1

Temat: Możliwości 1043nd v1

Witam,
    Chciałbym tu przedstawić troszkę doświadczeń i spostrzeżeń dotyczących routera 1043nd v1.
Mój zestaw, który testowałem to e3276(hilink) – hub z własnym zasilaniem- 1043 v1.8( ostanie wydanie CC)- połączony kablem ethernetowym z komputerem. Test prędkości ookla max 50/20 , natomiast modem  z hub-em podłączony do komputera D/U 80/30.
Wgrywałem również inne wersje ,aż do zabicia routera. Dzięki opisom z forum ( za które wielkie dzięki) już żyje i ma się dobrze .
Czy rzeczywiście taki zestaw nie pozwoli na więcej niż 50/20 ?
Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia dotyczące 1043 v1 i może to potwierdzić?
Co jednak zauważyłem podczas aktualizacji były momenty, w których router dość długo „myślał” przy logowaniu prze shh i tak się zastanawiam czy to nie świadczy o zużyciu sprzętu , służył mi przez ponad 2 lata a teraz orange podkręcił  LTE w mojej lokalizacji i stąd moje testy i pytania.

2

Odp: Możliwości 1043nd v1

top/htop prawdę ci powie. Zużycie sprzętu? Zmęczył się?

3

To prawdopodobnie koniec możliwości sprzętowych. Podkręcanie zawsze jest opcją, do 1043v1 widziałem zmodyfikowane bootloadery na 420-440 MHz, ale to gra niewarta świeczki, +10% wydajności a SoC grzeje się niemiłosiernie (on fabrycznie już potrzebuje dużego radiatora, bo idzie go zawiesić pod długotrwałym obciążeniem), po drugie - potrzeba ram przelutować na jakiś dobrze "kręcący się" żeby osiągnąć 440MHz, bo fabryczne winbondy czy elpidy nie lubią kręcenia, zwłaszcza jak nie możesz podbić napięcia.

4

unreal napisał/a:

To prawdopodobnie koniec możliwości sprzętowych. Podkręcanie zawsze jest opcją, do 1043v1 widziałem zmodyfikowane bootloadery na 420-440 MHz, ale to gra niewarta świeczki, +10% wydajności a SoC grzeje się niemiłosiernie (on fabrycznie już potrzebuje dużego radiatora, bo idzie go zawiesić pod długotrwałym obciążeniem), po drugie - potrzeba ram przelutować na jakiś dobrze "kręcący się" żeby osiągnąć 440MHz, bo fabryczne winbondy czy elpidy nie lubią kręcenia, zwłaszcza jak nie możesz podbić napięcia.

Przestrzegam przed zabawami w O/C w tym modelu. Łatwo tam upalić sieć.

5

Tak podejrzewałem, że to szczyt możliwości tego urządzenia, dziękuje za potwierdzenie. Podkręcać nie będę, mam jeszcze 1043 v2 a ten sobie radzi z takimi prędkościami.