Temat: Luci- blokada dostępu do internetu w określonym czasie

Zrobiłem moduł do Luci, który pozwala ograniczyć dostęp do internetu w zadanym czasie.

http://k-szuster.github.io/luci-access-control/

Pozwala on blokować dostęp do internetu wybranym maszynom w sieci lokalnej. Wybór maszyny odbywa się po MACu (z rozwijanej listy). Każe urządzenie może mieć blokadę permanentną, albo od godziny do godziny.
Można wyłączyć blokadę jednym kliknięciem indywidualnie dla każdego klienta albo globalnie.
Rozwiązanie w sumie prymitywne, ale o to chodziło, żeby mama potrafiła ograniczyć dostęp dzieciom :-)

Dotychczasowe rozwiązania niestety były niekompletne:
- wifischeduler odcina całe wifi, a nie wg kiientów, poza tym nie działa na przewodowym ethernecie,
- Mom's Internet Access nie jest zintegrowany z Luci i jest ciężki do instalacji (kompilacja demona C-owego).
- Gargoyle ma świetną blokadę, ale nie na wszystkim działa (u mnie nie).
- Ręczna edycja reguł iptables - to nie nadaje się dla ludzi.

Instalacja prosta: żadnej kompilacji, nie trzeba budować ipków (ale można!), wystarczy wrzucić parę plików z paczki na router.
Niema  skryptów/demonów, wykorzystuje możliwości istniejącego firewalla poprzez dodanie GUI do konfiguracji.
Testowałem i używam na BB na różnych platformach.

Zapraszam do wypróbowania i proszę o uwagi.

2

Odp: Luci- blokada dostępu do internetu w określonym czasie

Zrób screenshota i pokaż jak to wygląda.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak będzie dobry to Cezary może doda do swojego repo. Możesz też wystartować z dodaniem na openwrt.

4

Cezary napisał/a:

Zrób screenshota i pokaż jak to wygląda.

Chciałem, ale jak? To mój pierwszy raz :-(

5

Zrób rzut ekranu, umieść to np. na fotka.pl i daj tu linka.

6

Przykładowy zrzut ekranu:

https://github.com/k-szuster/luci-acces … pshot1.png

I tu widać brak tłumaczenia na nasz język ojczysty, ale i do tego dojdziemy :-)

7

kszuster napisał/a:

Przykładowy zrzut ekranu:

https://github.com/k-szuster/luci-acces … pshot1.png

I tu widać brak tłumaczenia na nasz język ojczysty, ale i do tego dojdziemy :-)

Gratulacje za pomysł i wykonanie !!

Przewidujesz wersję na gargoyle 1.9 ( CC )?

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

8 (edytowany przez simono 2015-11-09 18:55:28)

Wrzuciłem to sobie na CC od Cezarego, ale niestety nie widzę opcji do konfiguracji w Luci sad

Edit: po restarcie routera sie pojawiła opcja.
Myślałem, że jeśli mam jakąś regułę dodaną do zapory na bazie adresów MAC to będę ją widział ale niestety nie widzę (tych na bazie adresów IP to rozumiem, że nie widać).

Reguła tu dodana jest widoczna jako:

config rule
    option enabled '0'
    option src '*'
    option dest 'wan'
    option extra '--kerneltz'
    option proto '0'
    option target 'REJECT'
    option ac_enabled '0'
    option name 'SGS3 test ban'
    option src_mac 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'

a ta moja jako:

config rule
    option src 'lan'
    option dest 'wan'
    option name 'Test block'
    option target 'REJECT'
    option extra '-m time --weekdays Sun,Mon,Tue,Wed,Thu,Fri,Sat --timestart 16:00 --timestop 23:59'
    option enabled '0'
    option src_mac 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'

Nie sprawdzałem jeszcze czy działa.

9 (edytowany przez simono 2015-11-09 19:58:11)

Sprawdziłem i działa, Interface prosty i funkcjonalny. Mogłaby to być paczka do doinstalowania ale tak też jest dobrze.

10

simono napisał/a:

Sprawdziłem i działa, Interface prosty i funkcjonalny. Mogłaby to być paczka do doinstalowania ale tak też jest dobrze.

Paczki nie zamieściłem, bo trzeba kompilować na każda platforme oddzielnie. Paczke można wygenerować. Wszystko jest gotowe. Instrukcja objaśnia jak to zrobić. Potem tylko make i gotowy ipk
na Twoją skrzynkę.

11

To są tylko skrypty, tam nic nie trzeba kompilować.  Jeden pakiet na wszystkie architektury.

12

Ja bym dodał jeszcze dni tygodnia, bo czasami w weekendy "mogą więcej". Można napisać regułki na każdy dzień tygodnia i nie trzeba pamiętać o tym ze od 22 koniec internetu bo nie zawsze jest chwila żeby to zrobić wink

Problem jest taki, że nie ma żadnego problemu. =]

13

Qoneek napisał/a:

Ja bym dodał jeszcze dni tygodnia, bo czasami w weekendy "mogą więcej". Można napisać regułki na każdy dzień tygodnia i nie trzeba pamiętać o tym ze od 22 koniec internetu bo nie zawsze jest chwila żeby to zrobić wink

Jestem otwarty na wszelkie propozycje z pewnymi uwagami:
- Łatwo do obecnych reguł dodać dni tygodnia.
- Można sobie wyobrazić bardziej skomplikowane reguły, np.: "codziennie przed 8:00 i po 20:00, ale w piątek przed 8:00 i po 22:00, w sobotę po 22:00, a w niedzielę po 20:00". Zrobiłyby się ciągi reguł z targetami ACCEPT/REJECT. Fajne, ale chyba za trudne dla zwykłego człowieka. Świadomie z tego zrezygnowałem. Jak dodam dni tygodnia, to i tak będzie można wszystko ustawić.

14

Cezary napisał/a:

To są tylko skrypty, tam nic nie trzeba kompilować.  Jeden pakiet na wszystkie architektury.

Tak i nie. To są faktycznie tylko skrypty lua, proste do instalacji i nie trzeba niczego budować.

Z drugiej strony, dla wygody, powinna być paczka ipk. Ale o ile się nie mylę, paczki buduje się oddzielnie na każdą architekturę, więc nie mogę zrobić jednej dla wszystkich. Gdyby toto miało być szerzej udostępnione, to musiałoby wejść do feeds/luci i pojawić się jako pakiet.
Zrobiłem mechanizm budowania paczki, więc wszystko jest gotowe. Po zbudowaniu dystrybucji robię po prostu: opkg install luci-app-access-control.

15

Nie ma nie. Zrób PKGARCH:=all w makefile to będzie niezależne od platformy. To są tylko skrypty, więc budowane dla każdej nie ma po prostu sensu w tym przypadku. Będzie jeden pakiet dla wszystkich.

16

Cezary napisał/a:

To są tylko skrypty, więc budowane dla każdej nie ma po prostu sensu w tym przypadku. Będzie jeden pakiet dla wszystkich.

Celna uwaga, tylko, że:

Cezary napisał/a:

Nie ma nie. Zrób PKGARCH:=all w makefile to będzie niezależne od platformy.

To nie jest samodzielnie budowany pakiet z kompletnym Makefile. To część całego podsystemu  Luci (luci_addon). Źródła są w feeds/luci/applications. Dzięki temu w menuconfigu pojawia się automatycznie w sekcja LuCi->Applications->luci-app-access-control. Makefile jest prawie pustym szablonem i nie rozumie PKGARCH.
Zrobiłem też samodzielny pakiet, ale to jest sztuczna i bardziej skomplikowana konstrukcja. Luci to luci i nie ma co robić zewnętrznego pakietu, który i tak wchodzi w skład większej całości.
Chętnie zasięgnę Twojej opinii na ten temat, chociaż to temat na oddzielny wątek.

Tak, czy owak, to nie jest jakiś problem. Mogę zrobić tgz do rozpakowania na routerze, jak będzie zapotrzebowanie. Albo łatę na drzewo ze źródłami...

17

Więc po prostu zrób samodzielny pakiet z tego, chyba że chcesz to wysłać do repo luci.

18

Wy tak cały czas o tym Luci a do gargoyle nie będzie ??:(

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

19

Przecież w gargoyle to możesz sobie wyklikać od zawsze.

20

Cezary napisał/a:

Przecież w gargoyle to możesz sobie wyklikać od zawsze.

Niby tak. ale tutaj jest to bardziej przejrzyście podane w gui, w gargulcu nie jest to zbyt zrozumiałe.

21

Wiadomoc cos w temacie paczki ?
Bedzie ?

--
Pozdrawiam
Wojtek

22

woj_s napisał/a:

Wiadomoc cos w temacie paczki ?
Bedzie ?

Już ją mam. Jak znajdę chwilę, to opublikuję.

23 (edytowany przez build000 2015-11-20 20:38:44)

...a najlepiej źródła, żeby można było sobie podpiąć do swoich kompilacji jako custom repo.

24

build000 napisał/a:

...a najlepiej źródła, żeby można było sobie podpiąć do swoich kompilacji jako custom repo.

Zrobiłem tymczasowe repo gotowe do podłączenia w ten sposób:
https://github.com/k-szuster/tmp

To, co zamieściłem na początku też można dołączyć do budowania z openwrt, tylko jako moduł Luci. Do wyboru, rezultat jest ten sam.

Zamieściłem też do gotową paczkę ipk.

25 (edytowany przez build000 2015-11-20 22:39:32)

kszuster napisał/a:

(...)
Zrobiłem tymczasowe repo gotowe do podłączenia w ten sposób:
https://github.com/k-szuster/tmp
(...)

No i gitara - o takie coś właśnie mi chodziło.
Dziękóweczka.
big_smile