Temat: strona gdzie wyświetli zbiorczę uptime routerów w sieci ?

witam, jest możliwe zrobienie najprostszej stronki gdzie wpiszę hasła/loginy/ip do moich routerów w sieci lokalnej
gdzie po włączeniu jej przez przeglądarkę wyświetli mi kolejno każde ip i czas?

Czy co tam jeszcze bym sobie chciał ? np. aktualną prędkość użytkowników czy coś?

uptime działa do każdego routera jak wejdę przez ssh (zaloguje się) i wpisze uptime, ale czy można to jakoś wpisać w notatnik czy coś? zeby była strona ?
urządzenia główne do rozsyłania są na openwrt- jedynie główny jeden router to asus n18u i na nim jest tomato (ale jeśli będize można tak zrobić w openwrt to pewnie w tomato tak samo jakoś tongue )

Proszę o propozycję jak to rozwiązać

2

Odp: strona gdzie wyświetli zbiorczę uptime routerów w sieci ?

Rozumiem że chcesz mieć taki mini portal informacyjny o sieci? Możesz skryptem odpytać wszystkie urządzenie przez ssh i wyświetlić sobie to na stronie. Jeżeli to twoje sprzęty to możesz zrobić że każdy się zgłaszał tak samo jak do moich statystyk i zbiorczo to wyświetlać na stronie. Ogólnie tak, da się.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak urządzenia są wszystkie moje i są w jednej sieci LAN lub po wifi

Możesz pomóc jak to można zrobić? Nie chciał bym aby mi też dziennie wysyłały info.  Tylko jak bym chciał wlaczyc stronkę gdzie ma być to generowane przez zapytania.
tylko że nie wiem jak się to zabrać

4

proste:

ssh root@urzadenie uptime

i w wyniku dostaniesz uptime. Jeżeli masz certyfikaty to pójdzie, jak hasło to zainstaluj sobie sshpass i podaj je z linii poleceń. W/w zrób w pętli na tyle hostów ile masz, reultat od razu ładuj do pliku i masz to co chcesz wyświetlić na stronie. Możesz cyklicznie odpalać to w cronie lub dynamicznie przy odpalaniu strony (cgi)

5 (edytowany przez Maniek19pl 2015-12-23 23:08:10)

zrobiłem że loguje mi z wygenerowanych prywatnych i publicznych kluczy.

a jak zrobić resztę? yikes

loguję się przez private key przez ssh do 192.168.1.1

daje

[root@AsusN18 root]$ ssh root@192.168.1.3 uptime

Host '192.168.1.3' is not in the trusted hosts file.
(ssh-rsa fingerprint md5 e4:eb:92:72:00:66:d1:2f:9f:99:1a:60:b7:0b:07:8a)
Do you want to continue connecting? (y/n) y
root@192.168.1.3's password:
 23:06:09 up 8 days,  5:47,  load average: 0.07, 0.03, 0.04

no dostałem info ile jest uruchomione yikes ale jak tam dać certyfikat ?

6

W jakim sensie dać? Przecież jak zrobiłeś i raz się podłączyłeś to już nie będzie się pytał i normalnie się podłączy. Sprawdź.

7

dobrze rozumiem, żeby to wykonać trzeba . zrobić jakiś prostą stronkę w html , którą umieszczę na głównym routerze i będzie mi startować przez np wpisanie : mojeip:port lub mojeip/uptime czy jak to tam, z tym nie problem

Teraz jakoś zrobić to w html żeby router główny wysyłał zapytania do routerów które mam w sieci o uptime (zapytywać ma przez wygenerowane kluczę, którymi teraz mogę się logować przez putty z windowsa) i będzie zapisywać to do stronki którą wyświetlam.

To jest teoria , a jak w praktyce ?

8

Zrób skrypt który odpyta hosta i na podstawie danych wynegeneruję stronę html.

Nie rób armaty na wróble, że masz stronę html która odpytuje hosty i dynamicznie wyświetla dane - nie ten poziom na razie dla ciebie. W drugą stronę - najpierw odpytać hosty a później z tego zrobić statyczną stronę html.

9

skrypt zrobić na 192.168.1.1 , skopiować tam private key, żeby mogło zapytać przez ssh

sh root@192.168.1.3 uptime 

dostało odpowiedz bez podawania hasła , a tą odpowiedz zapisywało do pliku , jak to zapisywać?
i jak się podłączyć ? bo zrobiłem na każdym urządzeniu ten sam key, jedynie muszę podać inne hasło które podałem przy generowaniu private/public key

10

To po podawałeś hasło przy generowaniu? W ten sposób utrudniłeś sobie sprawę bo to tak samo jak byś się normalnie przez ssh logował.

O=$(ssh root@192.168.1.3 uptime)
echo $O > /tmp/plik.txt

11 (edytowany przez Maniek19pl 2015-12-25 21:07:10)

To mogę usunąć hasło i dać bez haseł.  Tylko po kluczu.  To nie problem.  Zaraz tamto sprawdzę

dobra mam do każdego urządzenia ten sam klucz bez hasła. Tylko teraz jak chce wpisać tak czy siak uptime i ip urządzenia to dostaje wpisz hasło, jak tam umieścić ten key ? żeby już nie pytał ?

12

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2988

13 (edytowany przez Maniek19pl 2016-01-02 00:50:05)

no dobra ale to ja już miałem dodane przez www i działało, teraz jak zrobić żeby nie wpisywać haseł jak jestem przez ssh połaczony do 192.168.1.1 i chce wypytać uptime urządzeń 192.168.1.3-4-5-6 ? pyta o hasła
jeśli bym dostał odpowiedzi to bym chyba mógł już do pliku to zapisać i już z górki

użycie tego na 192.168.1.1 ?

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2039

[root@AsusN18 root]$ ssh root@192.168.1.3 ls / > /opt/authorized_keys

plik opt/authorized_keys

skopiowałem gdzie trzeba plik, a i tak chce hasło yikes

[root@AsusN18 root]$ ssh root@192.168.1.3 ls / > authorized_keys.ppk

zrobiłem też gotowy plik jak w tym poradniku

Aa bo żeby się zalogować potrzeba private key, a nie public który jest na urządzeniu

*8 tutaj coś znalazłem :
https://spece.it/linux/linux-zdalnie-ssh

dokładnie to :

Wpisywanie kilku haseł jest uciążliwe i tu przychodzą nam z pomocą klucze. Do pliku ~/.ssh/authorized_keys (na maszynie do której chcemy się połączyć) należy wkleić publiczny klucz użytkownika służący do autoryzacji, który skopiujemy z pliku ~/.ssh/id_rsa.pub (z maszyny, z której chcemy się połączyć) i gotowe. Opisane rozwiązanie szczególnie przydaje się gdy chcemy zestawić szyfrowane połączenie między serwerami.

Tylko tutaj już jest problem bo nie wiem co jest czym yikes

tutaj też coś:

http://www.linuxproblem.org/art_9.html

ale kompletnie nie wiem jak to zrobić yikes

14

tu masz napisane https://wiki.openwrt.org/doc/howto/drop … c-key.auth

generalnie  trza utworzyc katalog ssh i do niego wrzucić  klucz id_rsa.pub  zmieniając jego nazwę na authorized keys 

cat ~/id_rsa.pub >> ~/.ssh/authorized_keys

15

Co to jest  "ssh root@192.168.1.3 ls / > /opt/authorized_keys" przecież w ogóle nawet nie przeczytałeś o autoryzacji kluczami.  Nawet link dostałeś ale zgignorowałeś to...

16

Wszyscy podają autorowi tematu sposoby jak się logować bez hasła z poziomu Windowsa na router a tymczasem autor chce logować się z poziomu routera na inny router. Dlatego z pomocą przychodzi TEN OPIS smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *