Kompilowane ze źródeł (aktualnych na chwilę budowy: "git pull && make package/symlinks" ) i uruchomione (temat openwrt) w najnowszym trunku (Powered by LuCI Master (git-15.330.80595-c123fa8) / OpenWrt Designated Driver r47665) - skompilowało się bez błędów i zbudowała się paczka, którą dałem w "make menuconfig" jako wbudowaną w obraz.
W takim razie nie zawadzi byś opublikował źródła również dla trunk (o ile te co są tego nie ogarniają), jeżeli ma to jakieś znaczenie.
EDIT:
Zlinkowany miękkim dowiązaniem katalog (po zgitowaniu na dysk) do feedsów w packages/net (widoczny oczywiście normalnie w sekcji apps z LuCI):
https://github.com/k-szuster/luci-acces … ss-control
Wszystko testowane wyłącznie na FF 42.0 (nie używam i nie mam zainstalowane obecnie żadnego, innego systemu ani innej przeglądarki) w najnowszym ubuntu x64.
Jakieś sugestie/pomysły jak to ogarnąć (używałem zarówno na pl jak i en z LuCI - ten sam błąd, więc ewentualne znaczenie języka interfejsu odpada - zarówno przeglądarki jak i samego LuCI) ?
EDIT2:
No i wszystko jasne.
Sam się wczytałem w to co napisałem...i przyszło olśnienie:
Zmieniłem temat wyświetlania na "material" lub "bootstrap"...i zaczęło działać (znaczy na razie uzyskałem tylko efekt, że wyświetla mi się strona - jutro będę miał okazję to przetestuję samo działanie) - powrót z któregoś z nich do tematu "openwrt"...i znów nie działa (oczywiście chodzi o wyświetlanie, bo skoro samo działanie to jedynie kolejne reguły do firewall'a, więc wcześniej ustawione na działającym temacie, będą zapewne działać dalej).
Konkluzja:
Dostosować w kodzie działanie (wyświetlanie/operacje/i.t.d.) na temacie wyświetlania gui "openwrt", bo to ten temat powoduje problem dla tej webappki/pluginu.
UWAGI:
- brakuje chyba możliwości obsługi minut, bo po wpisaniu np. od 12:35 do 12:40, w podanych godzinach zero efektu.
- firewall po ręcznym przeładowaniu pluje ostrzeżeniem (błędem ?):
(...)
Warning: Option @rule[16].ac_enabled is unknown
(...)
...a jest to sekcja (option ac_enabled '1') danej reguły testowej.
A jednak przyjmuje wpisy (tylko) w formie HH:MM, bo po próbie wpisania samej godziny wyskoczyło info na stronie pluginu (czyli minuty z założenia są obsługiwane):
Time value must be HH:MM or empty
Time value must be HH:MM or empty
Czyli reasumując - nie działa w ogóle przy zawiadywaniu w przedziałach czasowych (uprzedzę ewentualne pytanie - tak, mam aktualny czas na routerze synchronizowany przez ntpclient na starcie systemu i działa to na 100%) - natomiast działa tylko permanentna blokada danego mac adresu/maszyny w lan.
Pytania pomocnicze:
- czy ma znaczenie fakt, że mam jednocześnie zainstalowany wondershaper, który zawiaduje innym lanem (sieć gościnna na jednym z dwóch wifi - 2.4 GHz)?
- czym jest wpis "proto '0'" (zamiana na "all" nic nie zmienia) w danej regule ?
EDIT3:
Chyba odkryłem istotę rzeczy - zostawiłem ustawione reguły rzekomo nie działające, jako włączone - dokładnie po godzinie od ustawionego czasu reguła zaskoczyła.
Pierwsze co mi przychodzi na myśl, że ten skrypt nie uwzględnia prawidłowo ustawionej dowolnej strefy czasowej i na sztywno wali po UTC, albo wymaga jakichkolwiek ustawień danej reguły na dłużej (min. 1 minutę) niż min. 1 godzinę przed pierwszym zdarzeniem.
Jednak chodzi chyba o strefę czasową. Ustawiłem regułę na 2 minuty przed zdarzeniem z uwzględnieniem tej nieprawidłowej godziny w stosunku do lokalnej i ruszyło.
W systemie mam ustawioną Europe/Warsaw. Ustawiłem więc o godz. ok. 15:28 czasu lokalnego owo blokowanie na 14:30 i jak zakładałem pierwotnie, blokowanie ruszyło po ok. 2 minutach od ustawienia o 15:30 rzeczywistego czasu lokalnego.
EDIT4:
Sprawdziłem na najnowszej wersji CC z własnej kompilacji - również te same problemy z tematem "openwrt" oraz te same problemy z czasem lokalnym/ze skryptu (przesunięcie o 1 h w stosunku do Europe/Warsaw).
I to chyba na tyle w temacie tego pluginu/apki - wymaga na pewno jakichś poprawek.