1 (edytowany przez bl4ck 2011-01-14 22:12:30)

Temat: Konfiguracja pudełka WR1043ND

Witam prosił bym z góry za wyrozumiałość mam kilka pytań i próśb o pomoc w doradzeniu konfiguracji pudełeczka TP-Link WR1043ND otóż sprawa wygląda następująco dostęp do neta mam za pośrednictwem radia antena na dachu kablem do karty wifi, chciał bym wykonać następująca konfiguracje, jestem w posiadaniu karty usb tplinka czy możliwe jest jej zainicjowanie w pudełeczku tak aby odbierała sygnał z dachu a router rozdzielał po domu internet po kablu jak i bezprzewodowo? chodzi o to aby nie było konieczności użycia dwóch urządzeń Ap+Router/wifi. Ewentualnie zadowolił bym się też konfiguracją aby to sam WR1043ND odbierał sygnał radiowy z dachu i rozdzielał tylko po kablach na dom.
Pozdrawiam mam nadzieję że nie namieszałem i zostanę zrozumiany.

Karta usb TP-Link TL-WN422G (myślę że będzie z nią problem)

2

Odp: Konfiguracja pudełka WR1043ND

topewnie zalezy od chipsetu w tej karcie usb. nie wszystkie potrafią pracować jako AP i nie do wszystkich są sterowniki do openwrt.
jak napiszesz, jaka to karta, to bedzie prosciej wink
ale generalnie tak - da sie

3 (edytowany przez jolero1000 2011-01-14 22:31:48)

Witam, tu masz wszystkie tryby pracy radia na tym sprzęcie, zobacz tryb klient + AP bo chyba o takie coś ci chodzi.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy
Pozdrawiam.

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

4

Karty usb chodzą, ale napisz jaka to. Generalnie instalujesz sterowniki, wifi detect i masz info o 2 kartach smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez bl4ck 2011-01-15 02:03:56)

Tak ustawiałem tak ustawiałem że już nie mogę się w żadne sposób połączyć z pudełkiem hmm cholera nawet 2 dni nie ma big_smile bez bicia powiem że wzorowałem się na pliku http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy a konkretnie Klient+AP zachciało mi się zmienić parametr:
config 'interface' 'lan'
option 'ifname' 'eth0.1' na 'eth0.0'
domyślam się że to przez to nie mogę się teraz połączyć w żaden sposób , wgrany mam soft http://openwrt.groov.pl/WR1043NDv1/gargoyle-pl/ router na guzik reset w ogóle nie reaguje..tak to jest jak się kombinuje co robić koledzy?

PS OK Dałem rade pomogło "Tryb failsafe" smile

Ta karta usb to TP-Link TL-WN422G

6 (edytowany przez patryk 2011-01-15 02:45:05)

ta karta ma chip ZD1211B. w repo openwrt jest sterownik kmod-zd1211rw.
na innym forum wyczytałem, ze takie połączenie działa. nie jestem pewien, czy bedzie ci działać w trybie n (o ile wogule bedzie). chociaz jako klient pewnie n nie bedzie ci potrzebne tak, czy inaczej.
czyli robisz tak:
opkg update
opkg install kmod-zd1211rw

podłączasz karte i

wifi detect

jak zobaczysz dwa radia, to powinno byc ok wink
ale to musisz sam sprawdzić, bo nie mam takiej karty

7

Dokładnie tak. I nie wiem co zmieniałeś interfejs w sieci lan, przeciez on się nie zmienił...

8 (edytowany przez bl4ck 2011-01-15 12:39:30)

Najważniejsze że pudełeczko działa:) wracając ponieważ w routerze nie ma neta ściągnąłem ręcznie sterownik  kmod-zd1211rw ale podczas instalacji wywaliło mi :
"
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-zd1211rw:
* satisfy_dependencies_for:    kernel (= 2.6.32.10-1) *
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-zd1211rw.
"
złą wersje sterownika ściągnąłem domyślam się szukam innego..

tak to wygląda :
"
root@MAGAZYN:~# opkg install kmod-zd1211rw
Installing kmod-zd1211rw (2.6.32.25+2010-10-19-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/backfire/1 … r71xx.ipk.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-usb-core and kmod-usb-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Not downgrading package kernel on root from 2.6.32.27-1cj to 2.6.32.25-1.
Collected errors:

Raczej z tą kartą nie po walczę:) zadowolę się konfiguracją Ap Klient tak aby sygnał z dachu był odbierany przez radia a dalej do moich komputerów lanem (dhcp) obecnie udało mi się zrobić tak że dostaje adres przez dhcp po kablu ale od apeka z którym się łącze czyli mojego ISP moje pudełeczko pracuje tak jakby było przeźroczyste, a chciał bym tak aby to mój router przyznawał mi adresy z wyznaczonej puli za pośrednictwem dhcp tak aby stworzyć małą sieć.
"

9

Powalczysz.

Ale - masz użyć tych samych modułów jaki masz kernel. W tej samej wersji. Jeżeli masz 2.6.32.10 to masz używać takich, a nie .32.25 czy innych. Inaczej się nie załadują.

10 (edytowany przez bl4ck 2011-01-15 13:35:26)

Tutaj http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … /packages/ znalazłem wersje kmod-zd1211rw_2.6.32.27+2011-01-05-1_ar71xx.ipk czy mogę już spróbować zainstalować?

Mój kernel to 2.6.32.27-1cj przy próbie instalacji paczki wyżej wywala:

Installing kmod-zd1211rw (2.6.32.27+2011-01-05-1) to root...
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-zd1211rw:
*      kernel (= 2.6.32.27-1) *

11

Więc masz mój obraz - trzeba było się przyznać, bo musisz mieć moje moduły. zaraz skompiluję.

12

Hehe gdybyś jeszcze miał nick na forum taki jak autor modu softu smile korzystam z http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ mam problem w tym sofcie z serwerem ftp po resecie muszę go ręcznie uruchamiać sposoby jak"

/etc/init.d/ftp enable
/etc/init.d/vsftpd enable

nie działają.

13

Jak być przeczytał dogłębnie stronę to byś wiedział że Cezary == obsy, ecco.selfip.net to przedłużenie eko.one.pl itd smile

A robią się Ci linki w /etc/rc.d/S... ftp i vsftpd? Jeżeli tak to uruchamia się na starcie..

14 (edytowany przez bl4ck 2011-01-15 14:17:21)

Od wczoraj dopiero przeglądam wątki wybacz:)
"A robią się Ci linki w /etc/rc.d/S... ftp i vsftpd?" nie za bardzo rozumiem smile
aby uruchomi serwer muszę ręcznie wklepać /etc/init.d/vsftpd start od tej pory mogę się logować ale po restarcie nie mogę się połączyć.

15

/etc/init.d/ftp start
/etc/init.d/vsftpd start

Pierwsze robi plik konfiguracyjny na podstawie /etc/config/ftp dla vsftpd, drugi go po prostu uruchamia.

/etc/init.d/ftp enable
/etc/init.d/vsftpd enable

Powoduje uruchomienie automatycznie na starcie w/w. A tak na prawdę to jest robiony link symboliczny z np. /etc/init.d/ftp  do /etc/rc.d/S50ftp. Musisz mieć takie coś żeby startowało automatycznie. I jest to domyślnie zawarte w moich obrazach gargoyle...

16

root@MAGAZYN:~# /etc/init.d/ftp start
Changing password for ftp
New password:
Bad password: too many similar characters
Retype password:
Password for ftp changed by root

root@MAGAZYN:~#/etc/init.d/vsftpd start
root@MAGAZYN:~#/etc/init.d/ftp enable
root@MAGAZYN:~#/etc/init.d/vsftpd enable

W katalogu /etc/rc.d/ są tak jak mówisz plik S56ftp i S50vsftpd są tam utworzony robię restart router i dupa za przeproszeniem.

17

smile pokaz uci show ftp

18

root@MAGAZYN:~# uci show ftp
ftp.@vsftpd[0]=vsftpd
ftp.@vsftpd[0].anonmode=ro
ftp.@vsftpd[0].anonroot=/tmp/usb_mount
ftp.@vsftpd[0].access=local
ftp.@vsftpd[0].publicroot=/tmp/usb_mount
ftp.@vsftpd[0].privateroot=/tmp/usb_mount
ftp.@user[0]=user
ftp.@user[0].username=ftp
ftp.@user[0].password=XXXXXXX
ftp.@user[0].mode=rw
root@MAGAZYN:~#

19

zmień nazwę tego użytkownika z ftp na coś innego. ftp jest zastrzeżone, jest tożsame z anonymousem.

20

PS. Pakiety zaraz będą na http://ecco.selfip.net/backfire/packages/

21 (edytowany przez bl4ck 2011-01-15 14:50:00)

Cezary napisał/a:

PS. Pakiety zaraz będą na http://ecco.selfip.net/backfire/packages/

Fajnie dzięki.

Co do ftp zmieniłem login dalej to samo serwer muszę odpalać ręcznie ręce mi opadają smile router na połączeniu ftp w ogóle nie odpowiada.

22

Jeżeli odpala się z palca to z automatu też musi, tak jak wszystkie inne usługi. Co zrobiłeś z systemem? Ew zrób firstboota, domyślnie to jest włączone u musi działać.

23

Sterownik zainstalowany ale karta po podłączeniu nie "świeci" chyba brak jej prądu big_smile trzeba załatwić jakiegoś huba aktywnego ,  system zainstalowany dzisiaj rano w zasadzie nic nie zdążyłem namieszać smile

24

Czekaj. Sterownik to raz. teraz zrób

rm /etc/config/wireless
wifi detect > /etc/config/wireless

I najpierw włacz tą kartę...

PS. Usunie to bieżąca konfigurację wifi.

25

Zrobiłem firstboota..
karta usb dalej nie reaguje po wykonaniu tych poleceń nie widać jej, ftp to samo założyłem nowe konto i tak samo nie uruchamia się przy starcie .