Temat: TL-WR1043ND + vsftpd. pomoc przy konfiguracji kont

Witam. Chciałbym sobie postawić serwer ftp na Gargoyle 1.3.5 (by shibby).
Skorzystałem z http://eko.one.pl/vsftpd.php , ale nie dostałem w pełni oczekiwanego przeze mnie rezultatu. Otóż:
Mam zamontowany dysk pod /jffs. Chciałbym mieć trzech użytkowników:

- anonymous - dla niego odpowiedni folder z uprawnieniami tylko do odczytu, z którego nie może wychodzić;
- user1 - dostęp do całego /jffs z uprawnieniami read/write. Chronione hasłem oczywiście;
- user2 - dla niego odpowiedni katalog na hasło z uprawnieniami read/write. Nie może wychodzić poza swój katalog.

Pomożecie mi skonfigurować vsftpd pod tym kątem? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc smile

2

Odp: TL-WR1043ND + vsftpd. pomoc przy konfiguracji kont

No przecież w/w link daje konfigurator gdzie możesz to sobie wyklikać. Z czym masz problem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez skit111 2011-01-14 01:17:59)

emmm już nieważne smile wszystko już działa. Według tego konfiguratora, nawet jak się ustawi, że jest dostęp ma użytkownik anonimowy, to niżej wypluwa w pliku konfiguracyjnym anonymous_enable=no. Dlatego nie mogłem wejść na serwer ftp jako anonymous i to mnie zmyliło.

Edit: no jednak nie działa wszystko... jako user1 (ten, który ma rzekomo mieć dostęp do wszystkiego), nie mogę edytować zawartości folderu przeznaczonego dla anonymous. Oczywiście chciałbym, żeby było inaczej smile

4

Dlaczego sobie nie załadujesz gargulca z pluginem ftp?
Tam możesz wsio ustawić z gui, pozdrawiam.

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

5

Lubię konsolę wink

6

Ok, ale sam napisałeś w pierwszej lini że

skit111 napisał/a:

Chciałbym sobie postawić serwer ftp na Gargoyle 1.3.5 (by shibby).

czyli lubisz konsole ale gargulca masz smile

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

7

GUI jest dla innych użytkowników mojej sieci, którzy np. chcą sobie porty przekierować albo przypisać inne IP do MACa. Też czasem korzystam z GUI, ale i tak wolę konsolę. A zresztą, co to ma do rzeczy? wink

Btw, problem rozwiązany. Trzeba było zmienić uprawnienia folderu należącego do anonymous na 775 i dać użytkownika user1 do grupy, w której jest właściciel.
I teraz wszystko śmiga jak należy smile

8

Oczywiście nie doczytałeś, że jeszcze ten user1 musi mieć prawa zapisu do katalogu żeby mógł grzebać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Jasne, że dałem mu prawa zapisu. Oczywiste to jest przecież. Zaraz, że nie doczytałem...