1

Temat: TP-LINK TL-WR941ND Brick?

Witam,
posiadam router TP-LINK TL-WR941ND ver. 3.6.
Było jest na nim openWRT od gargoryle, gdy przycisnąłem dłużej przycisk od resetu to ustawienia na routerze wróciły do ustawień fabrycznych, jednak gdy próbuje wejść na panel wpisując jako adres IP routera, wyskakuje mi strona routera, jednak gdy spisuje domyślne haslo od gargoryle to nie chce ono działać.
Wpisuje password i nie działa.
Wpadłem na pomysł żeby odpalić router w trybie safemode w tym celu gdy  mrugnęła podczas podpięcia zasilania do routera lampka "SYS" wcisnąłem na przodzie routera przycisk "QSS". Lampka sys zaczęła szybciej świecić.
Jednak gdy na komputerze ustawiłem adres IP na 192.168.1.2 maskę 255.255.255.0 i próbowałem wejść z poziomu putty (telneta) na router niestety to się nie udało, nawet próby pingowania adresu IP 192.168.1.1 zakończyły się fiaskiem bo kiedy jest router w trybie safemode wygląda na to że nie można się do niego podłączyć.
Bardzo bym prosił o pomoc.

2 (edytowany przez Przmus 2015-12-16 14:49:04)

Odp: TP-LINK TL-WR941ND Brick?

1. Jakie dokładnie "openWRT od gargoryle"? Pobrane z eko.one.pl? Jaka wersja?
2. Nie chcę wprowadzać w błąd, ale coś mi się przypomina że kiedyś na jakimś routerze hasło było brakiem hasła, czyli wystarczyło wpisać nazwę użytkownika "root" (a może "admin"), pole hasła pozostawić puste i zalogować się. Spróbuj.
Na reszcie się niestety nie znam sad

3

Jak tam było gargoyle to nie ma usera smile

Failsafe nie działa w tym modelu, bo on ma inaczej interfejsy a w AA tego nie ogarniali jeszcze. Jeżeli go zresetowałeś do ustawień domyślnych to password musi być, możesz nawet przez ssh do niego zastukać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

W tym rzecz że próbowałem logowac sie przez ssh domyślnym haslem i nie chciało to działać. Problem jest taki ze zadnego hasla nie chce przyjąć.

5

Rozgłasza jakąś sieć wifi?

6

No właśnie nie.

7

Co na nim konkretnie było - openwrt czy gargoyle? I które?

8 (edytowany przez szefu 2015-12-17 07:33:13)

Gargoryle pobrane prawdopodobnie ze strony Gargoryle, wersji nie jestem w stanie podać bo nigdzie nie pisze. Jednak wifi jest z tego routera o SSID: OpenWRT. Czyli to oznacza, że ten router działa i żyje. Tylko teraz pytanie jakie hasło ma ustawione (był wciskany przycisk reset). Powinno być domyślne, ale ono nie działa. Bez hasła też nie chce się zalogować.
Ani przez weba ani przez SSH, telnet nie działa w ogóle.

9

Jesteś pewien tego gargoyle? Ono nigdy w żadnej wersji nie rozgłaszało "openwrt". Tak czy siak - kupuj konwerter szeregowy, rozbieraj urządzenie, lutuj się w środku i odzyskasz ruter przez konsolę szeregową.

10

Nie jestem. Ale przy próbie wejścia w panel zgłasza się gargoryle.
http://i.imgur.com/wVIkCpO.png
Teraz pytanie jaki zestaw domyślnych haseł mogę spróbować zastosować? big_smile

11

Tylko jedno - password.

Wciśnij reset jeszcze raz na 30s, niech się zresetuje jeszcze raz do domyślnych i zobacz.

12

Właśnie w tym problem ze teraz trzymam reset i nic się nie dzieje.

13

Kombinuj. Jak nie będzie reset działał to zostaje ci tylko konsola szeregowa.

14

Próbuje właśnie przez konsole coś zdziałać ale jakoś średnio mi to idzie bo podpinam kable i nie chce zaskoczyć.

15

TX/RX miejscami nie zamieniłeś?

16

Robiłem według tego https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr941nd
I nie chce w puttym się połączyć ale od czasu do czasu jakiś tam krzak w konsoli wyskoczy.
Nie widać ładowania się bootloadera.

17

Masy (GND) nie podłączyłeś?

18

Podłączałem. Podłączyłem TX, RX oraz GND według zdjęcia https://wiki.openwrt.org/_detail/media/ … tl-wr941nd

19

szefu napisał/a:

Podłączałem. Podłączyłem TX, RX oraz GND według zdjęcia https://wiki.openwrt.org/_detail/media/ … tl-wr941nd

1. Podłączasz adapter UART, czy RS232?
2. Zrobiłeś zworkę pokazaną na tym zdjęciu?

20

1. Podłączam RS232.
2. Chodzi o to gdzie piszę: "short this two PIns" ?
To tak zrobiłem zworkę lutownicą połączyłem te dwa punkty.

21

A masz podłączyć z konwerterem napięć, bo router ma 0-3.3v a nie -12 do +12 jak w rs232c...

22

A jak podłączyć to z konwerterem napięć? Jak takie coś w ogóle wygląda?

23

Pierwsze lepsze na allegro: http://allegro.pl/modul-konwerter-uart- … 68692.html

lub kup sobie gotowca na cp2102 na usb.

24

Ale ty nie rozumiesz, ja już mam taki kabel tylko że jest zakończony kablem RJ45, mam go od switcha CISCO.
Znalazłem które dziurki są odpowiedzialne a TX,RX i GND. Miernikiem ustawionym na pisk z jednej strony wkładałem po kolei w te 3 dziurki miernik, a z drugiej strony miernikiem na RJ45 sprawdzałem który kabelek pika, zapisałem wynik 3 na kartce, podłączyłem pod to "beczkę" wpiąłem drugą RJ45 ale zakończoną przewodem i tak uzyskałem kabel RS232. big_smile

25

To ty nie rozumiesz - cisco ma zwykły interfejs RS232C, a w routerze masz uart, pracujący na innym zakresie napięć niż ten rs232 co masz. Trzymaj kciuki żebyś interfejsu  nie upalił przez to że taki kabel mu podłączyłeś.