26

Odp: Luci- blokada dostępu do internetu w określonym czasie

kszuster napisał/a:
build000 napisał/a:

...a najlepiej źródła, żeby można było sobie podpiąć do swoich kompilacji jako custom repo.

Zrobiłem tymczasowe repo gotowe do podłączenia w ten sposób:
https://github.com/k-szuster/tmp

To, co zamieściłem na początku też można dołączyć do budowania z openwrt, tylko jako moduł Luci. Do wyboru, rezultat jest ten sam.

Zamieściłem też do gotową paczkę ipk.

Rozumiem, ze paczuszka powinna dzialac na wszystkich wersjach ? CC rowniez ?
Jezeli tak to mam problem z jej zainstalowaniem :

root@OpenWrt:/tmp# ls -l luci-app-access-control_0.1_all.ipk
-rw-r--r--    1 root     root         28510 Nov 21 01:09 luci-app-access-control_0.1_all.ipk
root@OpenWrt:/tmp#
root@OpenWrt:/tmp# opkg install /tmp/luci-app-access-control_0.1_all.ipk
Collected errors:
* deb_extract: /tmp/luci-app-access-control_0.1_all.ipk: invalid magic
* pkg_init_from_file: Failed to extract control file from /tmp/luci-app-access-control_0.1_all.ipk.

Pomozecie ?

--
Pozdrawiam
Wojtek

27

U mnie na CC żadnych problemów. Co prawda nie sprawdzałem jak działa, ale się zainstalowało.
Może plik jest uszkodzony?

root@OpenWrt:/tmp# md5sum luci-app-access-control_0.1_all.ipk
8c1023bbeeeaecab8c147f8dbb430c50  luci-app-access-control_0.1_all.ipk

28

U mnie działa bezproblemowo - potwierdzam
przes ssh
ls -l luci-app-access-control_0.1_all.ipk
następnie
opkg install /tmp/luci-app-access-control_0.1_all.ipk

reset routera i już jest w luci dostępne smile

29 (edytowany przez woj_s 2015-11-21 19:19:17)

kurwicycek napisał/a:

U mnie na CC żadnych problemów. Co prawda nie sprawdzałem jak działa, ale się zainstalowało.
Może plik jest uszkodzony?

8c1023bbeeeaecab8c147f8dbb430c50  luci-app-access-control_0.1_all.ipk

Mamy rozne :

066d5e5a92e49e0efcd1cbf8bc69a07c  luci-app-access-control_0.1_all.ipk

root@OpenWrt:/tmp# ls -la luci-app-access-control_0.1_all.ipk
-rw-r--r--    1 root     root         28510 Nov 21 01:09 luci-app-access-control_0.1_all.ipk

------ EDIT

Sciagnalem ponownie plik .. i wrzucilem ...
Znacznie lepiej :

root@OpenWrt:/tmp# opkg install luci-app-access-control_0.1_all.ipk
Installing luci-app-access-control (0.1) to root...
Installing luci-lib-json (git-15.248.30277-3836b45-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … 1_all.ipk.
Configuring luci-lib-json.
Configuring luci-app-access-control.

----EDIT 2 -----
Pytanie do Cezarego ...
Cezary ..czy ten temat jest nadal aktualny : http://eko.one.pl/?p=openwrt-blokada ????
Czy pakiet jest dostepny ?

--
Pozdrawiam
Wojtek

30

W repo AA. To tylko skrypty, więc możesz śmiało instalować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

31

Cezary napisał/a:

W repo AA. To tylko skrypty, więc możesz śmiało instalować.

Działa ..dzieki !

--
Pozdrawiam
Wojtek

32

DOSTĘPNA NOWA WERSJA

Dodałem możliwość filtrowania po dniu tygodnia.

Gotowy pakiet do pobrania:
https://www.dropbox.com/s/suxf7vdleerbc … l.ipk?dl=0
Tamże przykładowy zrzut ekranu:
https://www.dropbox.com/s/26z6nu7d015n5 … t.png?dl=0

Jak ktoś chce sam przebudowć, to żródła paczki (jako dodatek do Luci):
http://k-szuster.github.io/luci-access-control/
oraz jako samodzielny pakiet:
http://k-szuster.github.io/luci-access-control-package
Obie zawierają to samo.

33 (edytowany przez build000 2015-11-27 14:44:34)

O!...dzięki za modernizację/funkcjonalności - repo już dodane jako custom do moich buildów, chociaż nie miałem jeszcze czasu/okazji/potrzeby tego używać/testować.
big_smile
Myślisz coś mniej więcej na zaś o spolszczeniu ?
wink

Dla testu sobie na trunku wkompilowałem w obraz no i niestety:

Błąd przetwarzania XML: niepasujący znacznik. Oczekiwano: </br>. Obszar: https://openwrt.lan:*****/cgi-bin/luci//admin/network/access_control/ Numer wiersza: 147, kolumna 72:
       The rules may also be restricted to specific days of the week.</div>
-----------------------------------------------------------------------^

34

Zgaduję, że to nie błąd kompilacji, tylko wykonania? Podaj szczegóły:
- jak to było zainstalowane: z paczki, ręcznie skopiowane pliki, zbudowana paczka?
- jak zbudowana, to z jaką wersją openwrt zbudowany,
- na jakiej, uruchomiony.

Ja budowałem na BB i trunku. Opublikowałem tylko ten pierwszy pakiet, bo paczka wygenerowana z trunka nie działa na BB.
Po zainstalowaniu nie muszę nawet restartować, wystarczy usunąć /tmp/luci* i strony same się odświeżają.

35 (edytowany przez build000 2015-11-30 18:15:41)

Kompilowane ze źródeł (aktualnych na chwilę budowy: "git pull && make package/symlinks" ) i uruchomione (temat openwrt) w najnowszym trunku (Powered by LuCI Master (git-15.330.80595-c123fa8) / OpenWrt Designated Driver r47665)  - skompilowało się bez błędów i zbudowała się paczka, którą dałem w "make menuconfig" jako wbudowaną w obraz.
W takim razie nie zawadzi byś opublikował źródła również dla trunk (o ile te co są tego nie ogarniają), jeżeli ma to jakieś znaczenie.

EDIT:
Zlinkowany miękkim dowiązaniem katalog (po zgitowaniu na dysk) do feedsów w packages/net (widoczny oczywiście normalnie w sekcji apps z LuCI):
https://github.com/k-szuster/luci-acces … ss-control
Wszystko testowane wyłącznie na FF 42.0 (nie używam i nie mam zainstalowane obecnie żadnego, innego systemu ani innej przeglądarki) w najnowszym ubuntu x64.
Jakieś sugestie/pomysły jak to ogarnąć (używałem zarówno na pl jak i en z LuCI - ten sam błąd, więc ewentualne znaczenie języka interfejsu odpada - zarówno przeglądarki jak i samego LuCI) ?

EDIT2:
No i wszystko jasne.
Sam się wczytałem w to co napisałem...i przyszło olśnienie:
Zmieniłem temat wyświetlania na "material" lub "bootstrap"...i zaczęło działać (znaczy na razie uzyskałem tylko efekt, że wyświetla mi się strona - jutro będę miał okazję to przetestuję samo działanie) - powrót z któregoś z nich do tematu "openwrt"...i znów nie działa (oczywiście chodzi o wyświetlanie, bo skoro samo działanie to jedynie kolejne reguły do firewall'a, więc wcześniej ustawione na działającym temacie, będą zapewne działać dalej).
Konkluzja:
Dostosować w kodzie działanie (wyświetlanie/operacje/i.t.d.) na temacie wyświetlania gui "openwrt", bo to ten temat powoduje problem dla tej webappki/pluginu.

UWAGI:
- brakuje chyba możliwości obsługi minut, bo po wpisaniu np. od 12:35 do 12:40, w podanych godzinach zero efektu.
- firewall po ręcznym przeładowaniu pluje ostrzeżeniem (błędem ?):

(...)
Warning: Option @rule[16].ac_enabled is unknown
(...)

...a jest to sekcja (option ac_enabled '1') danej reguły testowej.
A jednak przyjmuje wpisy (tylko) w formie HH:MM, bo po próbie wpisania samej godziny wyskoczyło info na stronie pluginu (czyli minuty z założenia są obsługiwane):

Time value must be HH:MM or empty
Time value must be HH:MM or empty

Czyli reasumując - nie działa w ogóle przy zawiadywaniu w przedziałach czasowych (uprzedzę ewentualne pytanie - tak, mam aktualny czas na routerze synchronizowany przez ntpclient na starcie systemu i działa to na 100%) - natomiast działa tylko permanentna blokada danego mac adresu/maszyny w lan.

Pytania pomocnicze:
- czy ma znaczenie fakt, że mam jednocześnie zainstalowany wondershaper, który zawiaduje innym lanem (sieć gościnna na jednym z dwóch wifi - 2.4 GHz)?
- czym jest wpis "proto '0'" (zamiana na "all" nic nie zmienia) w danej regule ?

EDIT3:
Chyba odkryłem istotę rzeczy - zostawiłem ustawione reguły rzekomo nie działające, jako włączone - dokładnie po godzinie od ustawionego czasu reguła zaskoczyła.
Pierwsze co mi przychodzi na myśl, że ten skrypt nie uwzględnia prawidłowo ustawionej dowolnej strefy czasowej i na sztywno wali po UTC, albo wymaga jakichkolwiek ustawień danej reguły na dłużej (min. 1 minutę) niż min. 1 godzinę przed pierwszym zdarzeniem.
Jednak chodzi chyba o strefę czasową. Ustawiłem regułę na 2 minuty przed zdarzeniem z uwzględnieniem tej nieprawidłowej godziny w stosunku do lokalnej i ruszyło.
W systemie mam ustawioną Europe/Warsaw. Ustawiłem więc o godz. ok. 15:28 czasu lokalnego owo blokowanie na 14:30 i jak zakładałem pierwotnie, blokowanie ruszyło po ok. 2 minutach od ustawienia o 15:30 rzeczywistego czasu lokalnego.

EDIT4:
Sprawdziłem na najnowszej wersji CC z własnej kompilacji - również te same problemy z tematem "openwrt" oraz te same problemy z czasem lokalnym/ze skryptu (przesunięcie o 1 h w stosunku do Europe/Warsaw).

I to chyba na tyle w temacie tego pluginu/apki - wymaga na pewno jakichś poprawek.

36

Podsumowałbym ten długi wywód tak: w openwrt-BB program działa jak należy.

W CC/trunk jest feler w strefach czasowych iptables. Pogrzebałem trochę w internecie i widzę, że nowy kernel ma z tym problem. Trzeba mieć nadzieję, że właściwe osoby się tym zajmą. Na razie trzeba posługiwać się czasem GMT. Po mojej stronie jest OK.

37 (edytowany przez build000 2015-11-30 22:42:37)

No ok., co do czasów jest jasność, że to ogólnie wina jądra/iptables.
Co z prawidłowym wyświetlaniem w temacie/motywie gui w LuCI o nazwie "openwrt" na CC/trunk (to nie działa) ?
Oraz co z tym ostrzeżeniem w logach (jest to opcja w regule utworzonej przez tą apkę)? :

Warning: Option @rule[16].ac_enabled is unknown

38 (edytowany przez kszuster 2015-12-01 12:06:04)

Ostrzeżenie to nie błąd, więc teraz zostaje. Koszty jego usunięcia są niewspółmierne do wagi problemu.
Co do motywów graficznych - na razie podobnie. 90% użytkowników nie bawi się themami, a program spełnia ich wymagania.
PS. Zrobiłem to jako open source, każdy może coś dołożyć :-)

39 (edytowany przez build000 2015-12-02 00:26:38)

Co do ostatniego zdania:

(...)
PS. Zrobiłem to jako open source, każdy może coś dołożyć :-)

To zabrzmiało tak deko filozoficznie...
Równie dobrze można powiedzieć:
PS. Zrobiłem to jako open source - nie trzeba już nic dokładać w takiej formie jak zrobiłem bo jest dopracowane i funkcjonalne, ale jak ktoś chce to czemu nie  :-)

big_smile wink

A co do themów, to 90 % userów nie używa themu "bootstrap" tylko "openwrt"...także...
odpuszczam sobie póki co...może kiedyś będzie lepiej zrobione.

40

To ja jestem jak na razie w tych 10% bo używam "bootstrap".
@kszuster miał na pewno na myśli, nie że jest super zrobione tylko jeśli jest opensource to ktoś inny może pomóc rozwiązać jakieś problemy mniejsze lub większe lub dołożyć coś od siebie.

41 (edytowany przez build000 2015-12-02 08:30:56)

simono napisał/a:

To ja jestem jak na razie w tych 10% bo używam "bootstrap".
@kszuster miał na pewno na myśli, nie że jest super zrobione tylko jeśli jest opensource to ktoś inny może pomóc rozwiązać jakieś problemy mniejsze lub większe lub dołożyć coś od siebie.

@simono - domyślam się co @kszuster miał na myśli - nie zrozumiałeś mojego przekazu...
wink
To, że jest coś open source nie oznacza z automatu, że musi być niedokończone.

42 (edytowany przez build000 2015-12-05 01:28:18)

Jako, że ukazała się wersja 0.3 poprawiająca błąd działania w temacie "openwrt" w LuCI, przy okazji pozwolę sobie na wskazanie lekko niefrasobliwego błędu:

Nie "parmanently" tylko "permanently".

Przy okazji propozycja tłumaczenia wraz z lekką korektą (kosmetyka + opisy propozycji zmian) tego tekstu:

"Access Control pozwala zarządzać dostępem do Internetu dla poszczególnych hostów lokalnych.
Każda reguła określa poszczególny host, któremu użytkownik zablokował dostęp do internetu. Zasady mogą być aktywne na stałe lub przez pewien okres dnia wyrażony w godzinach i minutach, zgodnie z poniższą formą zapisu:
HH:mm
H - godziny (tu nie wiem, bo do tego czasu nie dotrwałem, żeby to sprawdzić, czy godzina jest w formie 12-to, czy 24-godzinnej - w nawiasie właśnie można o tym wspomnieć w jakiej notacji podawane są godziny - przypuszczam, że 24-godzinnej lub takiej jak jest ustawiony zegar systemowy, czyli albo tak, albo to drugie)
m - minuty (tutaj też nie zauważyłem, bo w innym czasie to testowałem, czy z pominięciem znaczącego zera, czy nie - czyli dla okresu od 1-szej do 9-ej minuty danej godziny; to samo się tyczy powyżej samych godzin - też można o tym wspomnieć w nawiasie)."

EDIT: - właśnie doczytałem w źródłach pluginu, że jest używany czas w notacji 24-godzinnej - także można o tym w w/w nawiasie napomknąć oraz znaczące zero jest
            chyba jednak nieistotne.
          - poza tym zastanawiam się czy ten zapis jest jednak poprawny co do minut (w pliku access_control.lua):

(...)
if hh and mm and hh <= 23 and mm <= 60 then
(...)

...chyba powinno być <=59

43

Dziękuję za uwagi.
Oto paczka po poprawkach:
https://github.com/k-szuster/luci-acces … .1_all.ipk

Źródła z instrukcją budowania w stałym miejscu, czyli:
http://k-szuster.github.io/luci-access-control
...jako apka Luci i:
czyli to samo jako samodzielny pakiet.

44

...To teraz czekamy na *i18n-pl.
wink

45 (edytowany przez michaug 2016-01-22 21:02:59)

Mam mały problem po instalacji paczki mianowicie pokazuje mi się coś takiego

/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:449: Failed to execute cbi dispatcher target for entry '/admin/network/access_control'.
The called action terminated with an exception:
/usr/lib/lua/luci/model/cbi/access_control.lua:92: attempt to call field 'mac_hints' (a nil value)
stack traceback:
    [C]: in function 'assert'
    /usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:449: in function 'dispatch'
    /usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:195: in function </usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:194>

Mój openwrt to  OpenWrt Backfire 10.03.1 / LuCI 0.10.0 Release (0.10.0) , instalacja z paczki 0.3.1:

https://github.com/k-szuster/luci-access-control-package/releases

Jakieś podpowiedzi?

46

Masz super stare luci. Zrób upgrade do najnowszej wersji openwrt.

47 (edytowany przez michaug 2016-01-22 21:15:53)

Cezary napisał/a:

Masz super stare luci. Zrób upgrade do najnowszej wersji openwrt.

A co polecisz na TP-LINKA  WR1043ND z jakąś instrukcją, ale nie pamiętam wersji sprzętu i musiałbym sprawdzić zapewne poniżej v2.

48

Najnowszą, 15.05. Instrukcja - wgrywasz przez gui bez zachowania konfiguracji.

49

NOWA WERSJA PROGRAMU

Dodałem nową funkcję zasugerowaną przez jednego z użytkowników.
Każdemu klientowi, który podlega ograniczeniom można przyznać "bilet na internet". Wydanie biletu oznacza, że odzyskuje dostęp do internetu na określony czas. Potem wszystko wraca do normy, czyli do normalnego harmonogramu.
Typowe użycie: młokos przychodzi wieczorem, bo przypomniał sobie, że ma pracę domową, do której potrzebuje internetu. Naciskasz jeden guzik i dostaje internet na godzinę. Wyłączy się sam, kiedy czas upłynie.
Typowy czas to 60 minut, ale można to dowolnie zmienić.
Oczywiście, wydany bilet można anulować.

Wygląda to tak:
PunBB bbcode test

Program powinien działać na każdym sprzęcie bez potrzeby rekompilacji.
Testowany na systemie w wersji BB i CC.
Uwaga: z powodu błędu w CC trzeba ustawiać czas wg UTC; w BB wg czasu lokalnego.

Paczka gotowa do instalacji:
https://github.com/k-szuster/luci-acces … .4_all.ipk

Źródła z instrukcją budowania w stałym miejscu, czyli:
http://k-szuster.github.io/luci-access-control
...jako apka Luci i:
czyli to samo jako samodzielny pakiet.

50

Witam

Super skrypt.
Chciałbym zgłosić pewien problem.
Blokowanie nie działa w przypadku multiwana.
Czy mogę liczyć na dodanie obsługi blokowania wielu wyjść wan?
Jestem skłonny kupić taką wersję, bo pewnie to niszowych problem. Proszę o kontakt na priva (grzelecg@gmail.com)

Pozdrawiam
Grzegorz