Temat: Przekierowanie porów w obrębie LAN

Cześć,

Mam postawiony serwer na IP 192.168.1.111:8888.
Chciałbym aby każde stuknięcie do adresu 192.168.1.111:80 z innego urządzenia z zakresu 192.168.1.xxx było przekierowane na wyżej wymieniony port.

Jak to zrobić?

Próbowałem różnych kombinacji, ale bez skutków, dlatego proszę o pomoc. Ruter obługuje przez LUCI. W zakładce Traffic rules mam zdefiniowaną następującą regułę która nie zachowuje się tak jakbym tego chciał.

Any traffic
From any host in lan with source port 80
To any host, port 8888 in lan

Pozdrawiam

2

Odp: Przekierowanie porów w obrębie LAN

iptables -t nat -I PREROUTING -i br-lan -p tcp --dport 80 -j DNAT --to 192.168.1.111:8888

Wykonane na 192.168.1.111 oczywiście.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez snifer 2015-11-12 00:18:42)

Nic tak nie zdziałasz bo jak jest w tej samej podsieci to ruch idzie bezpośrednio z pominięciem logiki rutera (nawet gdy są oba wpięte do tego rutera). Tutaj pomoże jedynie odpowiednia konfiguracja apache czy co tam chodzi na tym serwerze (jakiś rewrite, redirect 301 lub cos podobnego) lub ewentualnie w firewallu serwera, zależy na czym to chodzi.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

4

Dlatego też napisałem że trzeba to zrobić na .1.111. Do niego chce pukać i on ma to przerabiać.

5 (edytowany przez aequitas 2015-11-12 10:18:22)

Niestety niemogę zmienić ustawień serwera więc z przekierowania nici.

Serwer tworzy aplikacja na Androidzie. Na tym systemie mam prawa roota i działa iptables. Zastosowałem polecenie od Cezarego, jednak dalej gdy uderzam na porcie 80 to nie ma przekierowania. Poczytam trochę na temat iptables i jak to jest z tym Androidem. Natomiast gdyby nie wasza pomoc to pewnie dalej bym męczył niepotrzebnie ruter.

Edit:
Gra big_smile Wystarczyło zmienić interfejs na wlan0. Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

6

To zobacz czy w aplikacji nie możesz zmienić portu tak po prostu.

7

Aplikacja ma predefiniowaną listę portów, niestety na liście nie znajduje się osiemdziesiątka.

8

To inaczej: a czemu nie możesz więc wbijać się od razy na ten inny port?

9

Ponieważ do urządzenia dobijam się za pomocą hostname. Im krótszy tym lepiej. Po prostu.
Z drugiej strony czegoś się nauczyłem.