Wiadomo, nie ma co popadać w skrajności, internet nie przestanie nagle działać bo wszyscy przejdą na ipv6 ale nowa wersja jest lepsza, ze względu na prostszą budowę pakietów jest wydajniejsza i mniej zasobożerna, także tablica prefixów na ruterach bgp będzie znacznie krótsza niż w starej wersji. Część zasobów już działa równolegle i wtedy komp automagicznie wybiera v6 jak może np ripe.net, jest też dostęp do specjalnych wersji stron np ipv6.google.com. Generalnie ilość zasobów dostępnych w v6 będzie rosła, wiadomo że te największe portale nagle nie przejdą w całości na v6 bo by ich to zabiło ale na pewno z czasem rozwój pójdzie w tym kierunku. Sam wdrażałem ipv6 jakieś pół roku temu u dosyć dużego lokalnego isp gdzie pracuję i od którego mam łącze i z autopsji wiem że wprowadzenie tego w większe sieci nie jest takie proste. W tej chwili już wszystko w miarę śmiga ale jeszcze czasem zdarzy się jakiś kwiatek, przy takiej ilości i różnorodności sprzętu wprowadzanego do obiegu przez wiele lat zawsze coś może nie pasować a trudno wymienić wszystko na raz. Inna sprawa to duzi operatorzy od których kupujemy łącze, z 4 tylko jeden był w stanie dostarczyć stabilny styk, reszta albo jeszcze nie ma i nie wiadomo kiedy będzie albo coś nie działa jak należy bo po drodze stoi jakiś archaik który se nie radzi. Co do klientów aktywnych obecnie jakieś 20-25% pobiera prefix to w większości kompy podłączone bezpośrednio z jakimś w miarę nowym OSem, z pozostałych większość używa jakichś tam rutrów i stąd taki mały odsetek, ruch generują na razie niewielki ale rośnie. Globalna tablica rutingu bgp o ile wcześniej parę miesięcy stała na ok 3000 prefixów to w ciągu ostatniego miesiąca wzrosła nagle o ponad 1000, widać jakieś ożywienie w temacie.