Temat: Nie działa przekierowania portów

Witam,

mam  Gargoyle:1.6.2.2 (r42647), by obsy. Przekierorowywuje jeden port i nie działa przekierowanie.
Ustawiłem DMZ ale też nic nie przekierowywuje.
Czy trzeba coś więcej ustawiać ? Czy przekierowanie działa w tym sofcie ?

2

Odp: Nie działa przekierowania portów

Działa poprawnie.

Co masz na wanie, jakie adres i kto jest dostawcą?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Caporeira napisał/a:

Witam,

mam  Gargoyle:1.6.2.2 (r42647), by obsy. Przekierorowywuje jeden port i nie działa przekierowanie.
Ustawiłem DMZ ale też nic nie przekierowywuje.
Czy trzeba coś więcej ustawiać ? Czy przekierowanie działa w tym sofcie ?

Działa, działa, tylko aby robić takowe przekierowanie musimy mieć dostępny publiczny IP z otwartymi portami. smile

4

Na WANie mam modem Huawei E3372 z ip: 192.168.8.100

Gargoyle skonfigurowałem z noip.com bo mam dynamiczne. Ale nie działa tak po tymczasowym IP jak i adresie z noip.com sad

5

I nie będzie.  Raz ze masz hilinka dwa - wykupiłeś usługę publicznego adresu ip u operatora?

6

Cezary napisał/a:

I nie będzie.  Raz ze masz hilinka dwa - wykupiłeś usługę publicznego adresu ip u operatora?

Aby mieć publiczne IP używam Dynamiczny DNS. Na neostradzie też nie mam wykupionego publicznego IP a z Dynamicznym DNS działa.

A co z tym HiLinkiem, nie da się tego z jego udziałem zrobić ?

7

Nie. DDNS jest po to żeby nie pamiętać adresu a nie żeby mieć publiczne IP. Każdy operator komórkowy blokuje ruch wejściowy, więc bez wykupienia usługi nie będą działać serwery, przekierowanie portów, ddns itd.  To fakt znany od zawsze, chyba przespałeś ostatnią dekadę smile

8

Z interetem (GSM) nie mam zbyd dużego doświadczenia więc stąd ten brak wiedzy. Mam internet na kartę więc nie wiem czy będzie taka możliwość aby wykupić publiczne IP.

Ale jak by pominąć tę kwestię. Co z tym HiLinkiem, da się to na nim jakoś zrobić ?

9

Nie, na kartę nie, tylko w niektórych taryfach abonamentowych.

I tak nic z tym nie zrobić. Odnośnie hilinka: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 17#p138717

10

W takim na chwilę obecną tyle w temacie.

Jeśli można to przy okazji zapytam. Usypia mi modem (i często rozłącza mnie z internetem).
Znalazłem coś takiego:

Podtrzymania połączenia HSPA+
Dodajemy do pliku /etc/rc.local jako pierwszą linię:

(while true; do ping google.com > /dev/null; sleep 3; done) &

To tzeba się połaczyć przez telnet z routerem i to edytować ?

11

tak.

12

Jak edytować i zapisać ten plik ?

Wpisuje sudo nano /etc/rc.local  i  inne konfugracje ale nie mogę się do niego dostać sad

13

http://eko.one.pl/?p=vi

14

Caporeira napisał/a:

Jak edytować i zapisać ten plik ?

Wpisuje sudo nano /etc/rc.local  i  inne konfugracje ale nie mogę się do niego dostać sad

nano /etc/rc.local

Ale jak pisałem - nic z tego, bo i tak nie masz usługi u operatora. Nie dostaniesz się do routera.

15 (edytowany przez build000 2015-11-18 07:37:56)

Poza tym nawet jakbyś miał zainstalowane sudo musiałbyś wykonywać to polecenie z poziomu "normal user", a nie "super user" - root ma z domysłu dostęp do wszystkiego i niepotrzebne mu sudo do inicjowania czegokolwiek.
Zresztą domyślnie nano po instalacji też nie masz - chyba, że potem doinstalowałeś.
To co obecne zawsze z domysłu w każdej wersji kompilacji openwrt/forka (tu gargulec) to "vi".

Co do otwartych portów to chyba "najtaniej" (bo za darmo..hehe - po aktywowaniu w BOK kolejnego apn: vpn) jest w konsumenckim abonamencie (czyli nie na firmę) w Orange - tzw. dynamiczny, publiczny adres IP (zmiana IP co każde nowe połączenie z siecią operatora - w praktyce potrafi się powtarzać nawet kilka razy z rzędu i nie tylko dlatego, że poprzednie połączenie nie jest wyrejestrowane z sieci...po prostu "cuda w Orange").
wink

16 (edytowany przez jarek7714 2015-11-18 19:12:51)

Jeżeli chodzi o utrzymanie modemu w aktywności to ja robię to w bardzo prosty sposób dodając ww linię z konsoli SSH poprzez vi /etc/rc.local (while true; do ping google.com > /dev/null; sleep 3; done) &   (loguję się jako root do routera i wpisuję bezpośrednio z konsoli vi /etc/rc.local)

----------------------------------------------------------------
 |                                                              |
 | OpenWrt Chaos Calmer 15.05 (r47196)                          |
 | Build time: 2015-10-17 12:53 CEST                            |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                  |
 | Machine: Nexx WT3020                                         |
 | Uptime: 14d, 21:22:10                                        |
 | Load: 0.00 0.01 0.05                                         |
 | Flash: total: 1.4MB, free: 872KB, used: 41%                  |
 | Memory: total: 59.9MB, free: 41.0MB, used: 31%               |
 | WAN: 192.168.4.181, proto: dhcp                              |
 | LAN: 192.168.10.1                                            |
root@OpenWrt:~# vi /etc/rc.local

, pojawia mi się wówczas okno do dokonania zmian w trybie edycji

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.

exit 0
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
- /etc/rc.local 1/4 25% 

, zjeżdżam kursorem przed linię exit 0, kopiuję i wklejam (while true; do ping google.com > /dev/null; sleep 3; done) & (za pierwszym razem link źle jest umieszczony, kasuję go delete-ale najważniejsze że mam już zmienione to okno w tryb modyfikacjii-widoczne na dole wiersza I /etc/rc.local [Modified] 3/4 75%  

exit 0                                                         
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
I /etc/rc.local [Modified] 3/4 75% 

i wklejam jeszcze raz, robię spację i klawiszem esc zamykam tryb edycji - /etc/rc.local [Modified] 3/4 75% , aby mi się to zapisało na koniec,  wychodząc wpisuję ZZ i mam to już na stałe. Tak to wygląda w oryginale na Gargoyle 1.6.2.2

(while true; do ping onet.pl > /dev/null; sleep 3; done) &
echo '0' > '/sys/kernel/debug/ieee80211/phy1/ath9k/ani'
echo '0' > '/sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/ani'
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
- /etc/rc.local 1/5 20%

.                                                                                                                                                                                             

build000 napisał/a:

Co do otwartych portów to chyba "najtaniej" (bo za darmo..hehe - po aktywowaniu w BOK kolejnego apn: vpn) jest w konsumenckim abonamencie (czyli nie na firmę) w Orange - tzw. dynamiczny, publiczny adres IP (zmiana IP co każde nowe połączenie z siecią operatora - w praktyce potrafi się powtarzać nawet kilka razy z rzędu i nie tylko dlatego, że poprzednie połączenie nie jest wyrejestrowane z sieci...po prostu "cuda w Orange").
wink

Tak ale w Orange jest za to inna niedogodność-kod pin na karcie (poza tym publiczny IP wyłącza nocną taryfę "no limit" ). smile

17 (edytowany przez build000 2015-11-18 21:02:06)

Mi nie wyłącza - korzystam ze starszego abonamentu i od 00 do 12 mam "no limit". W pozostałych godzinach gdy korzystam dopiero zjada z przyznanego limitu (15 GB); w obu strefach godzinowych działa apn: vpn - także nie działa to tak w każdym abonamencie, to o czym piszesz @jarek7714 ... wink - i ta cała frajda za całe 3 dyszki big_smile
A, że za dnia działa u mnie tylko UPC to praktycznie w ogóle nie udaje mi się wykorzystać limitu (po prostu Orange służy mi głównie do upania tortów, bo ma szybszy UL, niż w UPC)...hehe.
Kod pin najprościej obejść instalując po prostu wersję no-hilink firmware w modemie (lub ogólnie z tego typu modemów korzystać) i wtedy zero problemu z tym i wszystko pod kontrolą openwrt (nie wspominam już nawet o tym co wiadome - chcąc zautomatyzować ten proces w wersji hilink wystarczy zainstalować albo odpowiedni skrypt od Cezarego, albo z forum bezkabli zapodać podobny skrypt do wnętrza modemu - jedyny minus, że to rozwiązanie działa tylko z kilkoma modelami modemów hilink).

18

Dziękuje. A co do tego przekierowania portów.
Czy nie ma czegoś takiego jak Hamachi na Gargoyle ?

19 (edytowany przez build000 2015-11-19 03:14:42)

Na przykład n2n - ale musisz mieć jakąś listę node lub poprosić kogoś by Ci to obsłużył...
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3807
Albo zwyczajnie - free albo komercyjna usługa softethervpn(tego mi najbardziej brakuje na openwrt - super szybkie transfery do ~200 Mb/s i zupełnie inny poziom zabezpieczeń oraz konfigurowalność, lepsze niż w staruszku openvpn - openvpn jest tylko jedną z wielu implementacji vpn jakie można emulować w 100%)/pptp/vpn/openvpn/i.t.d. gdzieś w sieci.

EDIT:
Co do hamachi sprawa jest dosyć oczywista, jak to opisuje producent na swoich stronach:

(...)
Make sure that you have an ARMv4T or better processor and tun/tap driver installed before running Hamachi for Linux with ARM support.
(...)

cyt. z https://secure.logmein.com/labs/#HamachiforLinux