 GHz wtedy też załączę pomiary.
Jeden z Kolegów pisał o DD-WRT po polsku. Zmieniłem język interfejsu i 99,9% zostało po angielsku. To tak ma być, że tylko nieliczne słowa są w ojczystym języku?
Intruder podziel się jak wgrywałeś dd-wrt ?
1.Czy musiałeś wgrać oryginalne oprogramowanie i dopiero przez przeglądarkę wgrywałeś dwa pliki pierwsze .chk a poźniej drugi np. 22000++ Kong.bin. tak jak jest opisane na http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Netgear_WNDR4000
2. Czy na OWF odrazu plik WNDR4300 v4 Firmware - Webflash image for first installation wndr4300-factory.img 2013-04-23 18,10 MB
3. Czy mogę to robić mając zainstalowane openwrt poprzez TFTP.
Jest to obraz z Router Database poprzez wyszukanie wndr4300 tylko że tam jest wersja V4 i teraz zastanawiam się czy jest ona prawidłowa.
Oglądając Full Tutorial https://www.youtube.com/watch?v=tXbhVXt-L18 widać koleś wczytuje z oznaczenia V4.
Proszę o krótki poradnik bo jak już mam ruter na biurku to się pobawię i wczytam DD-WRT do testów bo gargoyle 1.9 narazie mnie zawiodło.
1. Wgrywałem 1.0.1.42 przez TFTP. Specjalnie wziąłem starszy, bo kupiłem z 1.0.2.80 i nie byłem zadowolony.
2. Po minucie od komunikatu, że pomyślnie wszedł zaczyna się dyskoteka, czyli miganie diód. Zostaw go tak na 45 minut.
3. Później próbuj go pingować, powinien odpowiadać, ale na 192.168.1.1 nie wejdziesz.
4. Wyłącz go i odczekaj z 15 minut. Później znów go pinguj i jednocześnie odświeżaj 192.168.1.1.
5. Soft najstarszy od najnowszego różni się tylko PL w MENU i to nie działa. Innych różnic nie zauważyłem.
6. DD-WRT z dopiskiem factory już spod oryginału instalowałem. Dwie minuty i śmiga.
Zastanawiam się czy nie wczytać odrazu plik obrazu Webflash image for first installation wndr4300-factory.img poprzez TFTP i nie bawić się w oryginalne frimaire. Bo nie che mi się czekać 45 min. Tylko kwestia czy nie uwale routera ![]()
Cezary co o tym myślisz jako fachowiec
"Dzieci moje drogie" jeżeli ktoś stawia bdb działanie WiFi to z alternatyw na te/inne podobne routery, tylko DD-WRT (ja wiele razy miałem/mam zastrzeżenia do tego softu, ale nie do pracy radia-oni sprzedają komercyjne licencje i mają od Atheros udostępniane najnowsze sterowniki, których OpenWRT nie będzie miało nigdy).
A ja myślne że to nie jest temat na to forum. Na openrouter.info zapraszam w sprawie dd-wrt.
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj.
Zakupiłem wndr4500, niestety nie mogę się z nim połączyć. Cały czas się resetuje, najpierw świeci na pomarańczowo dioda power, za jakiś czas dodatkowo WPS na zielono, 2,4 i 5 GHz odpowiednio na zielono i niebiesko i na końcu wszystkie diody LAN i tak w kółko.
Nie mam możliwości żadnej komunikacji z routerem.
Coś robię nie tak, czy po prostu jest uszkodzony ?
Piszesz na niewłaściwym forum. Kupiłeś, nie działa, oddaj.
Chodzi o to, czy mogę go jakoś naprawić przez tftp czy nie.
Jak każdy netgear - możesz wgrać jeszcze raz soft przez tftp.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Netgear WNDR4300 i mnóstwo wątpliwości czy nie zwrócić go do sklepu...
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc