Temat: Czy da sie uratować mr3220 v1?

Witam,
chciałem uaktualnić soft routera, a mialem wgraną wersje gargoyle 12.09 i na to zainstalowalem Chaos Calmer odpowiednią wersje do mojego routera ale tylko sysupgrade a nie wiem czy najpierw nie powinienem factory. I przez moją głupotę teraz po włączeniu routera swieci sie tylko dioda pvr. Po podłaczeniu kablem ethernet komp coś widzi ze jest podlaczone ale nie mogę zaladować strony ustawien routera. Da się go jakoś przywrocić do życia jeszcze?

2

Odp: Czy da sie uratować mr3220 v1?

Jakie konkretnie luci wgrałeś i skąd? Bo może uwaliłeś router.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dokladnie to luci-15.05-ar71xx-generic-tl-mr3220-v1-8M-squashfs-sysupgrade.bin

4

Czyli ubiłeś router. Czemu nie przeczytałeś informacji czym ten obraz jest? Czemu zignorowałeś info które jest w tym katalogu gdzie obraz?

Teraz staje ci tylko kupienie konwertera szeregowego, rozebranie urządzenia, wlutowanie się w uart i wgranie nowego obrazy  przez bootloader.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Kupiłem wr1043ndv2 licząc też na poprawienie zasięgu w domu ale po ściagniecu gargoyle i konfiguracji modem wyciąga ledwo 4-5mbit na dchspa+, gdzie mr3220v1 z tym samym modemem dawał nawet 17mbit. A myslalem ze może być tylko szybciej. sad Czy wgranie nowszej wersji luci poprawiloby cos sytuacje? Na gargoyle powinno sie wgrać obraz luci factory czy sysupgrade?

6

Oczywiście sysupgrade, nie zaznaczasz tylko opcji "zachowaj ustawienia"

7

Powiem wam że porażka z zasięgiem sieci w wr1034ndv2.  Stojąc na piętrze ma porównywalny zasięg do starego mr3220.  Lepiej bym wyszedł kupując mr3220v2 plus jakiś repeater. Szkoda kasy a te 3 anteny to tylko fajnie wyglądają..

8

To postaw na nogi tego 3220 i zrób z niego repeater.
W Polsce bez licencji jesteś ograniczony do 100mW (20dBm) mocy nadajnika i dotyczy to wszystkich urządzeń konsumenckich.
Oczywiście, 1043 wyciąga więcej, region możesz w openwrt ustawić dowolny, a ja wcale nie namawiam cię do łamania prawa big_smile

9 (edytowany przez areq1987 2015-12-16 10:28:05)

Czy to normalny wynik dla położenia routera od laptopa 3m w linii prostej bez przeszkód po drodze Tryb: Master | SSID: OpenWrt
BSSID: 14:CC:20:2C:24:40 | Szyfrowanie: None
Kanał: 11 (2.462 GHz) | Moc nadawania: 25 dBm
Sygnał: -42 dBm | Szum: -92 dBm
Przepływność: 54.0 Mbit/s | Kraj: US  ? Sygnal spada nawet do -50dbm
Dodam że czy 1 antenka wkrecona czy wszystkie wynik praktycznie sie nie zmienia. Nie wiem czy nie jest uwalony ten router.

10 (edytowany przez Przmus 2015-12-16 14:40:43)

Na przepływowość wyświetlaną w Luci nie patrz. Ona zmienia się dynamicznie, zależnie od aktualnego zużycia sieci. Przynajmniej tak u mnie jest i ktoś jeszcze mi to pisał.

Spróbuj sprawdzić prędkość korzystając ze sposobu, który "znalazłem" kilka dni temu: Jak przetestować prędkość Wi-Fi pomiędzy komputerem a routerem? (i dwa posty niżej, dla wiarygodniejszych wyników).