1 (edytowany przez jace699 2015-11-22 15:55:22)

Temat: Samba problem kopiowanie plików avi, mp4

Witam
Mi WifiMini oprogramowanie Chaos Calmer 15.05 zainstalowana samba w/g opisu, tutoriala.
Działa przesyłanie plików nawet 1.5GB ze zdjęciami, mp3 też przechodzą na serwer, problem leży po stronoe plików avi, mp4.
Próbując przesłać pliki avi lub mp4 z komputera z windows 8.1 poprzez eksplorator windows wyskakuje komunikat: plikmp4 ma właściwości których nie można skopiować do nowej lokalizacji ( dodam że wwszyskie pliki kopiuje do folderu prywatnego zabezpieczonego hasłem )   , nawet mniejsze pliki avi i mp4 nie można przenieść, zmiana nazwy na jakąkolwiek inną krótką bez dziwnych znaków nie pomaga.
Dopiero pomaga skompresowanie pliku mp4 do RAR i rozpakowanie po przekopiowaniu ale to jest męka i długi czas oczekiwania.
Proszę o info co z tym fantem zrobić.
Dopiero zaczynam zabawę z Sambą tak że jestem z tego tematu zielony.
Pozdrawiam
jace69
ps. Jeszcze pytanko niestety ale mimo mojego domowego szybkiego łącza 12Mb/6Mb i ustawieniu na 5GHz laptopa, komórki oraz Mi WifiMini z Samby film co jakiś czas buforuje, mówię tu o przeglądaniu z Samby w domu nie gdzieś na darmowym WiFi.
może powinienem postawić jakiś inny serwer?

2

Odp: Samba problem kopiowanie plików avi, mp4

Masz w nazwach plików znaki narodowe?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jace699 2015-11-22 20:05:25)

nie mam żadnych znaków, zmieniłem nazwy plików bez ą ę i dalej to samo.
Zmieniłem nawet nazwy plików na 1 czyli cyfrą i dalej to samo.
Poprawa nazwa jako cyfra przerzuca do Samby.
Avi niestety nawet w nazwie jak jest cyfra to nie przerzuca.
Mp4 przerzuci ale czy to Avi np:  ( 700mb ) czy mp4 ( 180MB ) jest bardzo długi czas na obliczanie, przy zdjęciach i mp3 od razu pliki są przerzucane.
Nie wiem czy po pod-montowaniu Samby określeniu plików publiczny i prywatny, odpaleniu Samby muszę zrobić jeszce restart routera?
Może tak dziwnie działać że nie był zrobiony restart?
Próbowałem zrestartować i plik avi nawet z nazwą cyfry nie jest możliwe skopiowanie, pendrive mam sformatowanego na fat32,
może problem leży po stronie formatu? Może jednak powinienem sformatować go na ext4?

4

Więc to całkiem coś magicznego. Bo normalnie nie sprawia to problemów - można wrzucać pliki jaki się chce.

5

odpal  jakieś distro livecd z linuxem  jeżeli  wszsytko  bedzie działac  to znaczy ze problem jest po stronie windy

6 (edytowany przez jace699 2015-11-22 20:29:21)

windows pokazuje mi taki kod błędu ale tylko przy plikach avi:
Błąd:0x8007003B: wystąpił nieoczekiwany błąd sieciowy - takie coś pokzuje mi windae to jest po stronie windy wpisałem kod błędu do wujka Google i oto co pokazał:
Windows 8.1 Network Share 0x8007003b Error Copying Files
Będę to studiował.
Z góry dzięki za chęci
pozdrawiam
jace69

7 (edytowany przez build000 2015-11-22 20:42:28)

Kolejny raz podobna historia i ja zapytam po raz kolejny - nie zainstalowałeś jakiegoś programu do filtrowania ruchu sieciowego, antywirusa w czasie rzeczywistym, i.t.d. ?
@ad2014 dobrze doradza - sprawdź pod linuchem...nawet jakimś livecd.

8 (edytowany przez jace699 2015-11-23 17:42:45)

Nortona wyłączyłem trwale i dalej to samo, nie ma możliwości przeniesienia pliku avi.
A tak apropo tego jakiegoś programu linuksowego do sprawdzania to w moim przypadku to nic nie da ponieważ ja nie korzystam z linuxa jako systemu.
Panowie przed chwilą zrobiłem próbę i przeniosłem film Divix z komputera do komórki a z komórki przeniosło mi bez problemu na serwer Samby i to bardzo szybko prędkość przenoszenie z komórki na Sambę około 3,5 Mbit a jak przenosiłem plik mp4 z komputera na Sambę to prędkość była 1,3Mbit dodam że zarówno laptop jak i komórka i WifiMini mają karty 5Gz.
Tak że coś jest skopane w Windows 8.1, na pewno nie jest to antywirus bo tak jak pisałem wcześniej przy całkowicie wyłączonym antywirusie też jest brak możliwości przeniesienia pliku divix i za każdym razem oblicza bardzo długo czy plik mp4 lub divix może przenieść.
Być może jest to wina aktualizacji Windowsa?
Może powinienem go zaktualizować?
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam
jace69

9

tu nie chodzi o to czy korzystasz czy nie. Tu chodzi o to żeby sprawdzić czy to jest wina Windowsa czy konfiguracji samby na routerze.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

10

mar_w napisał/a:

tu nie chodzi o to czy korzystasz czy nie. Tu chodzi o to żeby sprawdzić czy to jest wina Windowsa czy konfiguracji samby na routerze.

Wina Windowsa napewno

11 (edytowany przez jace699 2015-11-24 20:33:29)

Witam
Po włożeniu innego pendrive obsługującego usb 3.0 i sformatowaniu go na ext4 każdy format pliku łącznie z divixem mogę normalnie przesyłać z Windows 8.1 tutaj prędkość przesyłu jest nawet 10Mb.
Tak że wina tutaj była prawdopodobnie po stronie pendrive.
Niestety to jest tylko sprzęt i różne rzeczy mogą się zdarzyć.
Jeszce pytanko z innej beczki do Cezarego.
Czy mając serwer Samby mogę jakoś połączyć się z moją Sambą będąc poza moim miejscem zamieszkania czyli korzystając z innego wifi niż domowego?
Jaki tam wpisać adres dostępowy?
Czy będzie to tylko możliwe gdy będę  miał postawiony serwer na FTP?
Chciałbym korzystać z zasobów poza miejscem zamieszkania czyli z tzw. chmury ale serwer oczywiście domowy.
Z góry dzięki za odpowiedź
jace69

12

Samba to tzw otoczenie sieciowe w windows. Więc o ile otworzysz odpowiednie porty na wan to możesz mieć dostęp o ile masz publiczny adres ip na wanie. Ale wystawianie samby w internet jest BARDZO-ZŁYM-POMYSŁEM. Na dodatek niektórzy ISP domyślnie blokują porty smb ze względu na wirusy.

Już lepiej postaw sobie ftp lub jakąś stronę www.

13 (edytowany przez build000 2015-11-24 20:54:48)

jace699 napisał/a:

Witam
Po włożeniu innego pendrive obsługującego usb 3.0 i sformatowaniu go na ext4 każdy format pliku łącznie z divixem mogę normalnie przesyłać z Windows 8.1 tutaj prędkość przesyłu jest nawet 10Mb.
Tak że wina tutaj była prawdopodobnie po stronie pendrive.
Niestety to jest tylko sprzęt i różne rzeczy mogą się zdarzyć.
(...)

To teraz sobie zachowaj jakoś pliki z poprzedniego nośnika pamięci masowej, z którym były problemy z zapisem po sambie i też go sformatuj na natywny system plików linuxa i zapewne okaże się, że....też wszystko będzie banglać.
wink

14

Cezary napisał/a:

Samba to tzw otoczenie sieciowe w windows. Więc o ile otworzysz odpowiednie porty na wan to możesz mieć dostęp o ile masz publiczny adres ip na wanie. Ale wystawianie samby w internet jest BARDZO-ZŁYM-POMYSŁEM. Na dodatek niektórzy ISP domyślnie blokują porty smb ze względu na wirusy.

Już lepiej postaw sobie ftp lub jakąś stronę www.

@Cezary
Ostanie pytanko nie doczytałem, nie doinformowałem się w temacie mojego MiWiFi Mini.
Tam w tej Chińskiej wersji ( do której oczywiście nie wrócę ) była tam możliwość zalogowanie się na ich serwerze ( stronie Chińskiej ) i można było przesyłać pliki na swój serwer domowy  ( włożony pendrive lub dysk ).
Tylko nie wiem czy oni to mają fabrycznie po FTP zrobione czy inaczej?
U wuja Google wpisywałem i nie zauważyłem jako takiej odpowiedzi na moje pytanie.
Jeszce raz z góry dziękuję.
ps. sory że jestem taki upierdliwy ale bardzo mnie to ciekawi
a tak ap ropo to mam publiczne IP,  w razie czego jakie porty i jak bym to mógł sobie odblokować ukochaną Sambę?

15

https://wiki.samba.org/index.php/Samba_ … port_usage

To była ich usługa. Możesz zobaczyć np. projekt owncloud - teraz jest to kobyła, ale generalnie dysponują nawet klientem androidowym.