Temat: Pobranie ściągniecie - oprogramowania routera z samego routera
Witam. Na wstępie chciał bym się przywitać, wypada że tu, dla tego że nie zauważyłem działu odpowiedniego.:) Natomiast dalej piszę o co mi chodzi w temacie.
Jest to router od Cyfrowego Polsatu model IDU-100 .Według wszelakich informacji jakie pozyskałem ,jest to produkt firmy Asiatelco. (Atel)
http://www.asiatelco.com/en/newsshow.asp?id=223
O ile dobrze zrozumiałem wszystkie opisy znalezione w sieci ,to jest to typ OpenWRT,lub DD-WRT, nie wiem czy są w tym różnice .Dodatkowo ściągając pliki aktualizacji ,i analizując ich rozszerzenia ,wychodzi na to że jest to jakaś wersja linuksowa systemu.
Nie jestem do końca pewien, ale prawdo podobnie jest to model serii ALR-W Series ,
http://www.asiatelco.com/en/productshow … 0|4|35|38|
Niestety moja wiedza o routerach nie jest wielka, ale wiem że można więcej osiągnąć poprzez zmiany w oprogramowaniu, niż to co oferują w standardzie.
Jednak całe manu jest po polsku, jak by dedykowane do danego modelu urządzenia. Ale wiem że CP bardzo mocno ogranicza możliwości routera, pod swoje potrzeby. Po za tym. Myślę że to samo urządzenie jakim jest owy router, w oryginalnym oprogramowaniu ,ma więcej możliwości niż tylko to co jest.
A wiec myślę że można wgrać oryginalny system,lub (jeżeli jest to możliwe) sprawdzić w tym co jest,czego mu tak na prawdę brakuję,a co może.
Dziś w nocy bawiłem się nmap-em, z tego co mi powiedział ,poniżej wynik tej że zabawy.
Metoda to intensywne skanowanie ,wszystkie porty..
Chciałem dodać wyniki ,ale nie można, chyba dla tego że składa sie z kodu html
Jak dodać na forum załącznik z wynikiem nmapa? .txt ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co chciał bym pozyskać ? Sprawdzenie routera pod kątem oferowanych możliwości jego samego, sprawdzenie czy gniazdo USB jest aktywne (teoretycznie jest, po podłączeniu jakie kolwiek modemu ,zasilanie ono dostaje).
Są jakieś konkretne narzędzia do testowania ?.
Jakimi poleceniami można (bawić się) za pomocą putty,lub telnet,ssh.W celu diagnostyki,testów.
Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziękuję.