1 (edytowany przez jace699 2015-11-14 20:04:40)

Temat: Mi WIFI Mini z Chaos Calmer 15.05 3 pytania, prośba, problemy

Witam
Przesiadłem się z Tp linka z Gargoyle na Mi WiFi Mini i od razu wgrałem tam OpenWrt Chaos Calmer z Luci i mam parę pytań.
1. W oryginalnej Chińskiej wersji ( ale jej nie chcę wolę Chaosa ) podpinało się USB do urządzenia zakładało się konto na Xaiomi i usb było widoczne w urządzeniach z adnroidem i na windowsie.
I tu mam problem w Chaos Calmer po wpięciu pendrive ( formatowany na różne sposoby, fat32, ntfs, ext4 ) do routera i restartach wielu urządzenie nie jest wykrywane ani w przeglądarce na windows ani w ekploratorze WinSCP, po prostu go nie widzi.
2.Drugą rzeczą jest to że w Tp Linku na Gargoyle mogłem sobie wpisać inne DNS-y w routerze niż polskie zapisałem zmiany i Pandora internet radio działało.
Tutaj nawet nie wiem gdzie mogę zmienić dns-y w routerze, zmieniałem w sieć/dhcp i dns/ustawienia ogólne/Przekierowania DNS dopisałem tam dns-y ze Stanów Zjednoczonych i niestety Pandora komunikat sorry itd.
3. Pytanko 3 ( w razie wyjazdu na wakacje z modemem 3G ) jaki pakiet muszę dograć ażeby router widział mi modem 3G standardowy z Play?
Dodam że instalowałem te pakiety i później nie umiałem się połączyć z siecią poprzez Wan ( brak było dostępu do sieci i na nowo wgrywałem całe openwrt )
    # opkg update
    # opkg install kmod-usb-core kmod-usb2 usb-modeswitch libusb-1.0
# opkg install wwan comgt chat comgt-ncm comgt-directip uqmi umbim usb-modeswitch
    # uci del network.wan
    # uci set network.wan=interface
    # uci set network.wan.proto=wwan
    # uci set network.wan.pincode=1234
    # uci set network.wan.apn=internet
    # uci commit network
    # reboot
Z góry dziękuję z aodpowiedzi
pozdrawiam
jace699

2

Odp: Mi WIFI Mini z Chaos Calmer 15.05 3 pytania, prośba, problemy

1. Pewnie że nie. Najpierw musisz to albo ręcznie zamontować albo zezwolić na automatyczne montowanie. Czytaj poradniki na eko.one.pl
2. w /etc/config/network. Zapoznaj się z dokumentacją openwrt.
3. To znów jest na eko.one.pl - po prostu nie przeczytałeś tego. W/w poleceniami zmieniłeś to co jest interfejsem wan, więc cudownie automatycznie nie łączył się przez kabel - bo mu tego sam zabroniłeś.

Nie jesteś pierwszy który o takie rzeczy pyta. Powtarzanie ich po raz nty kompletnie mija się z celem - przeczytaj o tym na eko.one.pl, tam mam aktualne informacje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jace699 2015-11-15 14:15:04)

Poradziłem sobie z zamontowaniem pendrive, jest widoczny już w winscp.
Pytanie jakiej konfiguracji użyć ażeby ten pendrive był widoczny ( można z niego było korzystać ) po wpisaniu hasla np; z urządzenia z androidem, telewizorem do oglądania zdjęć, filmów w własnej prywatnej chmurze?
Co proponujecie abym zainstalował? jaki dodatek?
Druga rzecz to niestety proszę napisać jak zmienić dns-y na zagraniczne ale bez komendy w putty tylko z poziomu przeglądarki
( strona Luci OpenWrt ) dodam że w Gargoyle nie było z tym żadnych problemów, jak chciałem słuchać Pandory to zmieniałem dns-y z poziomu grafiki Gargoyle a później powracałem do oryginalnych ponieważ na zagranicznych wolno się strony otwierają.
Tak że nie interesuje mnie komenda do zmiany dns w putty bo później nie będę miał możliwości powrotu do oryginalnego dns-a który w openwrt luci nie jest widoczny.
Z góry dzięki za poradę
do szczęścia mi więcej nie potrzeba tylko możliwośc szybkich zmian dns-ów i po raz pierwszy chcę sobie udostępnić jakiś server plików nie wiem czy to ma być samba czy coś innego, nie znam się na tym po prostu chcę wklepać adres ip login hasło i móc korzystać z zasobów pendrive w routerze.

4

- samba
- sieć/interfejsy/wan -> edycja, ustawienia zaawansowane, odznacz Użyj serwerów DNS rozgłaszanych przez peera i będziesz miał miejsce na wpisane swoich.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

dzięki Cezary