26

Odp: Serwer FTP jaki wpisać adres Chaos Calmer 15.05

Zrobiłeś kilka razy to niepotrzebnie. Usuń i zostaw jeden wpis, tak jak powinno być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

jeżeli tak zostawię to będzie ok:

root:x:0:0:root:/root:/bin/ash
daemon:*:1:1:daemon:/var:/bin/false
ftp:*:55:55:ftp:/mnt/sda5:/bin/false
network:*:101:101:network:/var:/bin/false
nobody:*:65534:65534:nobody:/var:/bin/false
darek:x:1000:65534:darek:/tmp:/bin/ash
darek:x:1000:65534:darek:/tmp:/bin/false
darek:x:1000:65534:darek:/mnt/sda5:/bin/false

czy któreś jeszce usunąć, ten wiersz na końu trzeci?
darek:x:1000:65534:darek:/mnt/sda5:/bin/false  ?

28

Tylko jeden wiersz ma być.

29 (edytowany przez build000 2015-11-28 08:55:01)

(...)
darek:x:1000:65534:darek:/tmp:/bin/ash
darek:x:1000:65534:darek:/tmp:/bin/false

Wybierz któryś z trzech wpisów, a pozostałe 2 usuń.
Dany user może mieć tylko jeden katalog domowy.

30

Z tego co pisał to powinien zostawić ten wpis

bo chce mieć dostęp poprzez ftp do katalogów samby a one są na  /mnt/sda5

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

31

Witam ponownie
Panowie jeszcze mam dwa pytania.
teraz mam do usb Mi WifiMini włożony pendrive 32GB.
I automont ustawiony w automacie.

1.  To czy po wyjęciu tego pena z Mini Wifi i podłączonego sformatowanego do EXT4 dysku hdd Samba i FTP or razu mi wykryje dysk i nie będę musiał na nowo go podmonotawać i co najważniejsze na nowo instalować Samby i FTP.

2. drukarka Btother DCP 7030 czy będzie działać po wpięciu w MIni Wifi jako printserwer?
Po wpisaniu takiej komendy: /usr/sbin/p910nd -b -f /dev/lp0 0  lub w Luci włączeniu fiszki z opcją printeswer?
Dodam że interesuje mnie tylko drukowanie w printserwer nie skanowanie.
Pozdrawiam
jace69

32

1. Jeżeli masz montowanie po uuid to nie, nie wykryje bo sie zmieni. Będziesz musiał w /etc/config/fstab zmienić
2. Sprawdź. Nie każda chce tak działać.

33

@Cezary będę się zabierał za formatowanie dysku 250GB na ext4 i chcę go wpiąć do Mi WiFiMini zamiast tego pendrive,
proszę jeżeli możesz to tak w skrócie co mam zmienić w fstab ażeby bezkonfliktowo router zamontował mi ten dysk pod Sambę i FTP.
Z góry dzięki
jace69

34

block info pokaże jakie jest uuid dysku. Robisz edycję pliku /etc/config/fstab i zmieniasz stary uuid na nowy. uci tu nie zadziała bo nie wiadomo ile i jakie masz sekcję konfiguracyjne, więc musisz ręcznie to zmienić.

35

Witam
Mam kilka pytań.

Po zrobieniu exroota na pendrive i zainstalowaniu MiniDlna serwer działa pięknie ale:
1. Miałem wcześniej na tym pendrive zainsalowaną Sambę i Ftp i to po instalacji Exrota znikło ( dlaczego? ) tak że na razie zainstalowałem Sambę od nowa i tu mam pytanie.
2. Serwer MiniDlna mam sparowany z TV Smart Samsung i wchodząc na filmy serwer Dlna czyta mi normalnie film z katalogu Samby ( folder prywatny zabezpieczony hasłem ) i o dziwo to działa.
Natomiast wchodząć czy to w TV czy na komputerze w zdjęia to serwer Dlna nie widzi mi wogóle folderu prywatnego z Samby? ( dotyczy tylko zdjęć ) Ale wrzucając zdjęcia do folderu publicznego z Samby serwer Dlna czy to komputer czy TV zdjęcia są czytane? Trochę to dziwne? Dlaczego tak jest?
3. Czy jeżeli sformatuję dysk 2,5cala na ext4 i zrobię tam exroota oraz zainstaluję: MiniDlna, Sambę, FTP,
To czy będzie tam działać funcja hd iddle po paru minutach jak ustawię spoczynek w Luci?
4. Czy jeżeli ma się już exrota to funkcja iddle nie będzie działać? ( chodzi mi o to ażeby dysk stale nie pracował )
5. Jeżeli po exroocie funkcja iddle nie będzie działać to czy można by zrobić taki myk że exroota zainstaluję na pendrive a dodatkowo podłączę twardy dysk  ( 2,5 cala na ext4 ) i tam zainstaluję np: serwer MiniDlna, Sambę i FTP czy można to tak pochytać ?
Jeżeli jest taka możliwość to ewentualnie jak to zrobić?
6. Pytanie ciekawostka:
Miałem uruchomione i zainstalowane na pendrive Sambę oraz serwer FTP,
po wyłączeniu routera i wypięciu pendrive oraz ponownym wpięciu i włączeniu routera, Samba działa normalnie a  serwer FTP nie komunikuje się poprzez stronę w komputerze ale działa normalnie na telefonie z Androidem, dziwne zachowanie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

36

1. Jak zrobiłeś extroota to przecież "przykryłeś" to co jest we flash. Tak działa extroot właśnie, trzeba było skopiować bieżącą konfigurację
2. Więc w końcu używasz samby czy dlna? Bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego i są to oddzielne usługi. A tym bardziej dlna nie czyta samnby tylko zwykłe pliki w katalogu. Więc jak to jest.
3. O ile żaden proces nie będzie korzystał z dysku to się uśpi. Ale pewnie samba czy dlna będzie grzebać po nim, więc nici z usypiania
4. j/w
5. j/w
6. więc ftp działa. Masz problem z klientem a nie serwerem ftp skoro na jednym z urządzeń działa.

37

Witam

1. Cezary proszę mi w pełni odpowiedzieć czy jest możliwość zainstalowania exroota na stałe na pendrivie oraz MiniDlna, Sambę i FTP i niech to sobie stale chodzi ale chcę dodatkowo podpiąć twardy dysk i tam trzymać katalogi z filmami oraz zdjęcia do Samby i MiniDlna i jeżeli korzystam z zasobów  to wiadomo że dysk chodzi ale jak nie korzystam to zrobić tak ażeby się wyłączył? Jeżeli nie ma takiej możliwości to proszę o odpowiedź że nie ma szans na takie kombinacje.
Jeżeli jest to proszę o info jak to zrobić.
2. Pomimo instalacji MiniDlna Sambę chcę dodatkowo zainstalować tylko po to ponieważ: skopiowanie filmu do katalogu z Samby idzie bardzo szybko ( robię to w eksploratorze windows i jest to widoczne )
a skopiowanie filmu divix 700mb na na serwer MiniDlna poprzez WinScp trwa ponad 8 minut, średnia prędkość to 1,3mbit a Samby dochodzi do 10mbit.
Foldery MiniDlna nie są widoczne w eksploratorze windows i dlatego kopiuje w WinScp ( może też dlatego trwa to tak długo, proszę o wyjaśnienie )
Dziękuję
pozdrawiam
jace69

38

1. No tak, możesz robić zrobić extroota i zainstalować co tam chcesz.
2. scp jest szyfrowane i wymaga to liczenia przez router. Dlatego jest wolnej.

39

Cezary
Mam już to wszystko zainstalowane Czyli exrota na pendrive, MiniDlna, Sambę oraz FTP.
Pytanko brzmi czy jak podepnę się hubem usb do routera z dyskiem hdd 2,5 cala sformatowanym na fat32 to czy MiniDlna, Samba oraz FTP będą widziały mi katalogi, foldery z tego dysku czy coś tam muszę jeszcze pogrzebać, bo nigdzie nie znalazłem info na ten temat?
Z góry dzięki
jace69

40

Cały czas odpowiedź jest jedna: jak sobie ustawisz żeby tam było to tak. Przecież to ty tym sterujesz jak to ma działać.