Temat: Mi WIFI Mini z Chaos Calmer 15.05 3 pytania, prośba, problemy
Witam
Przesiadłem się z Tp linka z Gargoyle na Mi WiFi Mini i od razu wgrałem tam OpenWrt Chaos Calmer z Luci i mam parę pytań.
1. W oryginalnej Chińskiej wersji ( ale jej nie chcę wolę Chaosa ) podpinało się USB do urządzenia zakładało się konto na Xaiomi i usb było widoczne w urządzeniach z adnroidem i na windowsie.
I tu mam problem w Chaos Calmer po wpięciu pendrive ( formatowany na różne sposoby, fat32, ntfs, ext4 ) do routera i restartach wielu urządzenie nie jest wykrywane ani w przeglądarce na windows ani w ekploratorze WinSCP, po prostu go nie widzi.
2.Drugą rzeczą jest to że w Tp Linku na Gargoyle mogłem sobie wpisać inne DNS-y w routerze niż polskie zapisałem zmiany i Pandora internet radio działało.
Tutaj nawet nie wiem gdzie mogę zmienić dns-y w routerze, zmieniałem w sieć/dhcp i dns/ustawienia ogólne/Przekierowania DNS dopisałem tam dns-y ze Stanów Zjednoczonych i niestety Pandora komunikat sorry itd.
3. Pytanko 3 ( w razie wyjazdu na wakacje z modemem 3G ) jaki pakiet muszę dograć ażeby router widział mi modem 3G standardowy z Play?
Dodam że instalowałem te pakiety i później nie umiałem się połączyć z siecią poprzez Wan ( brak było dostępu do sieci i na nowo wgrywałem całe openwrt )
# opkg update
# opkg install kmod-usb-core kmod-usb2 usb-modeswitch libusb-1.0
# opkg install wwan comgt chat comgt-ncm comgt-directip uqmi umbim usb-modeswitch
# uci del network.wan
# uci set network.wan=interface
# uci set network.wan.proto=wwan
# uci set network.wan.pincode=1234
# uci set network.wan.apn=internet
# uci commit network
# reboot
Z góry dziękuję z aodpowiedzi
pozdrawiam
jace699