Odp: wrt1200ac nie działa swap
niestety po odpaleniu galaxy s3 i próbie połaczenia z wifi 5ghz są błedy, trzeba czekac na aktualizację sterownika wifi
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → wrt1200ac nie działa swap
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
niestety po odpaleniu galaxy s3 i próbie połaczenia z wifi 5ghz są błedy, trzeba czekac na aktualizację sterownika wifi
Ale nic nie wspominasz, czy po przeinstalowaniu obrazu od T* znikły problemy z dyskiem (swap, i.t.d.), o czym pamiętam, na początku komunikowałeś. Ogarnąłeś to w końcu ?
Że swap em nadal lipa niby jest ale system z niego w ogóle nie korzysta. Wersje sterownika sprawdzę jak wrócę do domu.
sterownika nie sprawdzę w odpowiedzi otrzymuję /lib/modules/3.18.23/mwlwifi.ko: Permission denied
strings przed. Nie że masz wykonać tylko strings na to napuścić.
10.3.0.3
@PTYS zmień na S5 ten nie generuje błędów ![]()
Nie mam tyle kasy jestem bidulką
Adding 2046972k swap on /dev/sda3. Priority:-1 extents:1 across:2046972k niby jest dodany ale nie działa
odnośnie sterownika wifi mam 10.3.0.12 a dzisiaj wgrałem najnowszy trunk ze strony openwrt, jak wrzucić najnowszy driver ?kompilacja całości jest tam do wyboru?
Witam mam problem z najnowszym obrazem, aktywuje partycje swap i generalnie pokazuje ja jako aktywną zarówno w luci jak i konsoli ale w ogóle z niej nie korzysta mimo że cały ram jest zajęty przez transmission
Z tym Transmission i wykorzystaniem pamięci to jakieś dziwne rzeczy. Testowałem na routerze WD N600 z 128 MB RAM. 100 peerów na torrent.
Na domyślnych ustawieniach, Transmission zabrał cały RAM i system zaczął korzystać ze SWAP-a gdy free miało wartość około 1500.
Po wpisaniu takich komend:
root@OpenWrt:~#echo "vm.swappiness=100" >> /etc/sysctl.conf
root@OpenWrt:~#echo "vm.min_free_kbytes=40000" >> /etc/sysctl.conf
root@OpenWrt:~#rebootSystem zaczął korzystać ze SWAP-a dużo szybciej, ale przez kilkanaście minut w ogóle nie rosło zużycie SWAP-a. Momentami nawet wartość free, zamiast maleć to wzrosła....
root@OpenWrt:~# free
total used free shared buffers
Mem: 126308 66492 59816 0 984
-/+ buffers: 65508 60800
Swap: 131068 132 130936
Mem: 126308 66056 60252 0 960
-/+ buffers: 65096 61212
Swap: 131068 132 130936Reasumując: Czy rzeczywiście Transmission potrzebuje tyle pamięci?
czy tylko udaje, że tyle pożera a tak na prawdę wcale tyle nie potrzebuje?
W Twoim przypadku, żeby (dla testów) zmusić system do korzystania ze SWAP-a to: vm.min_free_kbytes=460000
(...)
Reasumując: Czy rzeczywiście Transmission potrzebuje tyle pamięci?
czy tylko udaje, że tyle pożera a tak na prawdę wcale tyle nie potrzebuje?
(...)
Nie potrzebuje. Ogólnie Cezary (jako opiekun w openwrt programu transmission) już dawno powinien przemyśleć jakieś łay do transmission pod kątem /etc/sysctl.conf (czy wręcz zbiorcza łata z wykorzystaniem MACHINE_ID, i wszystko co z tym związane - jednak openwrt to nie dosrosły linuch), o czym jest powiadamiany też od dawna przez różne osoby...no ale jest jak jest - grunt, że w ogóle jest i działa.![]()
Jakby to było łatwe do rozwiązania, to już dawno zostało by opracowane. Chyba jest to problem większego kalibru. Skoro u @PTYS zeżarło ok. 500MB, a u mnie najpierw 100MB, a potem już tylko ok. 40MB. Nie wiadomo jakie łącze ma @PTYS i ile tortów na raz ciągnął, więc moje porównanie, to żadne porównanie. Ja sprawdzałem na jednym torcie.
Zabawa z sysctl, którą zastosowałem ogólnie jest bezużyteczna, ponieważ zawsze ok. 55-60MB będzie leżało odłogiem, a przecież nie o to chodzi...
Mar_w zrobiłem wczoraj wpis w system i po restarcie system nie chciał się w ogóle uruchomić całe szczęście obyło się bez kabelka tył bo go nie mam. Torrentów uruchamiam po 20 sztuk, ale na xiaomi r1d które ma 256mb ram nie było to problemem dodatkowo zauważyłem ze przesyłanie jednego dużego pliku po sambe tez zapełnia cały ram i po przesłaniu go nie czyści. Jak dla mnie to coś jest spierniczone z zarządzaniem pamięci. Na koniec pytanie techniczne jaki potrzebuje jakiś kabel TTL ale na chipie który nie będzie powodował problemów pod Windows 10 x64
Ten sam co zawsze - CP2102.
Mar_w zrobiłem wczoraj wpis w system i po restarcie system nie chciał się w ogóle uruchomić ...
To całe szczęście, że obyło się bez kabelka. U mnie zużycie pamięci zaraz po starcie wynosi ok. 30 MB. Ale ja nie miałem uruchomionych usług w autostarcie, więc był tylko sam system, Transmission uruchamiałem "z palca".
Mogłem napisać, żebyś najpierw sprawdził ile zajmuje system po starcie i dokonał obliczeń:
Pamięć RAM - ((zajęty obszar po starcie systemu) + 60 MB) = vm.min_free.... mniej, więcej.
EDIT: Dzisiaj zrobiłem jeszcze jeden test. Powróciłem do ustawień fabrycznych swappiness=60 oraz min_free_kbytes = 1418.
Dysk sformatowany na ext4 - system 15.05 CC. Na domyślnych ustawieniach po uruchomieniu Transmission i wrzuceniu 1 czy 2 tortów komenda ps zwraca wynik:
root@OpenWrt:~# ps
PID USER VSZ STAT COMMAND
(...)
3631 root 20832 S /usr/bin/transmission-daemon -g /mnt/sda2 -f czyli VSZ około 21000.
Następnym krokiem było czyszczenie "z palca" drop cache:
root@OpenWrt:~# echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches i za każdym razem, system z free - 2000, pokazywał free - 78000.
Wrzuciłem czyszczenie co minutę do Cron-a:
root@OpenWrt:~# cat /etc/crontabs/root
*/1 * * * * echo 3 > /proc/sys/vm/drop_cachesi teraz ma sytuację:
########## PRZED STARTEM TRANSMISSION ##################
Mem: 126308 19064 107244 0 424
-/+ buffers: 18640 107668
Swap: 131068 0 131068
######### TUŻ PRZED CZYSZCZENIEM ################
Mem: 126308 82176 44132 0 336
-/+ buffers: 81840 44468
Swap: 131068 0 131068
######### TUŻ PO CZYSZCZENIU ####################
Mem: 126308 48424 77884 0 236
-/+ buffers: 48188 78120
Swap: 131068 0 131068Transmission narazie się nie wykrzaczył. ściąga oba pliki. Testuje dalej. Transfer skacze od 50kB/s do 2.0MB/s na moim łączu z PLAY.
Na testy dziwnych konfiguracji najwygodniej użyć extroot. Gdy system zawiśnie wyciągasz pendraka z USB i po sprawie.
zainstalowałem najnowszą kompilację od kaloz https://downloads.openwrt.org/people/kaloz/ problem z wifi zniknął
Jaka wersja jest by kaloz?
W trunku przeskoczyli na 10.3.0.14
kaloz tez ma 10.3.0.14
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → wrt1200ac nie działa swap
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc