Temat: Pomoc w konfiguracji dla nowicjusza.

Witam opiszę mój problem i mam nadzieję że ktoś będzie mi mógł pomóc.
Instalacja znajduje się w małym budynku gastronomicznym i składa się z:
1. Router główny TP-Link TL-WDR3500 v1 z zainstalowanym softem OpenWrt Chaos Calmer 15.05 / LuCI
Pod router podpięty jest modem usb LTE. Internet działa.
2. Drugi router to TP-Link wr471 z fabrycznym softem.
Routery połączone są przes WDS i rozgłaszają jeden SSID tak że sieć jest widoczna na wszystkich salach pod jedną nazwą.
W routerze 2 oczywiście wyłączone jest dhcp.
Sieć jest niezabezpieczona.

Pierwszą rzeczą którą chcę zrobić jest wyodrębnienie jednej sieci dla komputerów "znanych" tzn:
Do routera 1 jeden komputer podłączony jest kablem a drugi łączy się przez WIFI natomiast do routera 2 podłączają się 3 komputery przez WIFI i te komputery chciałbym zdefiniować jako jedną grupę. Mogę nadać im stałe IP ale nie wiem co dalej.
Drugą grupę stanowiły by po prostu klienci baru, którzy korzystają z otwartego WIFI.

To jest założenie początkowe.  Chciałbym jeszcze zrobić jakiś podział pasma na te dwie grupy ale to może później.
Może trochę pokręciłem temat ale proszę o pomoc.

2

Odp: Pomoc w konfiguracji dla nowicjusza.

Na oryginalnym sofcie masz jedną sieć wifi i nic z tym innego nie zrobisz.

Na openwrt możesz zrobić kilka sieci wirtualnych ("dla gości") i dowolnie z nimi robić to co chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK na głównym routerze zrobię kilka sieci wifi ale drugi łączy się przez wds i tego podziału przecież nie przeniosę na drugą salę.

4

Nie, nie przeniesiesz.

5

Nie ma możliwości rozwiązania tego na poziomie sieci lokalnych tak żeby router główny który przydziela adresy IP traktował osobno te kilka komputerów? Nie muszę być ukryte między sobą.

6

Na routerze z fabrycznym softem nie jesteś w stanie rozgłaszać 2 sieci. Zmień soft na openwrt to będziesz mógł zrobić dowolną kombinację.

7

Czyli jedyne i najlepsze rozwiązanie to zmiana tego tp-linka wr471 na coś na czym będzie można uruchomić openwrt tak?

8

Ty masz wr741 chyba? Na tym przecież normalnie działa openwrt.

9

No rzeczywiście w obrazach bez Luci teraz znalazłem ten soft. W takim razie zabieram się za zmianę firmware w tym tp-linku i wtedy wrócę po dalszą pomoc bo bez gui będzie dla mnie ciężko cokolwiek samemu skonfigurować. Dzięki za podpowiedź.

10

Na downloads.openwrt.org masz z luci normalnie.

11

Witam ponownie
Udało mi się wgranie softu na routerach i konfiguracja ich żeby łączyły się przez WDS i sieć działa stabilnie.
Potrzebuje teraz podpowiedzi jak to teraz skonfigurować tak aby 2 komputery łączące się przez WIFI i jeden podłączony do routera głównego kablem (wszystkie mają stałe IP) nie miały żadnych ograniczeń a wszystkim innym łączącym się klientom przyznać np. 2 Mb do podziału. Muszę konfigurować jakieś vlany czy po ip da się to zrobić?

12

QoS do takich rzeczy służy:  http://eko.one.pl/?p=openwrt-qos