26 (edytowany przez Przmus 2013-07-01 16:06:30)

Odp: Gargoyle - Pytania odnośnie rozdzielacza USB, Drukarki i dysku zewn.

Pod Windowsem? Bo przez PuTTY:

root@TL-MR3420:~#  umount /dev/sdb1
umount: can't umount /dev/sdb1: No such file or directory
root@TL-MR3420:~# e2fsck -y /dev/sdb1
-ash: e2fsck: not found

btw. trochę dziwne, że są błędy, skoro po restarcie z podłączonym dyskiem startuje normalnie...

EDIT:

root@TL-MR3420:~# umount /dev/sdc1
umount: can't umount /mnt/sdc1: Device or resource busy

Chyba zamontowało pod sdc1... Bo można przeglądać pliki.
Ale jak teraz naprawić te błędy?

27

System NTFS chcesz sprawdzać  e2fsck. Wiesz jaki system plików e2fsck sprawdza?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Cezary napisał/a:

System NTFS chcesz sprawdzać  e2fsck. Wiesz jaki system plików e2fsck sprawdza?

Opps... Chyba za bardzo chciałem się pospieszyć...

Windows nie wykrył żadnych błedów:

Chkdsk was executed in scan mode on a volume snapshot.  

Checking file system on G:
Volume label is Przemek-Dysk.

Stage 1: Examining basic file system structure ...

Stage 2: Examining file name linkage ...

Stage 3: Examining security descriptors ...

Windows has scanned the file system and found no problems.
No further action is required.

----------------------------------------------------------------------

CHKDSK is verifying files (stage 1 of 3)...
File verification completed.

CHKDSK is verifying indexes (stage 2 of 3)...
Multiple object id files found.  Ignoring extra object id files.
Multiple quota files found.  Ignoring extra quota files.
Multiple reparse file found.  Ignoring extra reparse files.
Multiple Usn Journal file found.  Ignoring extra Usn Journal files.
Index verification completed.

CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)...
Security descriptor verification completed.
CHKDSK is verifying Usn Journal...
The USN Journal entry at offset 0x2a2a000 and length 0x357ad62b crosses
the page boundary.
Usn Journal verification completed.

1953512000 KB total disk space.
1738834648 KB in 27088 files.
     14800 KB in 2211 indexes.
         0 KB in bad sectors.
    268540 KB in use by the system.
     65536 KB occupied by the log file.
 214394012 KB available on disk.

4096 bytes in each allocation unit.
 488378000 total allocation units on disk.
  53598503 allocation units available on disk.

Trochę googlowałem ten error:
"Buffer I/O error on device sdb1, logical block 786433"

I chyba znalazłem odpowiedź:

Now, this is speculation, but it happened to me with a USB stick: The
device which is now sdc was sdb previously. There was a file open on sdb1
when it was unplugged. Then when you plugged it in again, the device name
sdb was still in use due to the open file. Therefore the kernel assigned
it the new device name sdc. And the "Buffer I/O error on device sdb1"
message was logged while the disk was still connected the first time,
i.e. with the device name sdb1.

i to by się zgadzało, bo za drugim razem dysk podłączył się do sdc1.

Teraz pytanie, jak ustawić aby ten dysk automatycznie montował się do sdb1 (lub jakiegoś nowo utworzonego folderu)? I jakim sposobem bezpiecznie odłączać dysk, kiedy nie jest mi potrzebny?

29

W żadnym linuksie nie wolno CI odłączać nośnika jak jest zamontowany. umount /dev/sdXX, żaden proces nie może korzystać z nośnika, inaczej się nie uda odmontować.

30 (edytowany przez Przmus 2013-07-01 16:44:22)

Rozumiem, a nie można jakoś prościej odłączać nośnika, niż przez putty? Da się może stworzyć jakąś stronę, którą będzie można to kontrolować przez przeglądarkę?

31

Możesz przez przycisk, możesz przez stronę. Jak chcesz, jak Ci wygodnie.

32 (edytowany przez Przmus 2013-07-01 17:37:13)

A znajdę jakiś poradnik? Póki co dodałem:
w /www/reboot.sh

<center><input type='button' value='Odlacz dysk zewnetrzny' id="reboot_button" class="big_button" onclick='przemekdysk()' /></center>

w /www/js/przemekdysk.js

function przemekdysk(){setControlsEnabled(!1,!0,"Nastąpi odlaczenie dysku zewnetrznego");var e="\nsh /usr/lib/gargoyle/przemekdysk.sh\n",t=getParameterDefinition("commands",e)+"&"+getParameterDefinition("hash",document.cookie.replace(/^.*hash=/,"").replace(/[\t ;]+.*$/,"")),n=function(e){e.readyState==4};runAjax("POST","utility/run_commands.sh",t,n),currentProtocol=location.href.match(/^https:/)?"https":"http",testLocation=currentProtocol+"://"+window.location.host+"/utility/reboot_test.sh",testReboot=function(){toggleReload=!0,setTimeout("testReboot()",5e3),document.getElementById("reboot_test").src=testLocation},setTimeout("testReboot()",25e3),setTimeout("reloadPage()",24e4)}function reloadPage(){if(toggleReload){var e=document.getElementById("reboot_test").readyState;if(typeof e=="undefined"||e==null||e=="complete")toggleReload=!1,document.getElementById("reboot_test").src="",window.location.href=window.location.href}}function saveChanges(){setControlsEnabled(!1,!0);if(getSelectedValue("sched_reboot")!="none"){var e=getSelectedValue("reboot_interval"),t=getSelectedValue("reboot_day"),n=getSelectedValue("reboot_hour"),r=e=="week"?t:"*",i=e=="month"?t:"*";cronLine="0 "+n+" "+i+" * "+r+" sh /usr/lib/gargoyle/przemekdysk.sh"}else cronLine="";var s=[];s.push("mkdir -p /etc/crontabs"),s.push("touch /etc/crontabs/root"),s.push('cat /etc/crontabs/root | grep -v "usr\\/lib\\/gargoyle\\/przemekdysk.sh" > /tmp/tmp.cron'),cronLine!=""&&s.push("echo '"+cronLine+"' >>/tmp/tmp.cron"),s.push("mv /tmp/tmp.cron /etc/crontabs/root"),s.push("/etc/init.d/cron restart");var o=getParameterDefinition("commands",s.join("\n"))+"&"+getParameterDefinition("hash",document.cookie.replace(/^.*hash=/,"").replace(/[\t ;]+.*$/,"")),u=function(e){e.readyState==4&&setControlsEnabled(!0)};runAjax("POST","utility/run_commands.sh",o,u)}function resetData(){var e=cronLine.split(/[\t ]+/);if(e.length>4){var t=parseInt(e[1])+"",n=parseInt(e[4])+"",r=parseInt(e[2])+"",i="";t=t=="NaN"?"0":t,n=n=="NaN"?"*":n,r=r=="NaN"?"*":r,i=n!="*"?n:i,i=r!="*"?r:i;var s=n=="*"&&r=="*"?"hour":"";s=n!="*"&&r=="*"?"week":s,s=n=="*"&&r!="*"?"month":s,setSelectedValue("sched_reboot","scheduled"),setSelectedValue("reboot_interval",s),setVisibility(),setSelectedValue("reboot_hour",t),setSelectedValue("reboot_day",i)}else setSelectedValue("sched_reboot","none"),setVisibility()}function setVisibility(){var e=getSelectedValue("reboot_interval");if(e=="month"){var t=[],n=[],r=1;for(r=1;r<=28;r++){var i=""+r,s=i.substr(i.length-1,1),o="go";r%100!=11&&s=="1"&&(o="go"),r%100!=12&&s=="2"&&(o="go"),r%100!=13&&s=="3"&&(o="go"),n.push(i+o),t.push(r-1+"")}setAllowableSelections("reboot_day",t,n)}else if(e=="week"){var n=["Poniedziałek","Wtorek","Środa","Czwartek","Piątek","Sobota","Niedziela"],t=[],u;for(u=1;u<7;u++)t.push(u+"");t.push("0"),setAllowableSelections("reboot_day",t,n)}setInvisibleIfIdMatches("reboot_interval",["day"],"reboot_day_container"),setInvisibleIfIdMatches("sched_reboot",["none"],"schedule_reboot_container")}var toggleReload=!1;

(przerobiona wersja reboot.js)

w:
/usr/lib/gargoyle/przemekdysk.sh

/etc/init.d/samba stop
umount /dev/sdb1

Ale nie działa (co było do przewidzenia).

33

Pod przyciskiem: http://eko.one.pl/?p=openwrt-button przemekdysk.js chyba nie dołączyłeś do strony, prawda?

34

Dzięki, a jak to zrobić przez stronę, najprostszym sposobem?

35

Weź sobie np. mój plugin logread i zobacz jak to jest zrobione. Jest bardzo prosta.

36 (edytowany przez Przmus 2013-07-01 19:07:25)

Dzięki Cezary smile
Zrobiłem w /www coś w stylu:

#!/usr/bin/haserl
<?
/etc/init.d/samba stop
umount /dev/sdb1
/etc/init.d/samba start
?>
Tutaj sie nic nie pojawi, wiec odczekaj chwile i zamknij karte, lub wcisnij wstecz

I działa smile

To teraz zabieram się za drukarki smile

37 (edytowany przez Przmus 2015-12-05 18:19:47)

Pozwolę sobie odświeżyć stary temat.
Z 2 lata temu kupiłem ten hub z zasilaczem. Po kilku dniach wtyczka od zasilacza jakoś mi się rozleciała przez parcie innej wtyczki. Jako, że nie dało się tego plastiku złożyć, tato mi to naprawił, podłączając inną wtyczkę, z jakiejś starej lampki. No i wszystko działało (przynajmniej tak mi się wydawało), gdyż świeciło się światełko w HUBie. Wczoraj chciałem podłączyć dysk zewnętrzny USB 2.0 (który nie ma dodatkowego zasilania), no i od razu padł modem (w sensie że zerwał połączenie, nie zepsuł się na szczęście). No wiec dla testu odłączyłem HUB od prądu i pozostawiłem na samym zasilaniu z routera. Jako tako dysk się rozpędził. Potem, odłączyłem HUB z routera, podłączyłem do prądu i... w dysku zaświeciła się dioda, ale nie miał siły się rozpędzić. Wychodzi na to, że przez blisko 2 lata hub był bezsensownie podłączony do gniazdka. Próbowałem przetestować napięcie jakimś takim miernikiem który pokazuje napięcie, ale nawet on nie miał siły pokazać ile tego napięcia jest. Niby pokazywała się błyskawica, ale nic więcej.
No i teraz seria pytań: Czy to raczej wina taniego huba, czy tego podłączenia do innej wtyczki? W sumie tylko kable od zniszczonych bolców zostały wlutowane w inną wtyczkę. Może zapytam inaczej: Czy dobry HUB USB powinien mieć siłę rozpędzić dysk zewnętrzny (tak jak to robi komputer, telewizor itp.)? Zakładam, że tak. Opłaca się w ogóle przy hubie tego typu coś robić, czy lepiej od razu kupić coś porządnego? Jeśli tak, to co polecacie? Na allegro widzę teraz dużo hubów USB 3.0, opłaca się w to inwestować? Prędkość po podłączeniu do routera i tak będzie jak maksymalna USB 2.0, ale może zasilanie będzie o wiele lepsze.

38

Wg specyfikacji usb 3.0 daje więcej prądu na port.