Temat: Ratowanie routera - kilka pytań.

Witam. Zakupiłem tani "3G/4G Router", czyli chyba to https://wiki.openwrt.org/toh/unbranded/a5-v11
Choć nie ma na PCB napisu A5-V11 - jest za to "MiFi" - ale płytka wygląda niemal identycznie i jest zbudowana na tych samych podzespołach.
Chciałem wgrać na niego openwrt - ale przez www żaden pliczek nie wchodził - router się resetował i wstawał z dotychczasowym softem. Znalazłem stronkę http://my-embedded.blogspot.com/2013/12 … 5350f.html
Wykonałem przez telnet polecenia

mtd_write write  /mnt/uboot128.img Bootloader
mtd_write write /mnt/firmware.img Kernel

Po reboocie router nie uruchamia się.

Jak go odratować? Rozumiem że tylko przez port serial? Mam pod ręką arduino uno i programator usbasp - można się jakoś tym posłużyć czy muszę kupić coś innego (co?)?

GL-iNet

2

Odp: Ratowanie routera - kilka pytań.

Podlutuj seriala najpierw, tylko arduino się nie nada, bo tam jest konwerter usb-uart, ale na 5V. Potrzebowałbyś jakiś konwerter poziomów logicznych.

3

jarekm95 napisał/a:

Jak go odratować? Rozumiem że tylko przez port serial? Mam pod ręką arduino uno i programator usbasp - można się jakoś tym posłużyć czy muszę kupić coś innego (co?)?

Serial Ci pomoże tylko jeżeli żyje tam jeszcze bootloader. A widzę, że go podmieniłeś, to mam wątpliwości... co nie zmienia faktu, że powinieneś zacząć właśnie od obejrzenia, co wypluwa (lub nie) na konsoli. Kup sobie jakiś adapter USB-UART na CP2102.

4

Po co podmieniałeś bootloader?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez jarekm95 2015-11-13 18:39:50)

Hmm - nie znam się - nie działało przez www to spróbowałem metody z tego bloga. Tym bardziej że napisali tam to, co by się zgadzało z moimi doświadczeniami:

Default u-boot bootloader is broken - ethernet is not fully initialized, and it seems that it is protected against starting other firmware than oryginal one.

Dobra, zamówiłem ten konwerter.
Teraz router kilka razy mruga czerwoną diodą, po czym ją włącza "na stałe".
Co do lutowania to nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale niby rx i tx są na złączu microusb, więc wystarczy ucięty kabelek
http://www.cnx-software.com/2015/03/29/ … or-just-8/

Tak w ogóle to jest najtańszy router pod openwrt czy jest coś jeszcze z przedziału do 10USD?

/edit
A, no i na tym blogu piszą polecenie

mtd_write write /mnt/firmware.img Kernel_RootFS

, a u mnie nie było Kernel_RootFS więc wpisałem samo Kernel, może przez to odmówił posłuszeństwa.

GL-iNet

6

Po prostu ty masz inny model, jeden z wielu które chińczycy robią, więc ubiłeś go tym pewnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

No cóż, nie był drogi, a na OFW nie działał zbyt dobrze (wysokie pingi, grzał się), nie będę płakał tongue
Poczekam na ten konwerter, może jednak nie macie racji smile

GL-iNet