Temat: RUT500 + VLAN

Witam

Posiadam router Teltonika RUT500 (http://www.teltonika.lt/en/pages/view/?id=1031) na ktorym siedzi oryginalny firmware oparty na AA (z tego co widze). Link do specyfikacji z Wiki ponizej:
http://wiki.openwrt.org/toh/teltonika/rut5xxv

Wglad w /etc/banner wypluwa cos takiego:

root@Teltonika:~# cat /etc/banner

_____  _    _  _______  _____ __   ____   __
|  __ \| |  | ||__   __|| ____|\ \ / /\ \ / /
| |__) | |  | |   | |   | |__   \ V /  \ V /
|  _  /| |  | |   | |   |___ \   > <    > <
| | \ \| |__| |   | |    ___) | / . \  / . \
|_|  \_\\____/    |_|   |____/ /_/ \_\/_/ \_\

Natomiast uname podaje cos takiego:

root@Teltonika:~# uname -a
Linux Teltonika 3.3.8 #5 Fri Apr 11 16:59:14 EEST 2014 mips GNU/Linux

Do rzeczy, chcialbym na jego podstawie stworzyc router, ktory bede mogl podlaczac do routerow ktore mam w terenie, ale stracily one swoje ustawienia, badz sa w trybie offline z jakiegos powodu. By moc wypchnac na swiat strone zarzadzajaca routerem (nie koniecznie na porcie 80) bede potrzebowal VLAN'ow z tego co zdazylem zrozumiec. Moje routery ktorymi beda chcial zarzadzac poprzez RUT'a beda mialy rozne klasy adresowe (glownie A i B).
Czy dobrze rozumiem, ze stworzenie VLAN'ow i odpowiednich regolek w iptables powinno zalatwic sprawe?

BTW Uprzedze pytanie o WAN po stronie RUT'a, tak, posiada on staly adres IP na ktory moge sie dostac z internetu.

2

Odp: RUT500 + VLAN

Nie rozumiem pytania. Co mają vlany wspólnego z jakimś zarządzeniem routerami w terenie? Co chcesz właściwie zrobić?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chce sie wbijac na tego RUT'a by moc zmieniac konfiguracje innych sprzetow podpietych pod niego. Przykladowa sytuacja. Podlaczam mojego RUT do jakiegos routera ADSL'owego ktory stracil polaczenie, ze swiatem, bo sie zrestetowal do ustawien domyslnych, a ja probuje mu zdalnie (poprzez RUT'a) ustawic nowe wartosci, by znow uzyskal polaczenie po lini ADSL.

4

I po co ci do tego jakieś vlany? Potrzebujesz mieć publiczne ip po prostu żeby móc się do niego zalogować jak już.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Wlasnie to zrozumialem. Widze glowa juz troche przemeczona dzis i probuje przekombinowac. Sorry za zawracanie dupy i dzieki za pomoc.