1 (edytowany przez siutek 2015-11-10 19:41:25)

Temat: samba ciągle pyta o hasło na win 7 :(

Witam,
Niedawno zmieniałem router z ASUSA WL 500G Premium v2 (openwrt AA) na Netgeara WNDR 4300 (openwrt CC),
staram się wrócić do normalności, więc tak jak poprzednio skonfigurowałem sobie sambę i użytkownika. Pierwsze połączenie na windzie, wpisałem usera i pass - działa! Zaznaczyłem checkbox by pamiętał te dane na przyszłość.

Mimo to, co uruchomienie kompa, system sygnalizuje, że nie mógł podłączyć dysków sieciowych hmm Podwójne kliknięcie w zmapowany dysk powoduje wyświetlenie okna z polem na login i hasło. Po wpisaniu, dysk jest bez problemu mapowany.

To musi mieć jakiś związek z OPENWRT, bo na poprzednim routerze tego problemu nie było. Dysk był mapowany od razu. Z systemem, windą nic nie robiłem, więc to nie zmiana ustawień OS.

Chyba że jest możliwość używania samby bez konieczności logowania użytkownika?? Czyli user bez hasła.

2

Odp: samba ciągle pyta o hasło na win 7 :(

Jasne smile jak to że nie pamięta windows  usera i hasło  zależy od openwrt? smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

wiem, że to brzmi niedorzecznie, ale faktem jest, że z systemem nic nie robiłem, a problem z zapamiętaniem usera zaczął się po zmianie routera. być może to zbieg okoliczności.

4

Wywaliłeś cache haseł w windows?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

tak, usunąłem wszystko.
odłączyłem dysk, zresetowałem kompa i zmapowałem ponownie. bez zmian hmm

6

To teraz Ci powiem zagadkę - przeinstaluj windows bez importowania ustawień (czyli czysta instalka na sformatowanym w procesie instalacji C:) i...wszystko zaskoczy...hehe big_smile

7

tiaaaa.... tongue to mi pomogłeś! tongue

8

ustaw takie same loginy i hasła na sambie co na pc którym chcesz się do niej łączyć, nie będizesz musiał podawać haseł

9

z PC korzystam tylko ja, nie mam logowania do konta. Mam usera, ale nie mam hasła

10

No co począć...to tylko windows.
A tak z innej beczki - najpierw zatrzymaj usługę samby w wingrozie, potem kasuj wszystkie możliwe ustawienia, które zapamiętała wingroza odnośnie samby, łącznie z wpisami w rejestrze - dopiero potem od nowo zabawa z mapowaniem dysków.
O konieczności wykonania windows update oraz używania min. wersji profesional danej wingrozy, jak rozumiem, nie muszę przypominać.
Jeszcze jest kwestia czy nie masz jakichś "cudownych" filtrów z przeróżnych programów do zarządzania/ochrony sieci/systemu...tam też mogą być jakieś tricki od tego.

11

o właśnie można zmapować, ale hmm i tak trzeba będzie hasła wpisywać.

Mi tez nigdy windows nie zapisywał haseł do samby, dlatego ustawiłem tu i tam te samo

12

A usunąłeś stare poświadczenia w managerze poświadczeń?

13 (edytowany przez build000 2015-11-10 21:23:17)

xury napisał/a:

A usunąłeś stare poświadczenia w managerze poświadczeń?

...właśnie miałem to dopisać, ale w sumie zawiera się to w mojej poprzedniej poradzie - chociaż większości użytkowników "tego cudownego systemu" ciągle umyka ten detal.