Odp: CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Nie prościej /opt/YAMon2/Setup/yamon2.sh --stop; /opt//YAMon2/Setup/yamon2.sh
?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie prościej /opt/YAMon2/Setup/yamon2.sh --stop; /opt//YAMon2/Setup/yamon2.sh
?
I właśnie o takie proste rozwiązanie mi chodziło bo nie miałem pomysłu jak wyeliminować odstęp 1 minuty zaraz to wy testuję i sprawdzę jak działa dziękuje Cezary ![]()
manguscik ja na razie dane z YAMon2 ma w domyślnej lokalizacji na routerze i jak pisał Cezary przeżywają zanik zasilania, ale można sobie kopię na pendrive załatwić cyklicznie w cronie i odtworzenie w rc.local na przykładzie skryptu jaki dałem. Ja jeszcze tego nie zrobiłem, ale dam sobie raz na dobę na wszelki wypadek. Dane archiwalne czy jak to się w nim zwie od razu ustawiłem na pendrive i wyłączyłem logi aby mniej miejsca to zajmowało.
Faktycznie przy restarcie routera jest ok, ale przy zaniku zasilania może coś uciec.
Da sie - przeszukaj wszystko przez http, pobierz te linki a później zmień strony www żeby pobierało lokalnie a nie z internetu
Tylko co mam dokładnie przeszukać i jak podstawić skrypty? Na to jestem za cienki. Czy mógłby ktoś obeznany się tego podjąć?
grep http * w katalogu że źródłami yamona. Po prostu zmodyfikować strony html.
Simono wykonanie samej kopi nic nie da bo ja dane mam zapisywane na dysku zewnętrznym i tak jak braknie prądu to on ich poźniej nie widzi dopóki nie wykona się komendy --stop dlatego w cronie podaje zatrzymanie i uruchomienie
manguscik ok rozumiem, w takim razie też tak u siebie zrobię.
Czyli dodajesz to co Cezary podał?
W moim przypadku było by chyba tak:
1 * * * * /opt/YAMon2/Setup/yamon2.sh --stop; /opt//YAMon2/Setup/yamon2.sh
Tak dokładnie jak piszesz a co do zapisywania danych przez Yamon2 to wychodzi na to że komenda stop dopiero zapisuje zgromadzone dane dla poszczególnych ip w pliku całodniowym i miesięcznym.
Hmmm ..dziwne ... nie mam przed oczami plikow z urobkiem dziennym.
Ale generuja sie mi one codziennie ..a usluga nie jest restartowana.
Wroce do domu ...sprawdze.
Piszecie o tym Yamon2 i może bym to obejrzał. Czy są gdzieś gotowe paczki pod openwrt jak to instalować na CC?
hehe - poprosić Cezarego by w oparciu o jego doświadczenia/opisy różnych sytuacji w tym temacie/i.t.d. zrobił paczkę do swoich repo CC...![]()
Zdaje się, że starczył by opis bo tu chyba trzeba odpowiednio pliczki źródłowe umieścić i skonfigurować.
Post #14 - masz opisane.
No to nie wiem o co Wam chodzi.
Wszystko opisane, działa...![]()
Dzięki.
Sprawdzilem ... i zapisuje mi paczki dzienne :
-rw-r--r-- 1 root root 5533 Oct 19 23:59 2015-10-19-hourly_data.js
-rw-r--r-- 1 root root 6133 Oct 20 23:59 2015-10-20-hourly_data.js
-rw-r--r-- 1 root root 13599 Oct 21 00:00 2015-09-21-mac_data.js
-rw-r--r-- 1 root root 6402 Oct 21 23:59 2015-10-21-hourly_data.js
-rw-r--r-- 1 root root 6305 Oct 22 23:59 2015-10-22-hourly_data.js
-rw-r--r-- 1 root root 6472 Oct 24 00:00 2015-10-23-hourly_data.js
-rw-r--r-- 1 root root 5695 Oct 24 23:59 2015-10-24-hourly_data.js
-rw-r--r-- 1 root root 1795 Oct 25 00:00 2015-10-21-mac_data.js
-rw-r--r-- 1 root root 788 Oct 25 01:01 2015-10-25-hourly_data.js
Nawet teraz ... zapisal 1 godzine dzisiejszego dnia.
uptime wskazuje na 6 days, 3:57
Masz racje pliki *hourly_data.js zapisuje sukcesywnie co 10 min
-rw-r--r-- 1 root root 788 Oct 25 01:01 2015-10-25-hourly_data.js
i mimo że zapisuje je co 10 min to przy braku prądu sypie się cały plik dlatego co 1h zrobiłem zatrzymanie i uruchomienie bo plik *mac_data.js podsumowania miesięcznego już tylko raz po zmianie daty.
-rw-r--r-- 1 root root 1795 Oct 25 00:00 2015-10-21-mac_data.js
A nie ma tam opcji aby zawsze zapisywał z bufora?
Podlinkowany pendriv niech się męczy.
A może starczy dać w cronie komendę sync .... to takie już extreme ![]()
EDIT:
A może ktoś wie dlaczego yamon zlicz mi statystyki dla IP który jest poza siecią lokalną a dokładnie na drugiej sieci na wan?
Witam
Proszę o informację jak zablokować dostęp z WAN-u tylko do strony https://myip//bandwidthd/index.html?
Z góry dzięki za informację.
Na iptables nie możesz. Możesz zablokować dostęp np. na wszystko, czyli zablokować port 80.
EDIT: bandwidthd ma opcję "dev" na której nasłuchuje, domyślnie ustawione na br-lan.
A tak w ogóle nie wiem czy zauważyliście, ale bandwidthd otrzymał wsparcie dla postgresql, co do tej pory było tylko dostępne na "dużych linuchach".![]()
Na iptables nie możesz. Możesz zablokować dostęp np. na wszystko, czyli zablokować port 80.
EDIT: bandwidthd ma opcję "dev" na której nasłuchuje, domyślnie ustawione na br-lan.
Mam otwarty port do routera z WANu i na stronę https://myip//bandwidthd/index.html mogę wejść z internetu bez podania hasła. Chcę zrobić żeby ta strona była dostępna tylko z LANu
W configu bandwidthd
dev "br-lan"
Cezary napisał/a:Na iptables nie możesz. Możesz zablokować dostęp np. na wszystko, czyli zablokować port 80.
Mam otwarty port do routera z WANu i na stronę https://myip//bandwidthd/index.html mogę wejść z internetu bez podania hasła. Chcę zrobić żeby ta strona była dostępna tylko z LANu
W configu bandwidthd
dev "br-lan"
Więc nie działa
, a ponieważ projekt nie jest rozwijany od dekady już to zostaje zablokowanie dostępu do całego wanu.
bandwidthd (obie wersje) oraz pptpd dodane do CC - nice. ![]()
bandwidthd (obie wersje) oraz pptpd dodane do CC - nice.
Możesz sprecyzować dokładnie swoją radość. Czy chodzi Ci o to, że poza tym że Cezary dodał do swoich repo to został też dodany do Openwrt?
Zostały w końcu włączone do packages dla 15.05. Choć to jeszcze nie znaczy że pakiety się pojawią, pewnie będą przy okazji 15.05.1 czy co tam będzie następnego.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → CC i bandwidth monitor - jest jakis ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc